مدیریت و اقتصاد چوب
میثم مهری چروده؛ شادمان پورموسی؛ آژنگ تاج دینی؛ عباس تمجیدی؛ وحید رضا صفدری
چکیده
سابقه و هدف: سازمانهای صنایع سلولزی با بهبود بهرهوری و کاهش هزینهها سعی دارند برای انجام فرایندهای اصلی تولید و ارائه خدمات خود به مشتریان، راهبردهای مناسبی را پایهریزی کنند. نگرانیهای زیستمحیطی، کمبود انرژی، کاهش منابع طبیعی و افزایش رقابت در بین سازمانها سبب شده است بررسی زنجیره تأمین پایدار از نظر هزینه برای موفقیت ...
بیشتر
سابقه و هدف: سازمانهای صنایع سلولزی با بهبود بهرهوری و کاهش هزینهها سعی دارند برای انجام فرایندهای اصلی تولید و ارائه خدمات خود به مشتریان، راهبردهای مناسبی را پایهریزی کنند. نگرانیهای زیستمحیطی، کمبود انرژی، کاهش منابع طبیعی و افزایش رقابت در بین سازمانها سبب شده است بررسی زنجیره تأمین پایدار از نظر هزینه برای موفقیت در بازار از اهمیت ویژهای برخوردار باشد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی شاخصهای مؤثر برای مدل پایداری زنجیره تأمین استوار در صنایع سلولزی با روشهای تصمیمگیری چند هدفه است.
مواد و روشها: این پژوهش در زمره تحقیقات اکتشافی و از نظر جهتگیری، کاربردی و از لحاظ روش، کمی- کیفی است که از راهبرد تئوری داده بنیاد استفاده کرده است. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی با هدف شناسایی مؤلفهها و زیرمؤلفههای پایداری زنجیره تأمین استوار، مصاحبه عمیق و نیمهساختاریافته با روش نمونهگیری هدفمند بود. در بخش کمی پژوهش، پرسشنامهای محقق ساخته طراحی شد. دادههای بهدستآمده با استفاده از روش ویکور و آنتروپی شانون برای اندازهگیری متغیرها و وزندهی استفاده شدند.
نتایج: با بهرهگیری از روشهای کیفی، یازده مؤلفه اصلی و سی زیرمؤلفه برای پایداری زنجیره تأمین استوار شناسایی شدند. با بررسی روابط و رتبهبندی شاخصها با استفاده از روشهای کمی، شاخصهای انبارداری سبز با مقدار عددی 0/133 و بهبود مستمر با مقدار عددی 0/134 بهعنوان مؤلفههای برتر انتخاب گردیدند. براساس شاخص ویکور مؤلفههای انبارداری سبز، بهبود کیفیت، ثبات اقتصادی، فشارهای درون سازمانی، توانمندیهای فناوری اطلاعات، تعهد و راهبرد شرکت، بهینهسازی لجستیک، ارزشهای اجتماعی، فشارهای نهادی، همکاری تأمینکننده راهبردی و حفظ محیطزیست به ترتیب بر پایداری زنجیره تأمین استوار در صنایع سلولزی تأثیرگذارند.
نتیجهگیری: به دلیل نیاز به کوتاه کردن فاصله برای نیل به پایداری در انبارداری سبز و بهبود کیفیت، سازمانهای صنایع سلولزی در کشور با بهرهگیری از نتایج این تحقیق میتوانند برای افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای سازمان با هدف پایداری زنجیره تأمین، الگوهای مناسبی مانند استفاده بیشینه از محل ذخیره و انبارها، کاهش هزینههای بازیابی و ذخیره مواد اولیه و محصول، کاهش مصرف انرژی موضوعات انبارداری سبز را بهینه نمایند؛ از سویی با ایجاد رویههای استانداردسازی، ارزیابی، حسابرسی و گرفتن بازخوردهای مناسب میتوانند در مسیر بهبود مستمر کسبوکار قرار بگیرند.
فراورده های مرکب چوب
عباس تمجیدی؛ محمدمهدی فایزی پور؛ کاظم دوست حسینی؛ قنبر ابراهیمی؛ حبیب الله خادمی اسلام
چکیده
در این تحقیق اثر رطوبت کیک و حرارت پرس بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته تراشه جهتدار سهلایه مورد ارزیابی قرار گرفت. تختههای آزمایشگاهی به ضخامت 12 میلیمتر، در حالی که جهت تراشههای لایه سطحی در جهت طول تخته و جهت تراشههای لایه میانی ، عمود بر لایه سطحی بود، از مخلوط چوب سه کلن ده ساله صنوبر دو رگه (populus euramericana vernirubensis, p. e. I-214 , p. e. 561/41 ...
بیشتر
در این تحقیق اثر رطوبت کیک و حرارت پرس بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته تراشه جهتدار سهلایه مورد ارزیابی قرار گرفت. تختههای آزمایشگاهی به ضخامت 12 میلیمتر، در حالی که جهت تراشههای لایه سطحی در جهت طول تخته و جهت تراشههای لایه میانی ، عمود بر لایه سطحی بود، از مخلوط چوب سه کلن ده ساله صنوبر دو رگه (populus euramericana vernirubensis, p. e. I-214 , p. e. 561/41 ) ، با استفاده از دو سطح رطوبت کیک 7 و10 درصد و سه سطح حرارت پرس180، 200 و220 درجه سانتیگراد ساخته شدند. در کلیه تیمارها، دانسیته تخته ها 7/0 گرم بر سانتیمتر مکعب، زمان پرس 8 دقیقه و نوع چسب مصرفی؛ فنل فرمالدئید به میزان 7 درصد وزن خشک چوب بود. خواص مکانیکی و فیزیکی تختههای آزمونی، بر پایۀ استاندارد اروپایی (EN 300) جهت تولید تخته تراشه جهت دار نوع 1 و نوع 2 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که افزایش رطوبت کیک اثر بسیار معنیداری بر افزایش ویژگیهای خمشی تختهها داشت به طوری که بالاترین مدول گسیختگی در رطوبت کیک 10 درصد و حرارت پرس 220 درجه سانتیگراد و بالاترین مدول الاستیسیته در رطوبت کیک 10 درصد و حرارت پرس 180 درجه سانتیگراد به دست آمد. افزایش حرارت پرس نیز اثر بسیار معنی داری در افزایش مدول گسیختگی تختهها و همچنین اثر معنی داری در کاهش واکشیدگی ضخامت 24 ساعت تخته ها داشت. کمترین واکشیدگی ضخامت 24 ساعت در رطوبت کیک 7 درصد و حرارت پرس 220 درجه سانتیگراد به دست آمد. بالاترین چسندگی داخلی در رطوبت کیک 7 درصد و حرارت پرس 200 درجه سانتیگراد به دست آمد.در مجموع در تمامی حالتها خصوصیات تختههای تولید شده بیشتر از حد استاندارد مورد نیاز بود.