حسین فامیلیان؛ داوود پارساپژوه؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
با توجه به محدودیت سطح جنگلهای تجاری و در نتیجه کاهش چوب صنعتی، استفاده از منابع لیگنوسلولزی غیر چوبی به شدت احساس می گردد، بنابراین اندازه گیری و تشخیص ویژگیهای پایه ای و کاربردی ساقه نی در نیزارهای وسیع کشور ، به عنوان یک ماده لیگنوسلولزی تجدید شونده، جهت بهره گیری بهتر، ضروری است. بدین منظور، خصوصیات آناتومیکی، شیمیایی، فیزیکی ...
بیشتر
با توجه به محدودیت سطح جنگلهای تجاری و در نتیجه کاهش چوب صنعتی، استفاده از منابع لیگنوسلولزی غیر چوبی به شدت احساس می گردد، بنابراین اندازه گیری و تشخیص ویژگیهای پایه ای و کاربردی ساقه نی در نیزارهای وسیع کشور ، به عنوان یک ماده لیگنوسلولزی تجدید شونده، جهت بهره گیری بهتر، ضروری است. بدین منظور، خصوصیات آناتومیکی، شیمیایی، فیزیکی و برخی از خصوصیات بیولوژیکی گونه ای از نی به نام Phragmites australis Var australis (Cav) Trin در 9 پلات از تالاب انزلی در شمال و هور العظیم در جنوب مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تعیین صفات آناتومیکی، شیمیایی و بیولوژیکی دو منطقه شمل و جنوب آزمون T استیودنت و برای صفات فیزیکی از آزمون فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی استفاده شد.
احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ امیر نوربخش؛ ابوالفضل کارگرفرد؛ حبیب الله عرب تبار
چکیده
در این برسری، pH و ظرفیت بافرکنندگی اسیدی و قلیائی چوب 9 گونه صنعتی از جنگلهای شمال کشور شامل ملچ، نمدار، ممرز، افرا، توسکا، راش ، خرمندی، بلوط و انجیلی اندازهگیری شدهاند. برای انجام این امر از روش Niazi , Johns استفاده شده است . pH چوبهای مورد برسری به ترتیب گونههای انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با 4/88 ...
بیشتر
در این برسری، pH و ظرفیت بافرکنندگی اسیدی و قلیائی چوب 9 گونه صنعتی از جنگلهای شمال کشور شامل ملچ، نمدار، ممرز، افرا، توسکا، راش ، خرمندی، بلوط و انجیلی اندازهگیری شدهاند. برای انجام این امر از روش Niazi , Johns استفاده شده است . pH چوبهای مورد برسری به ترتیب گونههای انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با 4/88 و 5/51 و 6/05 و 6/04 و 55/47 و 5/23 و 5/37 و 4/44 و 5/19 تعیین شده است . pH پوست این گونهها به استثنای گونههای افرا، خرمندی، نمدار و بلوط کمتر از pH چوب همان گونهها است . به علاوه pH درون چوب گونههای درون چوب - برون چوب مشخص به استثنای بلوط کمتر از برون چوب اندازهگیری شده است . ظرفیت بافرکنندگی اسیدی گونههای مورد برسری به ترتیب انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا، خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با 0/0046 , 0/008 , 0/0195 , 0/0131 , 0/1481 , 0/1481 , 0/0218 , 0/0132 , 0/0083 , 0/0063 سانتیمتر مکعب سودسوزآور نرمال برای هر گرم چوب و ظرفیت بافرکنندگی قلیائی به همان ترتیب فوق معادل 0/0454 , 0/0381 , 0/0373 , 0/325 , 0/0556 , 0/0310 , 0/0675 , 0/0372 , 0/0767 سانتیمتر مکعب اسیدسولفوریک نرمال برای هر گرم چوب تعیین شده است . با توجه به تغییر ظرفیت بافرکنندگی پوست ، مخلوط چوب (درون چوب + برون چوب) و تمام چوب مشخص گردیده است که ظرفیت بافرکنندگی قلیائی یا اسیدی افزودنی است .
فراورده های مرکب چوب
احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ تقی طبرسا
چکیده
در این بررسی تاثیر سه عامل رطوبت کیک خرده چوب ، درجه حرارت و زمان پرس بر واکنش پلیمر شدن رزین اوره-فرمالدئید مورد مطالعه قرار گرفته است . با تغییر رطوبت کیک خرده چوب در مقادیر 10، 13 و 16 درصد، درجه حرارت پرس در 150، 170، 190 درجه سلسیوس و زمان پرس در 4، 6، 8 دقیقه در جمع 27 ترکیب شرایط به وجود آمده و با ثابت نگهداشتن عوامل دیگر، برای هر ترکیب شرایط، ...
بیشتر
در این بررسی تاثیر سه عامل رطوبت کیک خرده چوب ، درجه حرارت و زمان پرس بر واکنش پلیمر شدن رزین اوره-فرمالدئید مورد مطالعه قرار گرفته است . با تغییر رطوبت کیک خرده چوب در مقادیر 10، 13 و 16 درصد، درجه حرارت پرس در 150، 170، 190 درجه سلسیوس و زمان پرس در 4، 6، 8 دقیقه در جمع 27 ترکیب شرایط به وجود آمده و با ثابت نگهداشتن عوامل دیگر، برای هر ترکیب شرایط، چهار تخته ساخته شده است . مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، میزان جذب آب و واکشیدگیهای ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب طبق دستورالعمل 1037 ASTMD- اندازهگیری و اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از روش آماری فاکتوریل با بلوکهای کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل و مورد مقایسه قرار گرفتهاند. تاثیر رطوبت کیک خرده چوب بر مقاومت خمشی تخته خرده چوب ممرز دارای اختلاف معنیداری نبوده، ولی تاثیر این عامل بر مدولالاستیسیته در سطح 5 درصد دارای اختلاف معنیدار است و با زیاد شدن رطوبت کیک خرده چوب مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی زیاد شده است . بالاترین مدول الاستیسیته برابر 4264 مگاپاسکال مربوط به تختههائی است که رطوبت کیک خرده چوب آنها 16 درصد بوده است . تاثیر رطوبت کیک خرده چوب بر چسبندگی داخلی (مقاومت در مقابل کشش عمود بر سطح) با مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته نسبت معکوس داشته و با زیاد شدن رطوبت کیک خرده چوب ، چسبندگی داخلی تختهها کم شده است . کم شدن چسبندگی داخلی در سطح 1 درصد معنیدار بوده است . بالاترین میزان چسبندگی داخلی برابر 1ˆ447 مگاپاسکال در رطوبت کیک خرده چوب ، میزان جذب آب کم شده و واکشیدگی ضخامتی تختهها زیاد شده است به طوریکه کمترین میزان جذب آب پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب به ترتیب برابر 67ˆ347 درصد و 86ˆ778 درصد در تختههای با رطوبت کیک 16 درصد مشاهده شده و کمترین میزان واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری به ترتیب برابر 21ˆ886 درصد و 27ˆ319 درصد در تختههای با رطوبت کیک 10 درصد اتفاق افتاده است . با بررسی اثر مستقل رطوبت کیک خرده چوب بر ویژگیهای مکانیکی و فیزیکی تخته خرده چوب مشخص میگردد که برای دستیابی به تخته خرده چوب ممرز با ویژگیهای مطلوب ، ضروری است رطوبت کیک خرده چوب در حدود 10 تا 13 درصد باشد.