خمیر کاغذ و کاغذ
مجتبی گلی؛ قاسم اسدپور؛ سعید مهدوی؛ عبدالله بریمانی
چکیده
به دلیل کمبود چوب، واردات آن به عنوان یک راهکار برای صنایع کاغذسازی ایران مطرح بوده است. بنابراین در این مطالعه، تأثیر اختلاط چوب صنوبر لرزان وارداتی با دو گونه پهنبرگ بومی شامل راش و ممرز بر ویژگیهای مکانیکی و نوری خمیرکاغذ شیمیایی– مکانیکی مورد بررسی قرار گرفت. شرایط ثابت پخت شامل درجهحرارت 170 درجه سلسیوس، نسبت مایع پخت به ...
بیشتر
به دلیل کمبود چوب، واردات آن به عنوان یک راهکار برای صنایع کاغذسازی ایران مطرح بوده است. بنابراین در این مطالعه، تأثیر اختلاط چوب صنوبر لرزان وارداتی با دو گونه پهنبرگ بومی شامل راش و ممرز بر ویژگیهای مکانیکی و نوری خمیرکاغذ شیمیایی– مکانیکی مورد بررسی قرار گرفت. شرایط ثابت پخت شامل درجهحرارت 170 درجه سلسیوس، نسبت مایع پخت به چوب 7 به 1 و درصد ماده شیمیایی 20 درصد بر مبنای وزن خشک خردهچوب بود. برای رسیدن به بازده حدود 85 درصد (بازده شرکت چوب و کاغذ مازندران) از زمانهای پخت 30 تا 120 دقیقه و نسبت اختلاط 20، 30، 40، 60 و 100 درصد چوب صنوبر استفاده شد. پس از پالایش خمیرکاغذ تا درجه روانی 300 میلیلیتر استاندارد کانادایی، کاغذهای دستساز استاندارد آزمایشگاهی ساخته شد و مقاومتهای کاغذ و ویژگیهای نوری آنها اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل آماری نتایج نشان داد که اختلاف معنیداری بین میانگین ویژگیهای مورد بررسی خمیرکاغذ شیمیایی – مکانیکی با افزایش نسبت چوب صنوبر لرزان وجود دارد. همه این ویژگیها به جز ماتی کاغذ بهبود یافتند. مقایسه مقاومتهای به دست آمده با مقاومتهای کاغذ روزنامه و چاپ و تحریر شرکت چوب و کاغذ مازندران حاکی از این است که به ترتیب با استفاده از 20 و 30 درصد اختلاط صنوبر لرزان با دو گونه بومی مورد استفاده فعلی، میتوان به این مقاومتها دست یافت.
خمیر کاغذ و کاغذ
احمد جهان لتیباری
چکیده
این بررسی با هدف تولید خمیرکاغذ قابل رنگبری از کاهگندم انجام گرفته است. بدین منظور با تغییر مقدار قلیاییت فعال (NaOH) در چهار سطح 10، 12، 14 و16 درصد (برمبنای وزن خشک کاهگندم) و دو زمان پخت 20 و40 دقیقه خمیرکاغذ تهیه شده است. دمای پخت در 95 درجه سانتیگراد ثابت در نظر گرفته شده است. بازده بعد از پخت خمیرکاغذها بین 6/64 درصد تا 7/71 درصد و بازده ...
بیشتر
این بررسی با هدف تولید خمیرکاغذ قابل رنگبری از کاهگندم انجام گرفته است. بدین منظور با تغییر مقدار قلیاییت فعال (NaOH) در چهار سطح 10، 12، 14 و16 درصد (برمبنای وزن خشک کاهگندم) و دو زمان پخت 20 و40 دقیقه خمیرکاغذ تهیه شده است. دمای پخت در 95 درجه سانتیگراد ثابت در نظر گرفته شده است. بازده بعد از پخت خمیرکاغذها بین 6/64 درصد تا 7/71 درصد و بازده کل بعد از جداسازی الیاف بین 45/54 درصد تا 62 درصد متغیر بوده است. درجهروانی اولیه خمیرکاغذها نیز بین 708 تا 765 میلیلیتر استاندارد کانادایی تغییر کرده است. خمیرکاغذهایی که با قلیاییت فعال 10 تا 16 درصد و زمان پخت40 دقیقهای تهیه شدهاند تا درجهروانی حدود 350 میلیلیتر استاندارد کانادایی پالایش شدند و پس از آن ویژگیهای کاغذ دستساز از آنها اندازهگیری شد. دانسیته کاغذ بین 437 تا 489 کیلوگرم بر مترمکعب، شاخص مقاومت به پاره شدن بین 51/6 تا 91/7 mN.m2/g و شاخص مقاومت به کشش بین 2/29 تا 8/30 N.m/g اندازهگیری شد. با توجه به این که اختلاف معنیداری در سطح اعتماد 99 درصد بین ویژگیهای مقاومتی کاغذهای حاصل مشاهده نشد، لذا خمیرکاغذ ساخته شده با 10 درصد قلیاییت فعال (NaOH)، 40 دقیقه زمان پخت و 95 درجه دمای پخت جهت رنگبری انتخاب شد. رنگبری خمیرکاغذ با روش کاملاً بدون کلر (TCF) انجام گرفت. در روش رنگبری یک مرحلهای TCF، استفاده از 4 درصد پروکسید هیدروژن و 5/3 درصد هیدروکسید سدیم، زمان 2 ساعت، سیلیکات سدیم 3 درصد و سولفات منیزیم معادل 5/0 درصد و 3/0 درصد DTPA وزن خشک خمیرکاغذ قبل از رنگبری، روشنی خمیرکاغذ را به 69/50 درصد (روشنی خمیرکاغذ قبل از رنگبری2/29 درصد بوده است) افزایش داد.
خمیر کاغذ و کاغذ
رضا حسین پور؛ احمد جهان لتیباری؛ آژنگ تاج دینی؛ سید جواد سپیده دم؛ رامین فرنود
چکیده
تأثیر عوامل فراوری شیمیایی ساقه کلزا شامل زمان، دما، ترکیب مواد شیمیایی و همچنین درجهروانی خمیرکاغذ برکیفیت الیاف خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی از ساقهکلزا توسط FQA مورد مطالعه قرار گرفته است. بنابراین تأثیر سه زمان۱۵، ٣٠ و ٤۵ دقیقه، دو دمای ١٢٥ و ١٤٥ درجه سانتیگراد، دو ترکیب مواد شیمیایی شامل ٤% NaOH + ٨% Na2SO3 و ٨% NaOH + ١٢% Na2SO3 (برمبنای ...
بیشتر
تأثیر عوامل فراوری شیمیایی ساقه کلزا شامل زمان، دما، ترکیب مواد شیمیایی و همچنین درجهروانی خمیرکاغذ برکیفیت الیاف خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی از ساقهکلزا توسط FQA مورد مطالعه قرار گرفته است. بنابراین تأثیر سه زمان۱۵، ٣٠ و ٤۵ دقیقه، دو دمای ١٢٥ و ١٤٥ درجه سانتیگراد، دو ترکیب مواد شیمیایی شامل ٤% NaOH + ٨% Na2SO3 و ٨% NaOH + ١٢% Na2SO3 (برمبنای وزنخشک مادهچوبی) و خمیرکاغذ پالایش نشده و پالایش شده ارزیابی شدهاند. میانگین طول الیاف خمیرکاغذ پالایش نشده بین ٤٩/٠ تا ٦٥/٠ میلیمتر متغیر بوده است و در اثر بیشتر شدن عوامل مورد بررسی میانگین طولالیاف کاهش یافته است. بهعلاوه اینکه میانگین طول الیاف در اثر پالایش کمی کاهش یافته است. از این رو میزان نرمههای خمیرکاغذها در حدود ٥5% تا ٦3% اندازهگیری شده است، که مقدار زیادی را نشان میدهد و در اثر پالایش مقدار نرمهها حدود ٥% افزایش یافته است. زبری الیاف خمیرکاغذ بین 10 تا ٤١ m100/gm تعیین شده است و در اثر پالایش به 14 تا 53 m100/gm افزایش یافته است. با وجود ثابت ماندن تقریبی خمیدگی الیاف ولی در اثر پالایش میزان شکستگی الیاف بیشتر شده است.