خمیر کاغذ و کاغذ
مجتبی گلی؛ قاسم اسدپور؛ سعید مهدوی؛ عبدالله بریمانی
چکیده
به دلیل کمبود چوب، واردات آن به عنوان یک راهکار برای صنایع کاغذسازی ایران مطرح بوده است. بنابراین در این مطالعه، تأثیر اختلاط چوب صنوبر لرزان وارداتی با دو گونه پهنبرگ بومی شامل راش و ممرز بر ویژگیهای مکانیکی و نوری خمیرکاغذ شیمیایی– مکانیکی مورد بررسی قرار گرفت. شرایط ثابت پخت شامل درجهحرارت 170 درجه سلسیوس، نسبت مایع پخت به ...
بیشتر
به دلیل کمبود چوب، واردات آن به عنوان یک راهکار برای صنایع کاغذسازی ایران مطرح بوده است. بنابراین در این مطالعه، تأثیر اختلاط چوب صنوبر لرزان وارداتی با دو گونه پهنبرگ بومی شامل راش و ممرز بر ویژگیهای مکانیکی و نوری خمیرکاغذ شیمیایی– مکانیکی مورد بررسی قرار گرفت. شرایط ثابت پخت شامل درجهحرارت 170 درجه سلسیوس، نسبت مایع پخت به چوب 7 به 1 و درصد ماده شیمیایی 20 درصد بر مبنای وزن خشک خردهچوب بود. برای رسیدن به بازده حدود 85 درصد (بازده شرکت چوب و کاغذ مازندران) از زمانهای پخت 30 تا 120 دقیقه و نسبت اختلاط 20، 30، 40، 60 و 100 درصد چوب صنوبر استفاده شد. پس از پالایش خمیرکاغذ تا درجه روانی 300 میلیلیتر استاندارد کانادایی، کاغذهای دستساز استاندارد آزمایشگاهی ساخته شد و مقاومتهای کاغذ و ویژگیهای نوری آنها اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل آماری نتایج نشان داد که اختلاف معنیداری بین میانگین ویژگیهای مورد بررسی خمیرکاغذ شیمیایی – مکانیکی با افزایش نسبت چوب صنوبر لرزان وجود دارد. همه این ویژگیها به جز ماتی کاغذ بهبود یافتند. مقایسه مقاومتهای به دست آمده با مقاومتهای کاغذ روزنامه و چاپ و تحریر شرکت چوب و کاغذ مازندران حاکی از این است که به ترتیب با استفاده از 20 و 30 درصد اختلاط صنوبر لرزان با دو گونه بومی مورد استفاده فعلی، میتوان به این مقاومتها دست یافت.
مجید فرضی؛ علی اکبر عنایتی؛ داوود پارساپژوه
چکیده
در این بررسی با استفاده از فرایند سودا و اعمال سه زمان پخت (60، 1۲۰ و 180 دقیقه) و سه میزان قلیائیت فعال (6، 8 و10 درصد NaOH بر مبنای وزن خشک الیاف) بهعنوان عوامل متغیر و دمای پخت Cْ125 و نسبت مایع پخت به ماده سلولزی (براساس وزن کاملاً خشک)، از الیاف ضایعات پارچههای پنبهای، خمیرکاغذ تهیه و پس از ساخت کاغذهای دستساز، ویژگیهای ...
بیشتر
در این بررسی با استفاده از فرایند سودا و اعمال سه زمان پخت (60، 1۲۰ و 180 دقیقه) و سه میزان قلیائیت فعال (6، 8 و10 درصد NaOH بر مبنای وزن خشک الیاف) بهعنوان عوامل متغیر و دمای پخت Cْ125 و نسبت مایع پخت به ماده سلولزی (براساس وزن کاملاً خشک)، از الیاف ضایعات پارچههای پنبهای، خمیرکاغذ تهیه و پس از ساخت کاغذهای دستساز، ویژگیهای مقاومتی و نوری آنها اندازهگیری شد. شرایط مناسب برای پخت ضایعات پارچههای پنبهای شامل 8% قلیائیت فعال و زمان پخت120 دقیقه تعیین شد. در این شرایط پخت، بازده این خمیر کاغذ 46/86%تعیین شد. خمیرکاغذ تا درجهروانی450 میلیلیتر استاندارد کانادایی پالایش شده و ویژگیهای مقاومتی و نوری شامل شاخص مقاومت به پارهشدن 12/20 (m.N.m2/g)، طول پارهشدن 96/1(km)، شاخص مقاومت به ترکیدن 09/2 (kpa.m2/g)، روشنی 86/95% و ماتی39/96% اندازهگیری شد.
خمیر کاغذ و کاغذ
مریم روستایی؛ ربیع بهروز؛ سعید مهدوی
چکیده
این بررسی با هدف استفاده از کاتالیزور آنتراکینون جهت بهبود خواص خمیر کاغذ حاصل از گونه صنوبر دلتوئیدس به روش نیمهشیمیایی سولفیتخنثی (NSSC) در سه سطح بازده 55، 60 و 65 درصد انجام شد. شرایط پخت شامل: درجه حرارت 175 درجه سانتیگراد، زمان (متغیر)، درصد مواد شیمیایی 14 درصد و آنتراکینون 1/0 درصد بود. در تمام پختها نسبت وزنی سولفیت سدیم به بیکربنات ...
بیشتر
این بررسی با هدف استفاده از کاتالیزور آنتراکینون جهت بهبود خواص خمیر کاغذ حاصل از گونه صنوبر دلتوئیدس به روش نیمهشیمیایی سولفیتخنثی (NSSC) در سه سطح بازده 55، 60 و 65 درصد انجام شد. شرایط پخت شامل: درجه حرارت 175 درجه سانتیگراد، زمان (متغیر)، درصد مواد شیمیایی 14 درصد و آنتراکینون 1/0 درصد بود. در تمام پختها نسبت وزنی سولفیت سدیم به بیکربنات سدیم (5/4 به 1) انتخاب شد. نسبت مایع پخت به خردهچوب 1/5 بود. نتایج حاصل نشان داد که آنتراکینون سبب افزایش بازده و نیز کاهش عدد کاپا به طور معنیداری شد. بررسیها نشان داد که با افزودن آنتراکینون شاخصهای مقاومتی کاغذ بدستآمده نظیر مقاومت به ترکیدن، پارهشدن، کشش، لهشدگی حلقوی و لهشدگی کنگرهای افزایش مییابد. به طوری که بررسی خواص نوری کاغذهای دستساز نشان داد که با افزودن آنتراکینون، روشنی افزایش یافته و ماتی کاهش مییابد.
خمیر کاغذ و کاغذ
علی سلیمانی؛ حسین رسالتی؛ ایمان اکبرپور
چکیده
در این تحقیق تأثیر اختلاط گونه غان با ممرز و راش در مقایسه با خمیرکاغذCMP شاهد (75% ممرز و 25% راش) بر ویژگیهای نوری و فیزیکی کاغذهای ساخته شده در محدوده درجهروانیml, CSF 300و بازده 85% بررسی شد. خمیرکاغذ CMP مطابق با شرایط بازده: 85%، نسبت مایعپخت به خردهچوب: 7 به 1، درصدسولفیت: 20% براساس وزن خشک خردهچوب، دمای پخت: °C160 و زمان پخت: 135- ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر اختلاط گونه غان با ممرز و راش در مقایسه با خمیرکاغذCMP شاهد (75% ممرز و 25% راش) بر ویژگیهای نوری و فیزیکی کاغذهای ساخته شده در محدوده درجهروانیml, CSF 300و بازده 85% بررسی شد. خمیرکاغذ CMP مطابق با شرایط بازده: 85%، نسبت مایعپخت به خردهچوب: 7 به 1، درصدسولفیت: 20% براساس وزن خشک خردهچوب، دمای پخت: °C160 و زمان پخت: 135- 85 دقیقه از گونه غان در 4 سطح 10، 20، 30 و40 درصد در ترکیب با 90-60% ممرز و راش ساخته شد. پس از دفیبره کردن و پالایش خردهچوبهای پخته شده، کاغذهای دستساز60 گرمی از خمیرهای کاغذ تهیه شد و ویژگیهای نوری و فیزیکی کاغذهای ساخته شده مقایسه شدند. نتایج بدست آمده از مقایسه ویژگیهای نوری کاغذها نشان داد که استفاده تا 40 درصد از خردهچوب غان در اختلاط با 90-60 درصد ممرز و راش در مقایسه با خمیر کاغذ CMP شاهد منجر به بهبود درجهروشنی و کاهش زردی و ماتی شده است. افزایش مصرف غان تا 30% در مقایسه با خمیر کاغذ شاهد تأثیر معنیداری را بر ماتی کاغذ در سطح اعتماد 99% نشان نداد. البّته استفاده از 40 درصد گونه غان منجر به تولید کاغذهای با ضخامت کمتر، دانسیته بیشتر، صافی سطح بیشتر و مقاومت به عبور هوای بیشتر شد.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید کامرانی؛ احمد رضا سرائیان؛ ایمان اکبرپور
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات مقاومتی و نوری خمیر و کاغذ APMP, CMP یک مرحلهای و APMP دو مرحلهای از کاه گندم استان گلستان انجام گرفت. به این منظور، کاه گندم از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان جمع آوری گردید و ابعاد الیاف آنها شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب 18/1 میلیمتر، 156/18، 461/11 و ...
بیشتر
این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات مقاومتی و نوری خمیر و کاغذ APMP, CMP یک مرحلهای و APMP دو مرحلهای از کاه گندم استان گلستان انجام گرفت. به این منظور، کاه گندم از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان جمع آوری گردید و ابعاد الیاف آنها شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب 18/1 میلیمتر، 156/18، 461/11 و 396/3 میکرون اندازهگیری شد. همچنین میزان مواد شیمیایی شامل سلولز، لیگنین، خاکستر و مواد استخراجی به ترتیب 7/53، 1/21، 1/5 و 5/8 درصد اندازهگیری گردید. براساس نتایج پختهای آزمایشی، درجه حرارت کلیه پختها 95 درجه سانتیگراد، زمان آغشتهسازی 10، 20، 30 و 40 دقیقه، درصد نسبی مصرف هیدروکسید سدیم 10 درصد و پروکسید هیدروژن معادل 3 درصد در نظر گرفته شد. براساس ویژگیهای خمیر کاغذهای حاصله و شرایط پخت آنها، تیمارهای متشکل از پختهای 20 و 40 دقیقهای انتخاب و تا درجهروانی 350 میلیلیتر (CSF) پالایش گردید. سپس از این خمیرها برای ساخت کاغذ و مقایسه ویژگیهای نوری و مقاومتی آنها استفاده گردید. نتایج نشان داد که مقاومت در برابر ترکیدن، طول پاره شدن و روشنی خمیر APMP دومرحلهای در مدت زمان40 دقیقه بیشتر از سایر خمیرها است. همچنین نتایج میانگین بازده خمیرها و مقاومت به پاره شدن کاغذ نشان داد که هیچ اختلاف معنیداری در بین سه روش خمیرسازی در سطح 5% وجود ندارد.