خمیر کاغذ و کاغذ
محمد مهدی برازنده؛ سعید مهدوی؛ عباس فخریان
چکیده
با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان چوب گونههای مختلف صنوبر در تولید خمیر کاغذ، واکنش لیگنینزدایی در فرایند تولید خمیر کاغذ از چوب صنوبردلتوییدس، مورد بررسی قرار گرفت تا رابطه میان غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ با زمان پخت، بدست آید. بدین منظور نمونههای سه اصله درخت 10 ساله صنوبردلتوییدس از ایستگاه تحقیقات چمستان واقع در ...
بیشتر
با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان چوب گونههای مختلف صنوبر در تولید خمیر کاغذ، واکنش لیگنینزدایی در فرایند تولید خمیر کاغذ از چوب صنوبردلتوییدس، مورد بررسی قرار گرفت تا رابطه میان غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ با زمان پخت، بدست آید. بدین منظور نمونههای سه اصله درخت 10 ساله صنوبردلتوییدس از ایستگاه تحقیقات چمستان واقع در شهرستان نور استان مازندران جمعآوری گردیدند. خمیرهای کاغذ به روش کرافت با سولفیدیته 25 درصد، قلیائیت 14 درصد، نسبت مایع پخت به ماده اولیه 1 : 5، سه درجهحرات بیشینه پخت 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد تهیه گردیدند. عدد کاپا و بازده خمیرها، تعیین و درصد لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ برای هر نمونه محاسبه شد. سپس با استفاده از مدلهای ارائه شده برای معادله سرعت، به روش حدس و خطا و به کمک نرمافزار اِکسِل، درجه و ثابت سرعت واکنش لیگنینزدایی، برای هر درجهحرارت پخت، بدست آمد. نتایج بدستآمده نشان میدهند که معادلههای سرعت واکنش لیگنینزدایی صنوبردلتوییدس در درجه-حرارتهای 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد، بهترتیب دارای درجههای 5/5 و 5/2 و 1 و ثابتهای سرعت 7-10× 8/1 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/4- و 4-10× 7/7 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/1- و 3-10× 5/3 برحسب (دقیقه) 1- میباشند. با استفاده از این معادله ها، امکان کنترل فرایند خمیرسازی، فراهم شده و می توان زمان مناسب برای رسیدن به غلظت مشخصی از لیگنین باقیمانده در خمیر را پیشبینی نمود.
محمد مهدی برازنده؛ عباس فخریان روغنی
چکیده
فرایند ساخت خمیر کاغذ باگاس با استفاده از مایع پخت سودا در پنج دمای بیشینه پخت 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد انجام شد. به منظور تعیین معادلات سرعت واکنش لیگنینزدایی در هر یک از این دماها، فرایند پخت در شریط یکسان از نظر قلیائیت و نسبت مایع پخت به باگاس و زمان های مختلف انجام و نتایج بدستآمده به شکل معادلات سرعت برحسب غلظت لیگنین ...
بیشتر
فرایند ساخت خمیر کاغذ باگاس با استفاده از مایع پخت سودا در پنج دمای بیشینه پخت 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد انجام شد. به منظور تعیین معادلات سرعت واکنش لیگنینزدایی در هر یک از این دماها، فرایند پخت در شریط یکسان از نظر قلیائیت و نسبت مایع پخت به باگاس و زمان های مختلف انجام و نتایج بدستآمده به شکل معادلات سرعت برحسب غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر ارائه گردیدند. معادلات سرعت بدستآمده نشان میدهند که سرعت واکنش لیگنینزدایی باگاس، هم به درجه حرارت پخت و هم به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر باگاس بستگی دارد. به طوری که درجه معادله سرعت در دماهای بالاتر، بهمراتب بیش از درجه آن در دماهای پایین میباشد. به همین دلیل سرعت واکنش لیگنینزدایی در دماهای بالا، وابستگی بیشتری به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر داشته و از سرعت در دماهای پایین بهمراتب بیشتر است. با پیشرفت واکنش، اختلاف سرعت در دو دما کاهش یافته و از یک نقطه به بعد، روند معکوس پیدا میکند. به کمک نتایج بدستآمده، درجات واکنش لیگنینزدایی در دماهای 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد بهترتیب برابر 6/4، 6/4، 5/5، 8/22 و 7/22 بدست آمدند. ثابتهای سرعت واکنش در این دماها بهترتیب برابر 5-10×3/1 (بر حسب6/3-غلظت×1-دقیقه)،4-10×1/1 (بر حسب 6/3-غلظت×1-دقیقه)، 5-10×2/7 (بر حسب 5/4-غلظت×1-دقیقه)، 10-10×2/6 (بر حسب 8/21-غلظت×1-دقیقه) و 11-10×0/4 (بر حسب 7/21-غلظت×1-دقیقه) محاسبه گردیدند.