سیده معصومه حافظی؛ علی اکبر عنایتی؛ کاظم دوست حسینی؛ اصغر طارمیان؛ احمد میرشکرایی
چکیده
این پژوهش برای ارزیابی میزان تأثیر استفاده از عامل جفتکننده آمینوسیلان بر بهبود اتصالات چسب اورهفرمالدهید در تختهخرده کاهگندم انجام شد. چسب اورهفرمالدهید به میزان 10 درصد استفاده شد، و عامل متغیر در این آزمایش مقدار مصرف آمینوسیلان مصرفی در تخته کاهگندم بود. که با نسبتهای (صفر، 5 و 10 درصد) برای تهیه تختهخرده ...
بیشتر
این پژوهش برای ارزیابی میزان تأثیر استفاده از عامل جفتکننده آمینوسیلان بر بهبود اتصالات چسب اورهفرمالدهید در تختهخرده کاهگندم انجام شد. چسب اورهفرمالدهید به میزان 10 درصد استفاده شد، و عامل متغیر در این آزمایش مقدار مصرف آمینوسیلان مصرفی در تخته کاهگندم بود. که با نسبتهای (صفر، 5 و 10 درصد) برای تهیه تختهخرده کاه یک لایه با ضخامت 14 میلیمتر استفاده شد. ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی شامل مقاومتخمشی، مدولالاستیسیته، چسبندگیداخلی و واکشیدگیضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب اندازهگیری شدند. نتایج این بررسی نشان داد با افزودن عامل جفتکننده آمینوسیلان به تخته کاهگندم مقدار چسبندگیداخلی، مدولالاستیسیته و مدولخمشی تختهها افزایش و میزان پایداری ابعاد آنها بهبود مییابد. مقدار بهینه عامل جفتکننده آمینوسیلان برای بهبود چسبندگیداخلی، مدولالاستیسیته و واکشیدگیضخامت تختههای مورد مطالعه 10 درصد و این مقدار برای بهبود مدولخمشی 5 درصد میباشد
سوده ژند؛ مسیح مسعودی فر؛ احمد رضا سرائیان؛ علی قاسمیان
چکیده
این تحقیق با هدف مقایسه ویژگیهای خمیرکاغذ سولفیت سدیم خنثی کاهگندم زاگرس استان گلستان تحت تأثیر پیشتیمار قلیایی با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش انجام شد. پیشتیمار کاه خرد شده با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش به نسبت 10 به 1 بهترتیب در دماهای 70 درجه سانتیگراد و دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه انجام گردید. ...
بیشتر
این تحقیق با هدف مقایسه ویژگیهای خمیرکاغذ سولفیت سدیم خنثی کاهگندم زاگرس استان گلستان تحت تأثیر پیشتیمار قلیایی با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش انجام شد. پیشتیمار کاه خرد شده با هیدروکسیدسدیم یک درصد و آب جوش به نسبت 10 به 1 بهترتیب در دماهای 70 درجه سانتیگراد و دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه انجام گردید. سپس از کاه پیشتیمار شده با مایع پخت سولفیتسدیم و هیدروکسید سدیم با نسبت ثابت 5 به 1 در دمای 160 درجه سانتیگراد و به مدت 30 دقیقه خمیرکاغذ تهیه گردید. بهمنظور بررسی تأثیر هیدروکسیدسدیم بر مقاومتهای کاغذ، در بعضی پختها فقط از سولفیتسدیم استفاده شد و در یک حالت کاهگندم بعد از قرار گرفتن در معرض پیشتیمار هوا خشک شد و از کاه پیشتیمار و توزین شده برای پخت استفاده شد و در حالتی دیگر بعد از پیشتیمار مقدار هیدروکسید سدیم جذب شده در پیشتیمار محاسبه و از هیدروکسید سدیم مورد نیاز برای پخت اصلی کسر شد. پس از پخت، خمیرکاغذها توسط پالایشگر آزمایشگاهیPFI mill تا رسیدن به درجهروانی25 ± 380 میلیلیتر (CSF) پالایش شدند. از هر نوع خمیرکاغذ، کاغذ دستساز 60 گرمی ساخته شد و ویژگیهای آن براساس آئیننامه TAPPI تعیین گردید. نتایج نشان داد که پیشتیمار اثر معنیداری در افزایش مقاومتهای کاغذ بجز شاخص مقاومت به لهیدگی حلقوی داشته است و در اثر پیشتیمار بهویژه قلیایی، درجهروشنی خمیرکاغذ کاهش و مقاومتکششی، ترکیدن، طول پارهشدن، سفتی و دانسیته آن افزایش مییابد. بهطورکلی با افزایش مقدار مواد شیمیایی بهویژه هیدروکسید سدیم در پخت اصلی مقادیر بازده و درجه روشنی خمیرکاغذها کاهش و مقاومتهای آنها افزایش مییابد.
سیما ُُُُسپهوند؛ میثم زاهدی؛ سمانه وبلکی؛ تقی طبرسا
چکیده
تاننها یکی از مطلوبترین ترکیبهای فنولی طبیعی و تجدیدپذیر بوده که از منابع گیاهی به دست میآیند. ماهیت فنولی تاننها باعث میشود که این مواد در واکنش با فرمالدهید شرکت کرده و رزینهای تانن فرمالدهید تشکیل دهند. در این تحقیق برای ساخت تخته خردهچوب از مواد اولیه کاهگندم و خردهچوب جنگلی (با نسبت50 به50 درصد) و چسب فنول فرمالدهید ...
بیشتر
تاننها یکی از مطلوبترین ترکیبهای فنولی طبیعی و تجدیدپذیر بوده که از منابع گیاهی به دست میآیند. ماهیت فنولی تاننها باعث میشود که این مواد در واکنش با فرمالدهید شرکت کرده و رزینهای تانن فرمالدهید تشکیل دهند. در این تحقیق برای ساخت تخته خردهچوب از مواد اولیه کاهگندم و خردهچوب جنگلی (با نسبت50 به50 درصد) و چسب فنول فرمالدهید بر پایه تانن استفاده شد. برای ساخت چسب، پودر تانن در دو سطح 10و20 درصد بر اساس وزن خشک رزین به محلول فرمالین 35 درصد اضافه شد تختهها در دو محدوده ضخامت 10و16 میلیمتری ساخته شده و ویژگیهای آنها شامل مقاومتخمشی، مدولالاستیسیته، چسبندگیداخلی، واکشیدگیضخامتی و جذب آب اندازهگیری شدند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که مقاومت تختههای ساخته شده از مخلوط کاهگندم و خردهچوب نسبت به تخته خرده ساخته شده از خردهچوب خالص کمتر است. همچنین افزایش مصرف تانن در چسب فنول فرمالدهید موجب افزایش چسبندگیداخلی و افزایش واکشیدگی و میزان جذب آب تخته (در 2 و 24 ساعت) شد.
محمد تسوجی؛ امیر نوربخش؛ ابوالفضل کارگرفرد؛ حسین حسینخانی
چکیده
در این تحقیق با استفاده از ذرات کاهگندم و برنج، ذرات نانورس، پلیپروپیلن و جفتکننده، چوب – پلاستیک ساخته شد و خواص فیزیکی و مکانیکی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار مصرف ماده زمینه پلاستیکی(پلیپروپیلن) 60 درصد وزنی و ماده لیگنوسلولزی 40 درصد وزنی در نظر گرفته شد. میزان نانورس اضافه شده در سه سطح 0، 2 و 4 درصد و میزان ماده جفتکننده، ...
بیشتر
در این تحقیق با استفاده از ذرات کاهگندم و برنج، ذرات نانورس، پلیپروپیلن و جفتکننده، چوب – پلاستیک ساخته شد و خواص فیزیکی و مکانیکی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار مصرف ماده زمینه پلاستیکی(پلیپروپیلن) 60 درصد وزنی و ماده لیگنوسلولزی 40 درصد وزنی در نظر گرفته شد. میزان نانورس اضافه شده در سه سطح 0، 2 و 4 درصد و میزان ماده جفتکننده، 2 درصد وزنی در تمام تیمارها بهجز تیمار شاهد در نظر گرفته شد. نمونههای تیمار شاهد بدون اضافه کردن جفتکننده و ذرات نانورس و تنها با استفاده از پلیپروپیلن و ماده لیگنوسلولزی ساخته شدند. مدولهای کششی و خمشی با افزایش 2 درصد نانورس افزایش یافته ولی در سطح 4 درصد شاهد کاهش مدولها و با افزایش نانورس مقاومت به ضربه کاهش یافتند. خواص جذب آب 24 ساعتی نمونههای ساخته شده نیز با اضافه کردن 2 درصد نانورس کاهش یافته و در سطح 4 درصد نانورس افزایش قابل توجهی مشاهده شد. البّته در تمام تیمارها، نمونههای ساخته شده از کاهبرنج به دلیل وجود سیلیس بیشتر و سازگاری بیشتر با ذرات نانورس، ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی مطلوبتری نسبت به نمونههای تولید شده از کاهگندم داشتند. بهمنظور بررسی دقیقتر نتایج از میکروسکوپ الکترونی پویشی استفاده شد.
خمیر کاغذ و کاغذ
احمد جهان لتیباری
چکیده
این بررسی با هدف تولید خمیرکاغذ قابل رنگبری از کاهگندم انجام گرفته است. بدین منظور با تغییر مقدار قلیاییت فعال (NaOH) در چهار سطح 10، 12، 14 و16 درصد (برمبنای وزن خشک کاهگندم) و دو زمان پخت 20 و40 دقیقه خمیرکاغذ تهیه شده است. دمای پخت در 95 درجه سانتیگراد ثابت در نظر گرفته شده است. بازده بعد از پخت خمیرکاغذها بین 6/64 درصد تا 7/71 درصد و بازده ...
بیشتر
این بررسی با هدف تولید خمیرکاغذ قابل رنگبری از کاهگندم انجام گرفته است. بدین منظور با تغییر مقدار قلیاییت فعال (NaOH) در چهار سطح 10، 12، 14 و16 درصد (برمبنای وزن خشک کاهگندم) و دو زمان پخت 20 و40 دقیقه خمیرکاغذ تهیه شده است. دمای پخت در 95 درجه سانتیگراد ثابت در نظر گرفته شده است. بازده بعد از پخت خمیرکاغذها بین 6/64 درصد تا 7/71 درصد و بازده کل بعد از جداسازی الیاف بین 45/54 درصد تا 62 درصد متغیر بوده است. درجهروانی اولیه خمیرکاغذها نیز بین 708 تا 765 میلیلیتر استاندارد کانادایی تغییر کرده است. خمیرکاغذهایی که با قلیاییت فعال 10 تا 16 درصد و زمان پخت40 دقیقهای تهیه شدهاند تا درجهروانی حدود 350 میلیلیتر استاندارد کانادایی پالایش شدند و پس از آن ویژگیهای کاغذ دستساز از آنها اندازهگیری شد. دانسیته کاغذ بین 437 تا 489 کیلوگرم بر مترمکعب، شاخص مقاومت به پاره شدن بین 51/6 تا 91/7 mN.m2/g و شاخص مقاومت به کشش بین 2/29 تا 8/30 N.m/g اندازهگیری شد. با توجه به این که اختلاف معنیداری در سطح اعتماد 99 درصد بین ویژگیهای مقاومتی کاغذهای حاصل مشاهده نشد، لذا خمیرکاغذ ساخته شده با 10 درصد قلیاییت فعال (NaOH)، 40 دقیقه زمان پخت و 95 درجه دمای پخت جهت رنگبری انتخاب شد. رنگبری خمیرکاغذ با روش کاملاً بدون کلر (TCF) انجام گرفت. در روش رنگبری یک مرحلهای TCF، استفاده از 4 درصد پروکسید هیدروژن و 5/3 درصد هیدروکسید سدیم، زمان 2 ساعت، سیلیکات سدیم 3 درصد و سولفات منیزیم معادل 5/0 درصد و 3/0 درصد DTPA وزن خشک خمیرکاغذ قبل از رنگبری، روشنی خمیرکاغذ را به 69/50 درصد (روشنی خمیرکاغذ قبل از رنگبری2/29 درصد بوده است) افزایش داد.
فرشاد سرخوش رحمانی؛ محمد طلایی پور
چکیده
این تحقیق با هدف تولید کاغذ کنگرهای از مخلوط خمیرکاغذ سودا- آنتراکینون کاهگندم و خمیر OCC انجام شده است. کاغذهای دستساز در وزن پایه gr/cm2120، از مخلوط کردن خمیر کاهگندم رنگبری نشده با خمیر OCC در نسبتهای 25، 50 و 75 درصد تهیه شدند. خواص فیزیکی و مقاومتی این کاغذها اندازهگیری شد و با خواص کاغذهای مخلوط نشده مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج ...
بیشتر
این تحقیق با هدف تولید کاغذ کنگرهای از مخلوط خمیرکاغذ سودا- آنتراکینون کاهگندم و خمیر OCC انجام شده است. کاغذهای دستساز در وزن پایه gr/cm2120، از مخلوط کردن خمیر کاهگندم رنگبری نشده با خمیر OCC در نسبتهای 25، 50 و 75 درصد تهیه شدند. خواص فیزیکی و مقاومتی این کاغذها اندازهگیری شد و با خواص کاغذهای مخلوط نشده مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان دادند که افزودن خمیر کاهگندم به خمیر OCC، خواص کاغذ را به میزان قابل توجهی تحت تأثیر قرار دادهاند. به عبارت دیگر، در صورت استفاده از خمیرکاغذ کاهگندم در خمیر OCC، ویژگیهای فیزیکی و مقاومتی بهتر و مطلوبتری در کاغذ حاصل میشود، به طوری که با افزودن 75% خمیر کاهگندم به خمیر OCC بهترین میزان ضخامت، مقاومت در برابر عبور هوا، زبری، شاخص پارگی، شاخص ترکیدگی، مقاومت در برابر تاشدن، طولپارگی و مقاومت بهلهیدگی کنگره و حلقه کاغذ بدست آمده است. بنابر نتایج بدست آمده، خمیر سودا – آنتراکینون کاهگندم نه تنها برای افزایش ویژگیهای فیزیکی و مقاومتی کاغذ کنگرهای بلکه به تنهایی به عنوان یک منبع سلولزی برای ساخت این نوع کاغذ میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.