خمیر کاغذ و کاغذ
زهرا تک زارع؛ حسین کرمانیان؛ امید رمضانی؛ اسماعیل رسولی گرمارودی؛ علی عبدالخانی
چکیده
در این تحقیق، ابتدا ریشه شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) که در کارخانه لیکوریس کرمان عصارهگیری شده بود، بهصورت تفاله صنعتی به عنوان ماد اولیه تهیه گردید. پس از پیشهیدرولیز، تفاله مذکور با اسید سولفوریک 2% بر اساس وزن خشک نمونه در دمای C̊ 130 و در زمان 60 دقیقه، عملیات پخت سودا در دمای C̊ 170، غلظت مواد شیمیایی 20%، و در چهار زمان 15، 30، 45 و 60 دقیقه ...
بیشتر
در این تحقیق، ابتدا ریشه شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) که در کارخانه لیکوریس کرمان عصارهگیری شده بود، بهصورت تفاله صنعتی به عنوان ماد اولیه تهیه گردید. پس از پیشهیدرولیز، تفاله مذکور با اسید سولفوریک 2% بر اساس وزن خشک نمونه در دمای C̊ 130 و در زمان 60 دقیقه، عملیات پخت سودا در دمای C̊ 170، غلظت مواد شیمیایی 20%، و در چهار زمان 15، 30، 45 و 60 دقیقه و نسبت مایع پخت به تفاله 7 به 1 صورت پذیرفت. خمیرهای سودای تولیدشده از نظر میزان بازده، وازد الک، درصد لیگنین، ماندگاری آب، ویسکوزیته و درجه کریستالیته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان پخت بازده خمیر و درصد لیگنین کاهش و ماندگاری آب افزایش مییابد. همچنین، ویسکوزیته با افزایش زمان پخت در 30 و 45 دقیقه افزایش مییابد که بر اساس بررسیها و تطبیق با سایر دادهها به نظر میرسد افزایش ویسکوزیته کاذب باشد. به علاوه، نتایج بررسی نمونههای پیشتیمار شده با پراش پرتو ایکس نشان میدهد که با افزایش زمان پخت از 15 دقیقه تا 45 دقیقه پخت سودا، درجه کریستالیته نمونهها کاهش و در 60 دقیقه افزایش مییابد که تطبیق دادههای ویسکوزیته و روند نزولی حذف لیگنین با افزایش زمان پخت نشان میدهد که افزایش کریستالیته ناشی از جذب مجدد همیسلولزهایی نظیر زایلان در بخش کریستالی سلولز باشد. بنابراین، با توجه به نتایج بدست آمده و بر اساس دیدگاه پالایش زیستی میتوان زمان پخت 30 دقیقه را به عنوان بهترین گزینه برای تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر در فرایند قندسازی پیشنهاد نمود.
احمد رضا زاهدی طبرستانی؛ احمد جهان لتیباری؛ مسعود رضا حبیبی
چکیده
در این بررسی با استفاده از پسمانده پس از عصارهگیری از ریشه گیاه شیرینبیان و با اعمال سه زمان بخارزنی (15، 20 و 25 دقیقه)، سه زمان پرس (5، 6 و 7 دقیقه) و دو مقدار چسب (10 و 12 درصد)، الیاف و تختهفیبر دانسیته متوسط به روش خشک ساخته شد. برای هر یک از 18 ترکیب شرایط 3 تخته و جمعاً 54 تخته ساخته شد. ویژگیهای آناتومیکی پسمانده ریشه شیرینبیان و ...
بیشتر
در این بررسی با استفاده از پسمانده پس از عصارهگیری از ریشه گیاه شیرینبیان و با اعمال سه زمان بخارزنی (15، 20 و 25 دقیقه)، سه زمان پرس (5، 6 و 7 دقیقه) و دو مقدار چسب (10 و 12 درصد)، الیاف و تختهفیبر دانسیته متوسط به روش خشک ساخته شد. برای هر یک از 18 ترکیب شرایط 3 تخته و جمعاً 54 تخته ساخته شد. ویژگیهای آناتومیکی پسمانده ریشه شیرینبیان و ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تختههای ساخته شده از الیاف آن اندازهگیری شد. میانگین طول و قطر الیاف ریشه شیرینبیان بهترتیب برابر با 02/1 میلیمتر و 63/11 میکرون اندازهگیری گردید. نتایج حاصل از اندازهگیری مقاومتخمشی، مدولالاستیسیته، چسبندگیداخلی و واکشیدگی ضخامتی بعد از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب نشان داد که بیشترین میزان مقاومتخمشی، مدولالاستیسیته و چسبندگیداخلی مربوط به تختههای ساخته شده در شرایط زمان بخارزنی20 دقیقه، زمان پرس 7 دقیقه و مقدار چسب 10 درصد است که بهترتیب برابر با 291/5، 4/559 و 1245/0 مگاپاسکال اندازهگیری شد. کمترین میزان واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب نیز در همین شرایط برابر 6/31 و 12/34 درصد تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که از این الیاف فقط بهعنوان جزئی از ترکیب الیاف ساخت تختهفیبر دانسیته متوسط میتوان استفاده کرد.