@article { author = {Jahan latibari, Ahmad}, title = {Investigation on production of bleachable chemi-mechanical pulp from wheat straw}, journal = {Iranian Journal of Wood and Paper Science Research}, volume = {26}, number = {4}, pages = {634-646}, year = {2011}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0913}, eissn = {2383-112X}, doi = {10.22092/ijwpr.2011.117242}, abstract = {In an attempt to develop pulping process suitable for small scale implementation, production of bleachable chemi-mechanical pulp from wheat starw is investigated. Four levels (10, 12, 14 and 16% based on oven dry weight of straw) NaOH and three pulping times (20, 30 and 40 minutes) at 95°C pulping temperature were used. After digester yield varied between 64.65 and 71.7% and the total yield after defibration was measured as 54.45% and 62%.  Unrefined pulp freeness varied between 708 and 765 ml CSF. Pulps produced applying 10-16% NaOH, 40 minutes pulping time and 95°C pulping temperature was selected from further evaluation. These pulps were refined to about 365 ml CSF in a PFI mill and then handsheets were made for strength evaluation. The apparent density of the handsheets varied between 437-488 kg/m3, tear index between 6.51-7.11 mN.m2/g, and tensile index between 29.2 -30.8 N.m/g. Significant difference at 99%  was not observed between the strength of the pulps. Then pulp produced applying 10% NaOH, 40 minutes pulping time and 95°C pulping temperature was selected for bleaching trials. Totally Chlorine Free (TCF) bleaching sequence was used for bleaching the selected pulp.  Pulps bleached applying 4% H2O2 and 3.5% NaOH, 3% sodium Silicate, 0.5% MgSO4 and 0.3% DTPA for 2 hours showed the highest brightness of 50.69% compared to 29.2% for unbleached pulp.}, keywords = {WHEAT STRAW,chemi-mechanical pulp,yield,Strength,totally chlorine free}, title_fa = {بررسی ساخت خمیرکاغذ شیمیایی – مکانیکی رنگ‎بری شده از کاه‌گندم}, abstract_fa = {این بررسی با هدف تولید خمیرکاغذ قابل رنگبری از کاه‌گندم انجام گرفته است. بدین منظور با تغییر مقدار قلیاییت فعال (NaOH) در چهار سطح 10، 12، 14 و16 درصد (برمبنای وزن خشک کاه‌گندم) و دو زمان پخت 20 و40 دقیقه خمیرکاغذ تهیه شده است. دمای پخت در 95 درجه سانتی‎گراد ثابت در نظر گرفته شده است. بازده بعد از پخت خمیرکاغذها بین 6/64 درصد تا 7/71 درصد و بازده کل بعد از جداسازی الیاف بین 45/54 درصد تا 62 درصد متغیر بوده است. درجه‌روانی اولیه خمیرکاغذها نیز بین 708 تا 765 میلی‎لیتر استاندارد کانادایی تغییر کرده است. خمیرکاغذهایی که با قلیاییت فعال 10 تا 16 درصد و زمان پخت40 دقیقه‎ای تهیه شده‎اند تا درجه‌روانی حدود 350 میلی‏لیتر استاندارد کانادایی پالایش شدند و پس از آن ویژگی‎های کاغذ دست‌ساز از آنها اندازه‎گیری شد. دانسیته کاغذ بین 437 تا 489 کیلوگرم بر مترمکعب، شاخص مقاومت به پاره شدن بین 51/6 تا 91/7 mN.m2/g و شاخص مقاومت به کشش بین 2/29 تا 8/30 N.m/g اندازه‎گیری شد. با توجه به این که اختلاف معنی‎داری در سطح اعتماد 99 درصد بین ویژگی‎های مقاومتی کاغذهای حاصل مشاهده نشد، لذا خمیرکاغذ ساخته شده با 10 درصد قلیاییت فعال (NaOH)، 40 دقیقه زمان پخت و 95 درجه دمای پخت جهت رنگبری انتخاب شد. رنگبری خمیرکاغذ با روش کاملاً بدون کلر (TCF) انجام گرفت. در روش رنگبری یک مرحله‎ای TCF، استفاده از 4 درصد پروکسید هیدروژن و 5/3 درصد هیدروکسید سدیم، زمان 2 ساعت، سیلیکات سدیم 3 درصد و سولفات منیزیم معادل 5/0 درصد و 3/0 درصد DTPA وزن خشک خمیرکاغذ قبل از رنگبری، روشنی خمیرکاغذ را به 69/50 درصد (روشنی خمیرکاغذ قبل از رنگبری2/29 درصد بوده است) افزایش داد.}, keywords_fa = {کاه‌گندم,خمیرکاغذ شیمیایی - مکانیکی,بازده,مقاومت کاغذ,رنگبری کاملاً بدون کلر}, url = {https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_117242.html}, eprint = {https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_117242_0db0a6f0aad0d2977e68963ab0d73fbe.pdf} }