@article { author = {Fathi, Leila and Faezipoor, Mohammad mehdi and Bahmani, Mohsen}, title = {Effect of UF and MUF resins on the practical properties of particleboard produced from rice straw and aspen particles}, journal = {Iranian Journal of Wood and Paper Science Research}, volume = {25}, number = {2}, pages = {321-331}, year = {2010}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0913}, eissn = {2383-112X}, doi = {10.22092/ijwpr.2010.117318}, abstract = {In this investigation the effect of using of UF and MUF Resins on Physical and mechanical Properties of Particleboards Produced  from Rice Straw and Aspen Particles has been studied. The aim of this study was to determine of physical and mechanical properties of rice straw– particleboard. Single-layer particleboard was produced. That was produced with 11% MUF and 11% UF. For using of UF and MUF 2% hardener was added to adhesives. The Press condition for MUF was: 1750C for 4 minutes and also for UF application was 1750C for 6 minutes. Another variable factor was the rice straw content in three levels (15%, 30% and 45%). Other factors such as board density (0/7gr/cm3), mat moisture (12%) were constant factors. The results indicate that increasing rice straw to wood particles cause some reduction in modulus of rupture , and internal bonding , and some increase in thickness swelling , and water absorption of manufactured boards. But comparing and grouping means by Duncan test showed that in the most case these effects were insignificant when rice straw add to wood particle up to 30%. Particleboard bonded with 11% MUF had the highest bending strength. Particleboards bonded with MUF had better bending strength, shear strength, thickness swelling and water absorption after 2, 24 hours immersion. Grouping the experimental data while using Duncan method was indicated of the fact that an optimum condition for manufacturing particleboard while using a mixture of rice straw and wood particles is to add 30% rice straw to the mixture , use 11% melamine urea formaldehyde resin and employ a pressing time of 4 minutes.                                                                                              }, keywords = {Particleboard,UF,MUF,Rice straw,MECHANICAL PROPERTIES}, title_fa = {بررسی اثر دو نوع چسب MUF و UFبر روی خواص کاربردی تخته خرده چوب ساخته شده از مخلوط کلش برنج و خرده چوب صنوبر}, abstract_fa = {در این بررسی، تاثیر استفاده از دو نوع چسب ملامین اوره فرمالدئید ( MUF) و اوره فرمالدئید(UF) بر روی خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوبهای ساخته شده از مخلوط کلش برنج و خرده چوب صنوبر مورد مطالعه قرار گرفت. نوع چسب ، اوره‌فرمالدئید و ملامین اوره‌فرمالدئید و نسبت کلش برنج و خرده چوب صنوبر در چهار سطح (100:0، 85:15 ، 70:30 و 55:45) به عنوان عوامل متغیر در نظر گرفته شد. دمای پرس (175درجه سانتی گراد)، زمان پرس(4دقیقه برای ملامین اوره‌فرمالدئید و 6 دقیقه برای اوره‌فرمالدئید)، رطوبت کیک (12درصد)، دانسیته تخته‌ها (75/0گرم برسانتیمتر مکعب) عوامل ثابت این تحقیق بودند. جهت ارزیابی خواص کیفی نمونه‌ها میزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب، مقاومت خمشی( مدول گسیختگی ) و چسبندگی داخلی آنها بر اساس استانداردهای 16983 ISO  و 68763 DIN اندازه‌گیری شد.  نتایج این بررسی نشان می‌‌دهند که افزایش کلش برنج به خرده‌چوبهای صنوبر باعث افزایش جذب آب و واکشیدگی ضخامتی، کاهش مقاومت خمشی و چسبندگی داخلی تخته‌های ساخته شده می‌‌گردد. اما تجزیه و تحلیل آماری و گروه‌بندی می‌انگین ها بر اساس آزمون دانکن نشان داد که در اغلب موارد افزایش کلش برنج تا میزان 30درصد اثرات منفی قابل اغماض برجای می‌گذارد. نمونه‌های ساخته شده با چسب ملامین اوره‌فرمالدئید خواص مکانیکی (مقاومت خمشی و چسبندگی‌داخلی)، واکشیدگی ضخامت و جذب‌آب مطلوب‌تری از تخته‌های ساخته شده با چسب اوره‌فرمالدئید داشتند. براساس نتایج این تحقیق با افزودن 30 درصد کلش برنج به خرده چوب صنوبر و مصرف 11درصد رزین ملامین اوره‌فرمالدئید و زمان پرس 4 دقیقه با فشار پرس  kg/cm235 و حرارت پرس 175درجه سانتی‌گراد می‌توان تخته‌هایی تولید کرد که از نظر مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، جذب آب و واکشیدگی ضخامتی مطلوب باشند.}, keywords_fa = {تخته خرده چوب,اوره‌فرمالدئید,ملامین اوره‌فرمالدئید,کلش‌برنج,خواص مکانیکی}, url = {https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_117318.html}, eprint = {https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_117318_1afd4bc3ec995379b2f82f82fce61384.pdf} }