@article { author = {Rahimi, Atefe and Abdolkhani, Ali and Hamzeh, Yahya and Hedjazi, Sahab}, title = {Production and Characterization of Lignocellulosic Aerogel from Rice Straw}, journal = {Iranian Journal of Wood and Paper Science Research}, volume = {34}, number = {1}, pages = {124-133}, year = {2019}, publisher = {Research Institute of Forests and Rangelands}, issn = {1735-0913}, eissn = {2383-112X}, doi = {10.22092/ijwpr.2019.125265.1524}, abstract = {DOR:98.1000/1735-0913.1398.34.124.66.1.9.1580 Rice straw rice is one of the most important lignocellulose wastes in Iran and the world. In this research, rice straw as renewable lignocellulosic materials were used to produce nano-structural lignocellulosic aerogel. For this purpose, rice straw powder was first pre-treated in sodium hydroxide aqueous alkali solution and resulting gel form mixture was transformed into physically bonded lignocellulosic porous and ultra-lightweight aerogel through consecutive processes including freezing-thawing, solvent exchange and freeze-drying. The product properties including apparent density and total porosity were determined, and other physical and chemical properties were evaluated by SEM, FTIR, XRD, nitrogen absorption (BET) and DSC methods. The results showed that a significant amount of the rice straw compounds dissolved in aqueous alkali solution and removed during the subsequent stages of aerogel production. The resulting aerogel showed a nano dimensional structure composed of particles and interconnected nanofibers, which had a great chemical and physical difference from the original rice straw.}, keywords = {Rice straw,Aerogel,Lignocelluloses,Porous materials,Nano materilas}, title_fa = {ساخت و بررسی خواص آئروژل لیگنوسلولزی از کلش ساقة برنج}, abstract_fa = {DOR:98.1000/1735-0913.1398.34.124.66.1.9.1580 در این تحقیق از پسماندهای کلش ساقة برنج به‌عنوان مادة لیگنوسلولزی تجدیدپذیر برای تولید آئروژل لیگنوسلولزی نانو ساختار استفاده شد. بدین منظور، ابتدا پودر کلش برنج در محلول قلیایی آب – هیدروکسید سدیم تیمار شد و مخلوط حاصل با توالی انجماد – ذوب، تبادل حلال و در آخر با خشک‌کن انجمادی به آئروژل لیگنوسلولزی تبدیل شد. خواص محصول حاصل شامل دانسیته و میزان تخلخل کل تعیین شد و سایر خواص فیزیکی و شیمیایی با روش‌های آنالیز شامل SEM، FTIR، XRD، جذب نیتروژن (BET) و DSC ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تیمار قلیایی سبب انحلال و خروج بخش زیادی از مواد ساختاری کلش برنج در جریان ساخت آئروژل می‌شود که نتیجة آن تولید محصولی با چگالی کم، تخلخل پیوسته، سطح ویژة زیاد و اندازة حفره‌های نانومتری است. آئروژل حاصل دارای زمینه‌ای متشکل از ذرات و الیاف به‌هم‌پیوسته با ابعادی در مقیاس نانومتر بود که تفاوت زیادی از نظر شیمیایی و فیزیکی با کلش ساقة برنج اولیه داشت.}, keywords_fa = {کلش برنج,آئروژل,لیگنوسلولزی,مواد متخلخل,نانو مواد}, url = {https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_118810.html}, eprint = {https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_118810_f21333021260f5da511f52c1b29f5005.pdf} }