%0 Journal Article %T تاثیر کهنه‌سازی حرارتی روی تغییر رنگ و خواص نوری خمیر کاغذ CMP رنگبری شده با توالی یک و دو مرحله‌ای هیپوکلریت سدیم و پراکسید هیدروژن %J تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران %I موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور %Z 1735-0913 %A اسدپور, قاسم %A رجبی, فاطمه %A ذبیح زاده, سید مجید %D 2019 %\ 01/21/2019 %V 33 %N 4 %P 467-477 %! تاثیر کهنه‌سازی حرارتی روی تغییر رنگ و خواص نوری خمیر کاغذ CMP رنگبری شده با توالی یک و دو مرحله‌ای هیپوکلریت سدیم و پراکسید هیدروژن %K خمیر CMP %K کهنه‌سازی حرارتی %K تغییر رنگ %K خواص نوری %K هیپوکلریت سدیم %K پراکسید هیدروژن %R 10.22092/ijwpr.2018.121555.1471 %X                                                                                                   DOR: 98.1000/1735-0913.1397.33.467.65.4.1578.32 خمیرهای مکانیکی بازده بالا و شیمیایی-مکانیکی مستعد واکنش‌های اکسیداسیون-نوری و حرارتی هستند که سبب تغییر رنگ و برگشت روشنی این خمیرها می‌شود. در این تحقیق، از خمیر کاغذ شیمیایی-مکانیکی ( CMP) کارخانه چوب و کاغذ مازندران به صورت تصادفی نمونه‌برداری شد. خمیرهای شیمیایی-مکانیکی (CMP) تهیه شده، به صورت جداگانه با توالی‌های P، H، PH و HP رنگبری شدند و از آنها کاغذ دست‌ساز با گراماژ gr/m2 60 تهیه گردید. کلیه کاغذهای مذکور، در زمان‌های صفر، 12، 24، 36 و 48 ساعت و در دمای °C105 در داخل آون، کهنه‌سازی حرارتی شدند و خواص نوری آنها از قبیل: روشنی، فاکتورهای L، a و b، ضریب برگشت روشنی (α)، زردی، ماتی، نسبت جذب نور به پخش نور (K/S) و تغییر رنگ (PC)، قبل و بعد از کهنه‌سازی طبق آزمون‌های استاندارد TAPPI اندازه‌گیری و مقایسه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در طی کهنه‌سازی حرارتی از صفر تا 48 ساعت، خواص نوری کاغذ مانند روشنی و فاکتورهای L و a کاهش و فاکتور b، درجه زردی، ضریب α، نسبت K/S و تغییر رنگ (PC) افزایش داشته‌اند. در کل، از میان توالی‌های رنگبری بررسی شده در این تحقیق، رنگبری با توالی‌های P و HP، بیشترین میزان روشنی، فاکتور L، و کمترین میزان فاکتورهای a و b ، ضریب α، زردی، نسبت K/S و عدد PC را داشتند. بنابراین این توالی‌های رنگبری، تاثیر و اهمیت زیادی در پایداری روشنی و کاهش برگشت رنگ کاغذ و در نتیجه افزایش دوام آن در برابر تخریب حرارتی داشته‌اند. %U https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_116886_746b53be1d36c81f9b2d5f781d005c6c.pdf