%0 Journal Article %T بررسی فرایند انتشار حرارت و توسعه گرادیان دما در چوب طی خشک‌شدن؛ مطالعه موردی: راش (Fagus orientalis) و نوئل(Picea abies) %J تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران %I موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور %Z 1735-0913 %A طارمیان, اصغر %A سپهر, امیر %D 2010 %\ 09/23/2010 %V 25 %N 2 %P 234-247 %! بررسی فرایند انتشار حرارت و توسعه گرادیان دما در چوب طی خشک‌شدن؛ مطالعه موردی: راش (Fagus orientalis) و نوئل(Picea abies) %K انتقال حرارت %K گرادیان دما %K خشک کردن %K نوئل %K راش %R 10.22092/ijwpr.2010.117291 %X فرآیند انتشار حرارت در سه جهت ارتوتروپ و توسعه گرادیان دما در گونه­های چوبی راش (Fagus­ orientalis) و نوئل (Picea abies) طی خشک شدن بررسی شد. برای این منظور و با توجه به کم بودن ظرفیت خشک­کن از تخته­های مماسی کوچک به ابعاد 40× 25×80 (L×R×T) میلی­متر استفاده شد. سپس، تخته­ها در در دمای خشک 60 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 50 درصد خشک شدند. برای محدود کردن انتشارحرارت در یک راستا و اندازه­گیری انتقال حرارت در یک جهت تخته، پنج سطح از شش سطح تخته­ها با فویل آلمینیومی آغشته با رزین پلی‌اورتان اندود شد و سپس از یک پلاستوفوم با ضخامت 50 میلی­متر به­عنوان عایق حرارت بر روی تخته­ها استفاده شد. برای اندازه­گیری دما با ترموکوپل، سوراخ­هایی به قطر یک میلی­متر در فواصل معین در تخته­ها ایجاد شد. نتایج نشان داد که دمای هر دو گونه چوبی طی خشک­شدن به تدریج افزایش یافته تا وقتی که به دمای تر برسد. سپس، در این دما باقی می­ماند تا وقتی که رطوبت چوب وارد دامنه هیگروسکپیک شود. همچنین، گرادیان دما در هر دو گونه چوب الگوی مشابهی داشت، به این ترتیب که دمای لایه سطحی تخته­ها تا دمای خشک 60  درجه سانتیگراد افزایش یافت، ولی دمای مغز تخته‌ها تا پایان عملیات خشک­شدن درحد دمای‌تر(48 -52 درجۀ سانتیگراد) باقی­ماند. %U https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_117291_381dd6fc03a51976b1a097a58707c242.pdf