%0 Journal Article %T بررسی تاثیر آنزیم زایلاناز در ویژگی‌های نوری خمیر کرافت باگاس در رنگبری ECF %J تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران %I موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور %Z 1735-0913 %A رسالتی, حسین %A عبدالله بیک مرندی, مرتضی %A سرائیان, احمدرضا %D 2009 %\ 09/23/2009 %V 24 %N 2 %P 295-306 %! بررسی تاثیر آنزیم زایلاناز در ویژگی‌های نوری خمیر کرافت باگاس در رنگبری ECF %K باگاس %K خمیر کرافت %K آنزیم زایلاناز %K ویژگی نوری %K زیست رنگ‌بری %R 10.22092/ijwpr.2009.117387 %X در این تحقیق تاثیر استفاده از آنزیم زایلاناز تجاری در پیش رنگ­بری خمیر کرافت باگاس بررسی شد. آنزیم زایلاناز حاصل از قارچTrichoderma virideدر مقادیر 10، 25 و50 واحد و سطح زمانی 2 ساعت بر خمیرکاغذ تاثیر داده شد. سپس رنگ­بری اصلی به صورت جداگانه یکبار روی نمونه تیمار شده با آنزیم و سپس روی نمونه بدون تیمار آنزیمی (تیمار شاهد) با توالی 2ED1DA (اسید سولفوریک + دی­اکسید کلر 4، 6، 8، 10 درصد + استخراج قلیایی + دی­اکسید کلر 2 درصد به­عنوان کلر قابل دسترس) انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش میزان دی­اکسید کلر در مرحله 1D رنگ­بری، درجه روشنی نهایی خمیرکاغذ به طور معنی­داری ((P<0.01 افزایش می­یابد. همچنین در مورد نمونه­های تیمار شده با آنزیم زایلاناز افزایش معنی­داری ((P<0.01 در درجه روشنی و ماتی و کاهش معنی­داری ((P<0.01 در درجه زردی، عدد کاپا و میزان دور پالایش برای رسیدن به درجه روانی مشخص خمیرهای رنگ­بری شده مشاهده شد. بیشترین درجه روشنی و کمترین درجه زردی و عدد کاپا مربوط به تیمار آنزیمی U25 می­باشد که به ترتیب اختلاف معنی­داری ((P<0.01 در حدود 8/10درصد، 98/3 درصد و 24/2 واحد در مقایسه با تیمار شاهد دارد. بیشترین ماتی خمیرهای رنگ­بری شده مربوط به تیمار آنزیمی U50 می­باشد که به ترتیب اختلاف معنی­داری ((P<0.01 در حدود 3 درصد در مقایسه با تیمار شاهد دارد. با توجه به نتایج بدست آمده، تیمار آنزیمی U25 به عنوان تیمار بهینه آنزیمی انتخاب می­شود. %U https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_117387_6cbe172bacaa314f69c0ecabd618cf34.pdf