TY - JOUR ID - 8648 TI - تأثیر تیمار آب‌گرمایی بر خواص آکوستیک گونه‌های گردو و آزاد مورد استفاده در ساخت آلات موسیقی JO - تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران JA - IJWPR LA - fa SN - 1735-0913 AU - غفرانی, محمد AU - حسین خانی, حسین AU - رحیمی دستجردی, حبیب AU - خجسته خسرو, سعید AU - امیری, پرویز AD - دانشیار گروه صنایع چوب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، AD - عضو هیئت‌علمی، کارشناس ارشد، بخش تحقیقات علوم چوب و فراورده‌های آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه صنایع چوب، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران AD - استادیار دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 29 IS - 4 SP - 636 EP - 647 KW - تیمار آب‌گرمایی KW - خواص آکوستیک KW - آلات موسیقی KW - ارتعاش خمشی KW - گردو KW - آزاد DO - 10.22092/ijwpr.2014.8648 N2 - موضوع این تحقیق بررسی تأثیر تیمار آب‌گرمایی بر خواص آکوستیک گونه‌های چوبی گردو (Juglans regia) و آزاد (Zelkova carpinifolia) بود. برای این هدف، نمونه‌هایی با ابعاد (T)20× (R)20× (L)360 میلی‌متر تهیه گردید. عملیات تیمار گرمایی در محیط فراگیر آبی با دمای 150 درجه سلسیوس و مدت 5 ساعت انجام شد. برای اندازه‌گیری خواص آکوستیک از روش ارتعاش خمشی در تیر دو سر آزاد استفاده شد که خواص مورد بررسی شامل مدول الاستیسیته ویژه، میرایی، ضریب آکوستیک، کارایی تبدیل آکوستیک و سرعت صوت بودند. خصوصیات آکوستیک نمونه‌های تیمار شده با نمونه‌های شاهد مقایسه شد. نتایج نشان داد که عملیات تیمار چوب به روش آب‌گرمایی توانسته باعث بهبود تمامی خصوصیات آکوستیکی شود. در مقایسه خصوصیات آکوستیک در دو ارتعاش طولی- شعاعی و طولی- مماسی مشخص شد که در گونه گردو اختلاف معنی‌داری بین خصوصیات این دو جهت وجود ندارد، اما در گونه آزاد خصوصیات آکوستیک در دو جهت ارتعاشی طولی- شعاعی و طولی- مماسی اختلاف معنی‌داری با هم داشتند. در حالت کلی نیز بهترین خصوصیات آکوستیک در جهت ارتعاشی طولی- مماسی گونه آزاد تیمار شده مشاهده گردید و می‌توان این نمونه را برای استفاده در صفحات صوتی آلات موسیقی مانند سنتور و زیلوفن و همچنین جعبه‌های تشدید صدا مناسب دانست. UR - https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_8648.html L1 - https://ijwpr.areeo.ac.ir/article_8648_f8491d753840a3125667de3fa4076a1b.pdf ER -