خمیر کاغذ و کاغذ
محمد مهدی برازنده؛ سعید مهدوی؛ عباس فخریان
چکیده
با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان چوب گونههای مختلف صنوبر در تولید خمیر کاغذ، واکنش لیگنینزدایی در فرایند تولید خمیر کاغذ از چوب صنوبردلتوییدس، مورد بررسی قرار گرفت تا رابطه میان غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ با زمان پخت، بدست آید. بدین منظور نمونههای سه اصله درخت 10 ساله صنوبردلتوییدس از ایستگاه تحقیقات چمستان واقع در ...
بیشتر
با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان چوب گونههای مختلف صنوبر در تولید خمیر کاغذ، واکنش لیگنینزدایی در فرایند تولید خمیر کاغذ از چوب صنوبردلتوییدس، مورد بررسی قرار گرفت تا رابطه میان غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ با زمان پخت، بدست آید. بدین منظور نمونههای سه اصله درخت 10 ساله صنوبردلتوییدس از ایستگاه تحقیقات چمستان واقع در شهرستان نور استان مازندران جمعآوری گردیدند. خمیرهای کاغذ به روش کرافت با سولفیدیته 25 درصد، قلیائیت 14 درصد، نسبت مایع پخت به ماده اولیه 1 : 5، سه درجهحرات بیشینه پخت 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد تهیه گردیدند. عدد کاپا و بازده خمیرها، تعیین و درصد لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ برای هر نمونه محاسبه شد. سپس با استفاده از مدلهای ارائه شده برای معادله سرعت، به روش حدس و خطا و به کمک نرمافزار اِکسِل، درجه و ثابت سرعت واکنش لیگنینزدایی، برای هر درجهحرارت پخت، بدست آمد. نتایج بدستآمده نشان میدهند که معادلههای سرعت واکنش لیگنینزدایی صنوبردلتوییدس در درجه-حرارتهای 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد، بهترتیب دارای درجههای 5/5 و 5/2 و 1 و ثابتهای سرعت 7-10× 8/1 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/4- و 4-10× 7/7 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/1- و 3-10× 5/3 برحسب (دقیقه) 1- میباشند. با استفاده از این معادله ها، امکان کنترل فرایند خمیرسازی، فراهم شده و می توان زمان مناسب برای رسیدن به غلظت مشخصی از لیگنین باقیمانده در خمیر را پیشبینی نمود.
محمد مهدی برازنده؛ عباس فخریان روغنی
چکیده
فرایند ساخت خمیر کاغذ باگاس با استفاده از مایع پخت سودا در پنج دمای بیشینه پخت 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد انجام شد. به منظور تعیین معادلات سرعت واکنش لیگنینزدایی در هر یک از این دماها، فرایند پخت در شریط یکسان از نظر قلیائیت و نسبت مایع پخت به باگاس و زمان های مختلف انجام و نتایج بدستآمده به شکل معادلات سرعت برحسب غلظت لیگنین ...
بیشتر
فرایند ساخت خمیر کاغذ باگاس با استفاده از مایع پخت سودا در پنج دمای بیشینه پخت 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد انجام شد. به منظور تعیین معادلات سرعت واکنش لیگنینزدایی در هر یک از این دماها، فرایند پخت در شریط یکسان از نظر قلیائیت و نسبت مایع پخت به باگاس و زمان های مختلف انجام و نتایج بدستآمده به شکل معادلات سرعت برحسب غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر ارائه گردیدند. معادلات سرعت بدستآمده نشان میدهند که سرعت واکنش لیگنینزدایی باگاس، هم به درجه حرارت پخت و هم به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر باگاس بستگی دارد. به طوری که درجه معادله سرعت در دماهای بالاتر، بهمراتب بیش از درجه آن در دماهای پایین میباشد. به همین دلیل سرعت واکنش لیگنینزدایی در دماهای بالا، وابستگی بیشتری به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر داشته و از سرعت در دماهای پایین بهمراتب بیشتر است. با پیشرفت واکنش، اختلاف سرعت در دو دما کاهش یافته و از یک نقطه به بعد، روند معکوس پیدا میکند. به کمک نتایج بدستآمده، درجات واکنش لیگنینزدایی در دماهای 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد بهترتیب برابر 6/4، 6/4، 5/5، 8/22 و 7/22 بدست آمدند. ثابتهای سرعت واکنش در این دماها بهترتیب برابر 5-10×3/1 (بر حسب6/3-غلظت×1-دقیقه)،4-10×1/1 (بر حسب 6/3-غلظت×1-دقیقه)، 5-10×2/7 (بر حسب 5/4-غلظت×1-دقیقه)، 10-10×2/6 (بر حسب 8/21-غلظت×1-دقیقه) و 11-10×0/4 (بر حسب 7/21-غلظت×1-دقیقه) محاسبه گردیدند.
خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان؛ فرداد گلبابائی؛ محمد مهدی برازنده
چکیده
در این بررسی خصوصیات خمیر کاغذ و کاغذسازی درخت سوزنیبرگ سکویا سمپرویرنس از ایستگاه تحقیقات چمستان نور استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. میانگین جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی برون چوب سکویا بطور متوسط 352/0 و 324/0 و میانگین جرم نسبی خشک و بحرانی درون چوب آن 43/0 و 40/0 اندازهگیری شد. طول الیاف این درخت بطور متوسط 01/2 میلیمتر و قطر الیاف، قطر ...
بیشتر
در این بررسی خصوصیات خمیر کاغذ و کاغذسازی درخت سوزنیبرگ سکویا سمپرویرنس از ایستگاه تحقیقات چمستان نور استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. میانگین جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی برون چوب سکویا بطور متوسط 352/0 و 324/0 و میانگین جرم نسبی خشک و بحرانی درون چوب آن 43/0 و 40/0 اندازهگیری شد. طول الیاف این درخت بطور متوسط 01/2 میلیمتر و قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن بهترتیب 84/39 میکرون، 15/33 میکرون و 89/2 میکرون تعیین شد. میانگین میزان سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر درخت سکویا سمپرویرنس برای درون چوب بهترتیب 63/52%، 32/35%، 68/6% و 45/0% و برای برون چوب بهترتیب 54/53%، 57/34%، 14/2% و 45/0% اندازه گیری شد. بنابراین میزان مواد استخراجی درون چوب از مواد استخراجی برون چوب بیشتر شده است که علت آن تجمع مواد بیشتر در درون چوب میباشد. برای پخت چوب این درخت روش کرافت (سولفات ) مورد استفاده قرار گرفت. بهطوری که بازده خمیر کاغذهای تهیه شده در قلیائیت مؤثر 12%، 56% و در قلیائیت مؤثر 18%، 69/39% اندازهگیری شد. بدین ترتیب مقاومت در برابر پارگی کاغذها در زمان پخت 3 ساعت 74/15 mNm2/gr و در زمان پخت 2 ساعت 22/15mNm2/gr اندازهگیری شد.
عباس فخریان؛ حسین حسینخانی؛ فرداد گلبابائی؛ محمد مهدی برازنده
چکیده
در این بررسی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیرکاغذ و کاغذسازی گونه صنوبر کوستانزو مورد تحقیق قرارگرفت. متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی چوب به ترتیب 39/0 و 36/0 و میانگین طولالیاف، قطرالیاف، قطرحفره سلولی و ضخامتدیواره سلولی آن به ترتیب 14/1 میلیمتر، 84/28 میکرون،00/24 میکرون و 92/2 میکرون اندازهگیری شد. میزان سلولز، لیگنین، خاکستر ...
بیشتر
در این بررسی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیرکاغذ و کاغذسازی گونه صنوبر کوستانزو مورد تحقیق قرارگرفت. متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی چوب به ترتیب 39/0 و 36/0 و میانگین طولالیاف، قطرالیاف، قطرحفره سلولی و ضخامتدیواره سلولی آن به ترتیب 14/1 میلیمتر، 84/28 میکرون،00/24 میکرون و 92/2 میکرون اندازهگیری شد. میزان سلولز، لیگنین، خاکستر و مواداستخراجی چوب این درخت به ترتیب 74/50%، 18/19%، 65/1% و 22/1% تعیین شد. به منظور پخت وتهیه خمیر کاغذ روش کرافت مورد استفاده قرار گرفت. بیشترین بازده وعددکاپای خمیر کاغذ صنوبرکوستانزو در زمان پخت 1ساعت، درجه حرارت پخت 150 درجه سلسیوس و قلیائیت موثر 12% به ترتیب با 91/61% و83/54 وکمترین بازده و عدد کاپا در زمان پخت 3 ساعت، درجه حرارت پخت 170 درجه سلسیوس و قلیائیت موثر 16% به ترتیب با 63/45% و42/13 بدست آمد. طول پاره شدن کاغذهای تهیه شده در زمان پخت 3 ساعت با 6953 متر دارای بیشترین مقدار بوده و در گروه A قرار گرفته است.