خمیر کاغذ و کاغذ
جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ احمد ثمریها؛ علیرضا خاکی فیروز
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر پوشش دو لایه ای نانو پلی اورتان و نانورس روی خواص فیزیکی و مکانیکی مقوای روکش قهوهای بستهبندی مواد انجام شد. برای این منظور مقوای روکش قهوهای 127 گرم بر متر مربع تهیه و مورد آزمون قرار گرفت. برای اندود سطح مقوا، ابتدا از نانو پلی اورتان و با روش پاشش توسط یک نازل آغشتهسازی انجام شد. سپس سطح مقوای روکش ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر پوشش دو لایه ای نانو پلی اورتان و نانورس روی خواص فیزیکی و مکانیکی مقوای روکش قهوهای بستهبندی مواد انجام شد. برای این منظور مقوای روکش قهوهای 127 گرم بر متر مربع تهیه و مورد آزمون قرار گرفت. برای اندود سطح مقوا، ابتدا از نانو پلی اورتان و با روش پاشش توسط یک نازل آغشتهسازی انجام شد. سپس سطح مقوای روکش قهوهای، با نانو رس برای بهبود عملکرد ماده پوششی تیمار اول، پوشش داده شد. این ماده پوششی توسط یک دستگاه پوشش دهنده آزمایشگاهی (بارکوتر) اعمال شد. مقوای پوشش داده شده با مهار شدن، ﺩﺭ ﺩﻣﺎﻱ ﺍﺗﺎﻕ ﺑﻪﻣﺪﺕ ﻳﻚ ﺭﻭﺯ ﺧﺸﻚ ﺷﺪﻧﺪ تا ماده پوششی بر سطح آن تثبیت شود. سپس نمونهها در داخل فریزر به مدت 2 و 4 ماه قرار گرفته و خواص آنها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که پوششدهی باعث کاهش جذب آب شد. در نمونههای پوششدهی و فریز شده، افزایش ضخامت، صافی سطح و کاهش جذب آب و خواص مقاومتی نسبت به نمونههای شاهد فریز نشده، مشاهده شده است. نمونههای دو بار پوششدهی شده منافذ بسیار کمی را نشان داد. ضخامت، صافی سطح و مقاومت در برابر پارهشدن در جهت عرض ماشین مقوای روکش قهوهای دو بار پوششدهی و شده نسبت به نمونه شاهد به ترتیب 7/13، 75 و 8/3 درصد افزایش را نشان داد. جذب آب، مقاومت در برابر ترکیدن، مقاومت در برابر پارهشدن در جهت ماشین، مقاومت در برابر کشش در جهت ماشین، مقاومت در برابر کشش در جهت عرض ماشین، مقاومت لهشدن در برابر حلقه در جهت ماشین و مقاومت لهشدن در برابر حلقه در جهت عرض ماشین مقوای روکش قهوهای دو بار پوششدهی شده شده نسبت به نمونه شاهد به ترتیب 107، 20، 5/1، 3/34، 4/25، 3/24 و 7/4 درصد کاهش را نشان داد.
جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ احمد ثمریها؛ سعید مهدوی
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی مقایسهای اثر مجزا و ترکیبی نانولیگنوسلولز، پلی اکریل آمید کاتیونی، نشاسته کاتیونی و الیاف بلند وارداتی در ساخت کاغذ لاینر و فلوتینگ بازیافتی انجام شد. تیمارهای مستقل خمیرکاغذ کارتن کهنه (OCC) با افزودنیها شامل 15 درصد خمیرکاغذ الیاف بلند پالایش شده، 6 درصد نانوالیاف لیگنوسلولزی، 5/1 درصد ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی مقایسهای اثر مجزا و ترکیبی نانولیگنوسلولز، پلی اکریل آمید کاتیونی، نشاسته کاتیونی و الیاف بلند وارداتی در ساخت کاغذ لاینر و فلوتینگ بازیافتی انجام شد. تیمارهای مستقل خمیرکاغذ کارتن کهنه (OCC) با افزودنیها شامل 15 درصد خمیرکاغذ الیاف بلند پالایش شده، 6 درصد نانوالیاف لیگنوسلولزی، 5/1 درصد نشاسته کاتیونی و 15/0 درصد پلی اکریل آمید کاتیونی بودند. تیمارهای ترکیبی شامل 6 درصد نانوالیاف لیگنوسلولزی و 5/1 درصد نشاسته و نیز 6 درصد نانوالیاف لیگنوسلولزی و 15/0 درصد پلی آکریل آمید کاتیونی بودند. از تیمارهای ذکرشده کاغذهای دستساز با گراماژ ۱۲۷ گرم بر مترمربع ساخته شد و در نهایت خواص فیزیکی، مکانیکی و ساختار میکروسکوپی این کاغذها آزمون گردید. نتایج نشان داد با افزودن الیاف بلند وارداتی و نانو الیاف لیگنوسلولزی دانسیته کاغذ دستساز نسبت به شاهد کاهش یافته است. همه افزودنیهای مختلف بهصورت مجزا و ترکیبی، موجب افزایش مقاومت کششی و ترکیدن کاغذهای دستساز شد. همچنین مقاومت به پارهشدن کاغذهای دستساز بهجز تیمار ترکیبی نانو و نشاسته کاتیونی نسبت به شاهد افزایش یافت. استفاده از 6 درصد نانولیگنوسلولزی و 15/0 درصد پلیاکریلآمید کاتیونی منجر به بیشترین افزایش در مقاومتهای لهشدگی کاغذ دستساز (RCT و CMT) نسبت به شاهد شده است. عکسهای میکروسکوپ الکترونی حکایت از کاهش نسبی خللوفرج در کاغذهای دستساز تهیه شده از تیمارهای ترکیبی دارد که میتواند بر قابلیت آبگیری خمیرکاغذ OCC اثر منفی داشته باشد.
جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ احمد ثمریها؛ علیرضا خاکی فیروز
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی استفاده از نانو الیاف سلولزی و سیستمهای دو ترکیبی نشاسته-نانو سلولز و پلی آکریل آمید-نانو سلولز برای جایگزینی با الیاف بلند شیمیایی وارداتی انجام شده است. در این بررسی خمیر الیاف بلند شیمیایی وارداتی، در 4 سطح به خمیر پنبه اضافه گردید. نانو الیاف سلولزی در سطح 5 درصد، با نشاسته در سطح 1 درصد و با پلی اکریل آمید ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی استفاده از نانو الیاف سلولزی و سیستمهای دو ترکیبی نشاسته-نانو سلولز و پلی آکریل آمید-نانو سلولز برای جایگزینی با الیاف بلند شیمیایی وارداتی انجام شده است. در این بررسی خمیر الیاف بلند شیمیایی وارداتی، در 4 سطح به خمیر پنبه اضافه گردید. نانو الیاف سلولزی در سطح 5 درصد، با نشاسته در سطح 1 درصد و با پلی اکریل آمید در سطح 1/0 درصد به خمیر پنبه افزوده شد. نشاسته کاتیونی در سه سطح (5/0، 1 و 5/1 درصد) و پلی آکریل آمید کاتیونی نیز در سه سطح (05/0، 1/0 و 15/0 درصد) نسبت به وزن ماده خشک مصرف شد. از هرکدام از تیمارها، کاغذهای دستساز 60 گرمی ساخته شد و در نهایت خواص فیزیکی، مکانیکی و نوری کاغذهای ساخته شده حاصل از خمیرکاغذهای مختلف مقایسه گردید. نتایج نشان داد که با افزایش نانوسلولز بصورت منفرد، در مقایسه با الیاف بلند وارداتی، صافی سطح، مقاومت به کشش، ترکیدن، پاره شدن کاغذ افزایش و نفوذپذیری در برابر هوا، مقاومت به تا شدن و ماتی کاغذ کاهش یافت. با افزایش نانوسلولز در ترکیب با پلی آکریل آمید کاتیونی، در مقایسه با الیاف بلند وارداتی، نفوذپذیری در برابر هوا و ماتی کاغذ کاهش و صافی سطح، مقاومت به کشش، ترکیدن، پاره شدن، و تا شدن کاغذ افزایش یافت. با افزایش نانوسلولز در ترکیب با نشاسته کاتیونی، در مقایسه با الیاف بلند وارداتی، صافی سطح ، مقاومت به کشش، ترکیدن، تا شدن افزایش ولی ماتی کاغذ کاهش یافت. نتایج FE-SEM نیز نشان داد با افزایش درصد نانوالیاف سلولزی خلل و فرج بسیار کم شد. بطوریکه بر اثر افزودن 5 درصد نانو الیاف سلولزی سطح کاغذ هموارتر شد و منافذ به طور نسبی پرشدند، که نتایج صافی سطح و نفوذپذیری در برابر هوا این گفته را تایید میکند.
فراورده های مرکب چوب
احمد ثمریها؛ حبیب الله خادمی اسلام
چکیده
چکیده اثر افزودن آرد تیمار شده و نشده با بخارآب بر خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه ساختهشده از پلیپروپیلن بازیافتی بررسی شد. پلیپروپیلن بازیافتی در سطح ۵۷ درصد وزنی و آرد صنوبر بهمیزان ثابت ۴۰ درصد به دو صورت بخاردهی نشده و بخار دهی شده تحت دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت یکساعت استفاده شدند. نسبت آرد بخاردهی شده به نشده در چندسازهها ...
بیشتر
چکیده اثر افزودن آرد تیمار شده و نشده با بخارآب بر خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه ساختهشده از پلیپروپیلن بازیافتی بررسی شد. پلیپروپیلن بازیافتی در سطح ۵۷ درصد وزنی و آرد صنوبر بهمیزان ثابت ۴۰ درصد به دو صورت بخاردهی نشده و بخار دهی شده تحت دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت یکساعت استفاده شدند. نسبت آرد بخاردهی شده به نشده در چندسازهها به-ترتیب 100:0، 50:50 و 0:100 در نظر گرفته شد. در کلیه ترکیبات ماده سازگارکننده بهمیزان 3 درصد وزنی استفاده شد. عمل اختلاط در مخلوطکن داخلی، با دمای 180 درجه سانتیگراد و با سرعت 60 دور در دقیقه انجام شد و نمونهها با روش قالبگیری تزریقی ساخته شدند. بهمنظور بررسی اثر بخاردهی آرد چوب بر ساختار و بلورینگی، از آزمون تفرق اشعه X و طیف FTIR استفاده شد. نتایج نشان داد بخاردهی آرد چوب، به لحاظ آماری تأثیر معنیداری بر ویژگیهای مکانیکی چند سازه حاصل ندارد، ولی نمونههای حاوی آرد بخاردهی شده از مقاومتهای مکانیکی به نسبت بالاتری برخوردار بودند. همچنین نتایج نشان داد که تاثیر بخار دهی بر جذب آب و واکشیدگی ضخامت معنادار بوده و نمونههای بخاردهی شده خواص فیزیکی بهتری داشتهاند.
خمیر کاغذ و کاغذ
احمد ثمریها؛ جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ سعید مهدوی
چکیده
نمونههای ساقه کلزای مورد آزمایش از یک مزرعه واقع در استان مازندران تهیه گردید. میانگین طول، قطر، قطر حفره و ضخامت دیواره سلولی الیاف ساقه بهترتیب 860، 95/27، 86/18 و 42/4 میکرومتر اندازهگیری شد. ترکیب شیمیایی نیز شامل میزان سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر بهترتیب 44، 21/19، 6 و 13 درصد اندازهگیری شد. پخت بهینه با بازده 66 درصد در شرایط20 ...
بیشتر
نمونههای ساقه کلزای مورد آزمایش از یک مزرعه واقع در استان مازندران تهیه گردید. میانگین طول، قطر، قطر حفره و ضخامت دیواره سلولی الیاف ساقه بهترتیب 860، 95/27، 86/18 و 42/4 میکرومتر اندازهگیری شد. ترکیب شیمیایی نیز شامل میزان سلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر بهترتیب 44، 21/19، 6 و 13 درصد اندازهگیری شد. پخت بهینه با بازده 66 درصد در شرایط20 درصد مواد شیمیایی بر مبنای اکسید سدیم، دمای پخت170 درجه سانتیگراد و زمان پخت 30 دقیقه انتخاب گردید. سپس پالایش خمیرکاغذ تا دو درجهروانی350 و400 میلیلیتر استاندارد کانادا (CSF) انجام شد. از هر دو نوع خمیرکاغذ، کاغذ دستساز با جرمپایه g/m2 127 تهیه و ویژگیهای فیزیکی و مقاومتی آن اندازهگیری و با نمونه شاهد مقایسه گردید. تجزیه و تحلیل آماری نتایج این اندازهگیریها حاکیت از آن دارد که کاغذ حاصل از خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی کلزا با درجهروانی350 و400 میلیلیتر (CSF) در تمام شاخصهای فیزیکی و مقاومتی، دارای ویژگیهای کاملاً برتر نسبت به خمیرکاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی پهنبرگان تولید شده در کارخانه چوب و کاغذ مازندران میباشد.
جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ محمد طلایی پور؛ امیر هومن حمصی؛ احمد ثمریها
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی خواص مقاومتی کاغذهای حاصل از تیمارهای 1، 2 و 4 هفتهای با قارچ Phanerochaete chrysosporium BKM – 1767 مورد ارزیابی قرار گرفته و با نمونه شاهد مقایسه گردیده است. پس از آمادهسازی نمونههای قارچی، خردهچوبهای ممرز در سه سطح 1، 2 و 4 هفتهای تحت دمای oc 39 با رطوبت نسبی 65% تیمار شدند. به منظور تهیه خمیرکاغذ CMP از خردهچوبهای تیمار ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی خواص مقاومتی کاغذهای حاصل از تیمارهای 1، 2 و 4 هفتهای با قارچ Phanerochaete chrysosporium BKM – 1767 مورد ارزیابی قرار گرفته و با نمونه شاهد مقایسه گردیده است. پس از آمادهسازی نمونههای قارچی، خردهچوبهای ممرز در سه سطح 1، 2 و 4 هفتهای تحت دمای oc 39 با رطوبت نسبی 65% تیمار شدند. به منظور تهیه خمیرکاغذ CMP از خردهچوبهای تیمار شده، دمای پخت 165 درجه سلسیوس، زمان پخت 80 و 90 دقیقه، درصد مواد شیمیایی سولفیت سدیم: 14، 18 و 22 درصد و نسبت مایع پخت به خردهچوب 7 به 1 در نظر گرفته شد. نتایج نشان میدهد که در چوبهای تیمار شده نسبت به نمونه شاهد میزان بازده کاهش یافته است. این کاهش برای تیمارهای 1، 2 و 4 هفتهای بهترتیب حدود 64/1، 84/2 و 20/6 درصد بوده است. همچنین ویژگیهای مقاومت به کشش، ترکیدن، پارهشدن و تاشدن کاغذ تهیه شده از خردهچوبهای تیمار شده کاهش یافته است.
خمیر کاغذ و کاغذ
احمد ثمریها؛ جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ علیرضا خاکی فیروز
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی ویژگیهای خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی از ساقه گیاه کلزا انجام شده است. نمونه کلزای مورد آزمایش از یک مزرعه واقع در شهرستان بابل تهیه گردید. پخت خمیرکاغذ به روش شیمیایی- مکانیکی با مصرف مواد شیمیایی مورد استفاده در کارخانه چوب و کاغذ مازندران (سولفیت سدیم) به میزان 20 درصد بر اساس ماده خشک انجام شد، و زمان پخت در سه ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی ویژگیهای خمیرکاغذ شیمیایی- مکانیکی از ساقه گیاه کلزا انجام شده است. نمونه کلزای مورد آزمایش از یک مزرعه واقع در شهرستان بابل تهیه گردید. پخت خمیرکاغذ به روش شیمیایی- مکانیکی با مصرف مواد شیمیایی مورد استفاده در کارخانه چوب و کاغذ مازندران (سولفیت سدیم) به میزان 20 درصد بر اساس ماده خشک انجام شد، و زمان پخت در سه میزان 30، 40 و50 دقیقه و دمای پخت در170 درجه سانتیگراد تنظیم گردید. سپس خمیرکاغذها توسط پالایشگر PFI Mill تا درجهروانی CSF25±300 پالایش شدند و از هر نمونه خمیرکاغذ، کاغذ دستساز60 گرمی تهیه گردید. شاخص مقاومتهای کاغذهای دستساز با استفاده از استاندارد TAPPI اندازهگیری شد. بررسیها نشان داد که با کاهش بازده، شاخصهای مقاومتهای کاغذ حاصل نظیر مقاومت در برابر کشش، مقاومت در برابر پارهشدن، مقاومت در برابر ترکیدن، طول پارهشدن و سفتی افزایش مییابد.