خمیر کاغذ و کاغذ
محمد مهدی برازنده؛ سعید مهدوی؛ عباس فخریان
چکیده
با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان چوب گونههای مختلف صنوبر در تولید خمیر کاغذ، واکنش لیگنینزدایی در فرایند تولید خمیر کاغذ از چوب صنوبردلتوییدس، مورد بررسی قرار گرفت تا رابطه میان غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ با زمان پخت، بدست آید. بدین منظور نمونههای سه اصله درخت 10 ساله صنوبردلتوییدس از ایستگاه تحقیقات چمستان واقع در ...
بیشتر
با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان چوب گونههای مختلف صنوبر در تولید خمیر کاغذ، واکنش لیگنینزدایی در فرایند تولید خمیر کاغذ از چوب صنوبردلتوییدس، مورد بررسی قرار گرفت تا رابطه میان غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ با زمان پخت، بدست آید. بدین منظور نمونههای سه اصله درخت 10 ساله صنوبردلتوییدس از ایستگاه تحقیقات چمستان واقع در شهرستان نور استان مازندران جمعآوری گردیدند. خمیرهای کاغذ به روش کرافت با سولفیدیته 25 درصد، قلیائیت 14 درصد، نسبت مایع پخت به ماده اولیه 1 : 5، سه درجهحرات بیشینه پخت 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد تهیه گردیدند. عدد کاپا و بازده خمیرها، تعیین و درصد لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ برای هر نمونه محاسبه شد. سپس با استفاده از مدلهای ارائه شده برای معادله سرعت، به روش حدس و خطا و به کمک نرمافزار اِکسِل، درجه و ثابت سرعت واکنش لیگنینزدایی، برای هر درجهحرارت پخت، بدست آمد. نتایج بدستآمده نشان میدهند که معادلههای سرعت واکنش لیگنینزدایی صنوبردلتوییدس در درجه-حرارتهای 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد، بهترتیب دارای درجههای 5/5 و 5/2 و 1 و ثابتهای سرعت 7-10× 8/1 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/4- و 4-10× 7/7 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/1- و 3-10× 5/3 برحسب (دقیقه) 1- میباشند. با استفاده از این معادله ها، امکان کنترل فرایند خمیرسازی، فراهم شده و می توان زمان مناسب برای رسیدن به غلظت مشخصی از لیگنین باقیمانده در خمیر را پیشبینی نمود.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید مهدوی؛ مسعود رضا حبیبی؛ حسین کرمانیان
چکیده
لزوم حفاظت از جنگل ها و رفع آلودگی های ناشی از بکارگیری فرآیندهای متداول تولید خمیر و کاغذ، چاش جدی را به منظور کاهش استفاده از چوب و بکارگیری فرآیندهای زیست سازگار همراه با حفظ کیفیت محصول، طلب می کند. در بسیاری از کشورها، استفاده از منابع غیر چوبی مانند پسماند گیاهان زراعی از مدت ها قبل برای تولید خمیر کاغذ به روش های متداول و غیرمتداول ...
بیشتر
لزوم حفاظت از جنگل ها و رفع آلودگی های ناشی از بکارگیری فرآیندهای متداول تولید خمیر و کاغذ، چاش جدی را به منظور کاهش استفاده از چوب و بکارگیری فرآیندهای زیست سازگار همراه با حفظ کیفیت محصول، طلب می کند. در بسیاری از کشورها، استفاده از منابع غیر چوبی مانند پسماند گیاهان زراعی از مدت ها قبل برای تولید خمیر کاغذ به روش های متداول و غیرمتداول مطرح بوده است. از لحاظ کمیت، کاه گندم بیشترین مقدار را در میان سایر پسماندهای زراعی در ایران و جهان داراست.کاه گندم پس از آماده سازی، با استفاده از سه فرآیند کرافت، سودا و اتانل- قلیا به خمیر کاغذ تبدیل شد. در عدد کاپای مشابه، خمیر کاغذ اتانل- قلیا نسبت به دو خمیر کاغذ کرافت و سودا دارای بازده بعد از الک بیشتری (8.3 تا 15.8 درصد) بود. مدت زمان نسبتا کمتر برای پالایش خمیر کاغذ اتانل- قلیا به عنوان یک مزیت مطرح است. ویژگی های فیزیکی سه نوع خمیر کاغذ تهیه شده از کاه گندم، تفاوت محسوسی با هم نداشتند در حالی که ویژگی های مقاومتی خمیر کاغذ اتانل- قلیا به نحو عمده نسبت به دو نوع دیگر خمیر کاغذ کمتر بودند. البته به این ویژگی ها به جز شاخص پارگی کاغذ اتانل- قلیا در مقایسه با ویژگی های کاغذ کرافت و لاینر بیشتر بوده که برای جبران این ضعف، می توان از اختلاط مقداری خمیر کاغذ الیاف بلند استفاده نمود.
سعید مهدوی؛ مسعود رضا حبیبی؛ کامیار صالحی؛ حسین فامیلیان؛ حسین کرمانیان
چکیده
P.australis فراوانترین نی در ایران می باشد که از جایگاه مناسبی برای تولید خمیر کاغذ در میان گیاهان غیر چوبی برخوردار است. نیزار هورالعظیم به عنوان بزرگترین رویشگاه طبیعی نی در جنوب ایران، دارای توان برداشت مناسبی است. پس از نمونه برداری از این منطقه و تبدیل نی ها به خرده نی، با استفاده از سه فرایند سودا، کرافت و NSSCخمیر کاغذ تهیه ...
بیشتر
P.australis فراوانترین نی در ایران می باشد که از جایگاه مناسبی برای تولید خمیر کاغذ در میان گیاهان غیر چوبی برخوردار است. نیزار هورالعظیم به عنوان بزرگترین رویشگاه طبیعی نی در جنوب ایران، دارای توان برداشت مناسبی است. پس از نمونه برداری از این منطقه و تبدیل نی ها به خرده نی، با استفاده از سه فرایند سودا، کرافت و NSSCخمیر کاغذ تهیه شد. با استفاده از کوبنده آزمایشگاهی PFI، خمیر کاغذهای برگزیده تا درجه روانی 400 m.l. csf پالایش شده و کاغذهای دست ساز از آنها تهیه شد. خواص مقاومتی این کاغذها بر اساس استاندارد TAPPI اندازه گیری شد. بازده بعد از الک و عدد کاپای خمیر کاغذهای سودا و کرافت تقریبا مشابه می باشد، اما خمیر کاغذ NSSC در بازده بعد از الک مشابه با خمیر کاغذ سودا دارای عدد کاپای کمتری است. از نظر کاهش انرژی مصرفی برای پالایش به ترتیب خمیر کاغذهای کرافت، سودا و NSSC نی قرار دارند. درجه روانی اولیه خمیر کاغذهای بدست آمده از نی در محدوده چوب پهن برگان شاخص می باشد که به لحاظ امکان قابلیت زهکشی و در نتیجه گذر ورقه کاغذ در حین ساخت کاغذ اهمیت دارد. همه مقاومتهای خمیر کاغذهای بدست آمده از نی در مقایسه با خمیر کاغذهای روزنامه و فلوتینگ شرکت چوب و کاغذ مازندران، بیشتر است. بر اساس ویژگیهای مختلف خمیر کاغذهای بدست آمده از سه فرایند مورد استفاده در این تحقیق، فرآیند سودا برای تولید خمیر کاغد روزنامه و فرآیند NSSC برای تولید خمیر کاغذ فلوتینگ از نی P.australis قابل توصیه است.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید محرابی
چکیده
صنوبرها از درختان سریع الرشد هستند که به علت دوره کوتاه بهره برداری و خواص تکنولوژیکی مناسب، مورد توجه صنایع خمیر و کاغذ کشورهای صاحب نام در این صنعت قرار گرفته اند. در این تحقیق ویژگیهای فیزیکی، آناتومیکی، خمیر کاغذ و کاغذ سه کلن صنوبر کبودهه بومی کلن 44.9، دلتوئیدس کلن 69.55 و اورامریکن 214 مورد بررسی قرار گرفت.میانگین طول الیاف ...
بیشتر
صنوبرها از درختان سریع الرشد هستند که به علت دوره کوتاه بهره برداری و خواص تکنولوژیکی مناسب، مورد توجه صنایع خمیر و کاغذ کشورهای صاحب نام در این صنعت قرار گرفته اند. در این تحقیق ویژگیهای فیزیکی، آناتومیکی، خمیر کاغذ و کاغذ سه کلن صنوبر کبودهه بومی کلن 44.9، دلتوئیدس کلن 69.55 و اورامریکن 214 مورد بررسی قرار گرفت.میانگین طول الیاف این سه کلن به ترتیب 0.854، 1.148 و 1.08 میلیمتر، میانگین وزن مخصوص خشک آنها به ترتیب0.386، 0.461 و 0.341 گرم بر سانتیمتر مکعب و میانگین میزان سلولز آنها به ترتیب فوق الذکر 50.5، 51.5 و 49.5 درصد اندازه گیری شد.برای پخت کرافت این سه کلن سه زمان پخت 1، 2 و 3 ساعت، درجه حرارت پخت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته%25 و قلیاییت فعال در سه سطح 15، 17.5 و 20 درصد در نظر گرفته شد. نتایج حاصل نشان می دهد که از کبودهه، بومی کلن 44.9 و دلتوئیدس کلن 69.55 می توان با استفاده از 20 درصد قلیاییت فعال و مدت زمان پخت 3 ساعت به خمیر کاغذی با بازده 53 درصد و عدد کاپای 18 که عدد کاپای پایینی است دست یافت.
خمیر کاغذ و کاغذ
عبدالرحمن حسین زاده؛ عباس فخریان روغنی؛ امیر نوربخش؛ فرداد گلبابائی
چکیده
در این تحقیق ویژگی های آناتومیکی، شیمیایی و خمیر کاغذ چوب در دو گونه ممرز و انجیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. میانگین طول الیاف چوب گونه ممرز 1.4 میلیمتر و میانگین قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن به ترتیب 18 میکرون و 3.37 میکرون اندازه گیری شده است. میانگین طول الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف چوب گونه انجیلی به ترتیب 1.35 ...
بیشتر
در این تحقیق ویژگی های آناتومیکی، شیمیایی و خمیر کاغذ چوب در دو گونه ممرز و انجیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. میانگین طول الیاف چوب گونه ممرز 1.4 میلیمتر و میانگین قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن به ترتیب 18 میکرون و 3.37 میکرون اندازه گیری شده است. میانگین طول الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف چوب گونه انجیلی به ترتیب 1.35 میلیمتر، 17.3 و 3.48 میکرون بدست آمده است. میزان سلولز چوب گونه ممرز به طور متوسط 48.5 درصد و لیگنین آن 17.5 درصد و میانگین سلولز و لیگنین چوب انجیلی به ترتیب 46.1 درصد و 21.5 درصد اندازه گیری شده است.نتایج این تحقیق نشان می دهد که در اثر افزایش قلیاییت فعال بازده خمیر کاغذ و عدد کاپا نیز کاهش می یابد. بازده خمیر کاغذ ممرز در قلیاییت فعال 14 درصد 49.6 و در 20 درصد 43.94 درصد و بازده خمیر کاغذ چوب انجیلی در قلیاییت فعال 14 درصد 43.04 درصد و در 20 درصد 37.79 درصد شده است.