خمیر کاغذ و کاغذ
عبدالرحیم محب علیان؛ احمد جهان لتیباری؛ آژنگ تاجدینی؛ شادمان پورموسی
چکیده
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.359.64.3.1578.1586
در این تحقیق تاثیر پیش هیدرولیز قلیایی خرده چوب ممرز در هیدروکسید سدیم با غلظتهای 5، 5/7 و 10 درصد (بر مبنای وزن خشک چوب) و دو دمای 60 و ...
بیشتر
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.359.64.3.1578.1586
در این تحقیق تاثیر پیش هیدرولیز قلیایی خرده چوب ممرز در هیدروکسید سدیم با غلظتهای 5، 5/7 و 10 درصد (بر مبنای وزن خشک چوب) و دو دمای 60 و 90 درجه سانتیگراد، مطالعه شده است. خرده چوب پیش فرآوری شده و خرده چوب شاهد با فرآیند سودا در شرایط ثابت خمیر کاغذ تبدیل شده است. مقدارهمی سلولزهای خارج شده و هیدروکسید سدیم مصرف شده پس از پیش هیدرولیز قلیایی و بازده، درجه روانی، عدد کاپا و مقاومتهای خمیر کاغذ سودا ساخته شده ازخرده چوب هیدرولیز شده و شاهد اندازه گیری شده است. تاثیر غلظت هیدروکسید سدیم و دمای پیش هیدرولیز در ویژگی های اندازه گیری شده تجزیه و تحلیل آماری شده است. پیش هیدرولیز قلیایی تا 2/4 درصد همیسلولزها (مبنای وزن خشک چوب) را از خرده چوب ممرز خارج کرده است، همچنین بر روی لیگنین زدایی چوب ممرز پیش هیدرولیز شده تاثیر مثبت داشته و بازده کل، وازده پخت و عدد کاپای خمیر کاغذ سودا کاهش یافته است که دلیل آن ضعیف شدن پیوند بین کربوهیدراتها و لیگنین در چوب میباشد. مقاومت در برابرکشش خمیر کاغذ سودا از خرده چوب پیش هیدرولیز شده کاهش یافته و با زیاد شدن غلظت هیدروکسید سدیم مقدار مقاومت به کشش کاهش یافته و مقدار آن کمتر از نمونه شاهد می باشد. مقاومت در برابر پاره شدن خمیر کاغذ از خرده چوب های پیش فرآوری شده نیز به میزان جزیی کاهش یافته ولی تاثیر عوامل مورد بررسی بر آن معنی دار نشده است که علت آن حذف بخشی از همی سلولز ها و ضعیف شدن الیاف در مرحله جداسازی الیاف و بریده شدن آنها بوده است.
مدیریت و اقتصاد چوب
آذر حقیقی پشتیری؛ مهدی جنوبی؛ علی نقی کریمی
چکیده
نانوکریستال سلولز (CNC) گروه جدیدی از مواد سلولزی است که طی دو دهه اخیر در حوزههای تحقیقاتی گوناگون کاربردهای وسیعی یافته است. این نانو ذرات اغلب از طریق هیدرولیز اسیدی ترکیبات سلولزی از قبیل چوب، پنبه، نشاسته و ... تهیه میشوند. هدف اصلی این تحقیق، یافتن شرایط بهینه برای ساخت سوسپانسیونی کلوئیدی پایدار در آب از نانوکریستال سلولز حاصل ...
بیشتر
نانوکریستال سلولز (CNC) گروه جدیدی از مواد سلولزی است که طی دو دهه اخیر در حوزههای تحقیقاتی گوناگون کاربردهای وسیعی یافته است. این نانو ذرات اغلب از طریق هیدرولیز اسیدی ترکیبات سلولزی از قبیل چوب، پنبه، نشاسته و ... تهیه میشوند. هدف اصلی این تحقیق، یافتن شرایط بهینه برای ساخت سوسپانسیونی کلوئیدی پایدار در آب از نانوکریستال سلولز حاصل از آلفا سلولز طی روشی با بازدهی بالا می باشد. بنابراین شرایط متفاوتی از دما و زمان واکنش برای هیدرولیز اسیدی انتخاب شد. درصد بازده برای تمام سوسپانسیونهای حاصل محاسبه گردید. ریخت شناسی نانوکریستال سلولز تهیه شده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی محیطی (ESEM) مورد بررسی قرار گرفت و کریستالیته با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازده نانوکریستال سلولز (88 درصد) در زمان 60 دقیقه و دمای 60 درجه سانتی گراد به دست آمد. به طور کلی، کریستالهای میلهای شکل به دست آمده با ابعاد 50-35 نانومتر و کریستالیته بالا (92 درصد) از آلفا سلولز میتواند آن را به منبعی مناسب و رقابتی برای تولید نانوکریستال سلولز مورد نیاز صنایع مختلف مبدل سازد.
خمیر کاغذ و کاغذ
حسین والایی؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
ویژگیهای مقاومتی و بازده خمیر کاغذ سودا و سودا – اتانول از چوبهای ممرز، راش و صنوبر بررسی شده است. خمیر کاغذ سودا با اعمال 20 درصد قلیاییت فعال و خمیر کاغذ سودا – اتانول با استفاده از 10 درصد قلیایی و 50 درصد اتانول در دمای 175 درجه سانتیگراد تهیه شده است. زمان پخت سودا در 120 دقیقه و زمان پخت سودا – اتانول به مدت 120 و 180 دقیقه ...
بیشتر
ویژگیهای مقاومتی و بازده خمیر کاغذ سودا و سودا – اتانول از چوبهای ممرز، راش و صنوبر بررسی شده است. خمیر کاغذ سودا با اعمال 20 درصد قلیاییت فعال و خمیر کاغذ سودا – اتانول با استفاده از 10 درصد قلیایی و 50 درصد اتانول در دمای 175 درجه سانتیگراد تهیه شده است. زمان پخت سودا در 120 دقیقه و زمان پخت سودا – اتانول به مدت 120 و 180 دقیقه تنظیم شده است. زیادترین بازده قابل قبول به مقدار 54/58 درصد از پخت سودای چوب صنوبر و کمترین آن از پخت سودا – اتانول راش با زمان پخت 180 دقیقه به میزان 29/49 درصد بوده است.با وجودی که بازده خمیر کاغذ قابل قبول فرایند سودا – اتانول کمتر است ولی عدد کاپای این خمیر کاغذها تا حدود 20 واحد کمتر از فرایند سودا تعیین شده است. به طور کلی ویژگیهای مقاومتی خمیر کاغذهای سودا – اتانول زیادتر از خمیرکاغذ سودا اندازهگیری شده است و بین مقادیر تعیین شده اختلاف معنیدار آماری در سطح اعتماد 99 درصد وجود دارد. نتایج این بررسی نشان داد که لیگنینزدایی فرایند سودا – اتانول زیادتر از فرایند سودا از چوب پهنبرگان مخصوصاً چوب صنوبر است.
خمیر کاغذ و کاغذ
افشین ویسی؛ سعید مهدوی؛ محمد طلایی پور
چکیده
در این پژوهش، تولید خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی رنگبری شده از کاه گندم به منظور تولید کاغذ روزنامه بررسی شد. کاه گندم مورد نیاز جهت تهیه خمیرکاغذ از استان لرستان تهیه شد. بدین منظور با تغییر مقدار ماده شیمیایی در سه سطح 10 ،12 ،14 درصد (بر مبنای وزن خشک کاه گندم) و دمای پخت در سه سطح 120، 140 و 160 درجهی سانتیگراد با زمان پخت ثابت 45 دقیقه، خمیرکاغذ ...
بیشتر
در این پژوهش، تولید خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی رنگبری شده از کاه گندم به منظور تولید کاغذ روزنامه بررسی شد. کاه گندم مورد نیاز جهت تهیه خمیرکاغذ از استان لرستان تهیه شد. بدین منظور با تغییر مقدار ماده شیمیایی در سه سطح 10 ،12 ،14 درصد (بر مبنای وزن خشک کاه گندم) و دمای پخت در سه سطح 120، 140 و 160 درجهی سانتیگراد با زمان پخت ثابت 45 دقیقه، خمیرکاغذ شیمیایی مکانیکی تهیه شد. دامنه بازده بعد از جداسازی الیاف بین 54/56 تا 55/72 درصد به دست آمد که از این بین، دو خمیرکاغذ بهینه با روش بدون کلر (TCF) و تغییر شرایط شامل دو سطح هیدروکسید سدیم (2 و 3 درصد)، دو سطح پراکسید هیدروژن (5/1 و 2 درصد) با دو زمان 60 و 120 رنگبری شد. تجزیه واریانس یک طرفه بین متغیرهای مستقل (مدت زمان، هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن) و متغیرهای وابسته (روشنی، ماتی و زردی) نشان داد که مدت زمان رنگبری بیشترین تاثیر را بر ویژگیهای نوری کاغذها داشته است. شرایط مناسب رنگبری برای هر دو نوع خمیرکاغذ رنگبری شده شامل استفاده از هیدروکسید 3%، پراکسید هیدروژن 2% و مدت زمان رنگبری 120 دقیقه میباشد که منجر به تولید کاغذی با حداکثر روشنی وماتی 9/52 و5/79 درصد ایزو شده است. میانگین شاخص مقاومت به کشش خمیرکاغذ بهینه N.m/g87/43، شاخص مقاومت به ترکیدن kPa.m2/g 18/2 وشاخص مقاومت به پاره شدن mN.m2/g 46/8 تعیین شد که از مقاومتهای کاغذ روزنامه شرکت چوب و کاغذ مازندران و نوع کرهای بیشتر است.
خمیر کاغذ و کاغذ
سید پدرام هاشمی؛ اصغر تابعی؛ سید پیمان هاشمی
چکیده
در این پژوهش تأثیر استفاده از مقادیر متفاوت پراکسید هیدروژن در سه سطح 3، 4 و 5 درصد و هیدروکسید سدیم در دو سطح 2 و 3 درصد بر روی رنگبری خمیرکاغذ سودای ساقه توتون رقم کوکر 347 بررسی شد. ساقه توتون به روش سودا با 22 درصد قلیاییت، در 170 درجه سانتیگراد برای مدت 100 دقیقه، به خمیرکاغذ تبدیل شد. خمیرکاغذ رنگبری نشده حاصل از ساقه توتون ...
بیشتر
در این پژوهش تأثیر استفاده از مقادیر متفاوت پراکسید هیدروژن در سه سطح 3، 4 و 5 درصد و هیدروکسید سدیم در دو سطح 2 و 3 درصد بر روی رنگبری خمیرکاغذ سودای ساقه توتون رقم کوکر 347 بررسی شد. ساقه توتون به روش سودا با 22 درصد قلیاییت، در 170 درجه سانتیگراد برای مدت 100 دقیقه، به خمیرکاغذ تبدیل شد. خمیرکاغذ رنگبری نشده حاصل از ساقه توتون دارایبازده 1/37 درصد و عدد کاپای 62 بود. رنگبری شامل دو مرحله بود، مرحله کیلیت کردن و مرحله رنگبری پراکسید قلیایی. نتایج نشان داد با افزایش مقدار مصرف هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن، درجه روشنی خمیرکاغذ افزایش و عدد کاپای آن کاهش مییابد. دادههای مربوط به تیمار 3 درصد سود سوزآور به همراه 5 درصد پراکسید هیدروژن بدون مرحله کیلیت سازی، نشان داد که مرحله کیلیت سازی اولیه بهطور قابل ملاحظهای بر درجه روشنی، عدد کاپا و بازده خمیرکاغذ رنگبری شده مؤثر است و این تیمار کمترین روشنی و بیشترین عدد کاپا و بازده را در بین همه تیمارها دارا بود. درنهایت، تیمار 3 درصد سود سوزآور به همراه 5 درصد پراکسید هیدروژن با مرحله کیلیت سازی اولیه که دارای بیشترین روشنی (50/44 درصد) و کمترین بازده (20/83 درصد ) بود، بهعنوان تیمار برتر انتخاب شد.
مجید فرضی؛ علی اکبر عنایتی؛ داوود پارساپژوه
چکیده
در این بررسی با استفاده از فرایند سودا و اعمال سه زمان پخت (60، 1۲۰ و 180 دقیقه) و سه میزان قلیائیت فعال (6، 8 و10 درصد NaOH بر مبنای وزن خشک الیاف) بهعنوان عوامل متغیر و دمای پخت Cْ125 و نسبت مایع پخت به ماده سلولزی (براساس وزن کاملاً خشک)، از الیاف ضایعات پارچههای پنبهای، خمیرکاغذ تهیه و پس از ساخت کاغذهای دستساز، ویژگیهای ...
بیشتر
در این بررسی با استفاده از فرایند سودا و اعمال سه زمان پخت (60، 1۲۰ و 180 دقیقه) و سه میزان قلیائیت فعال (6، 8 و10 درصد NaOH بر مبنای وزن خشک الیاف) بهعنوان عوامل متغیر و دمای پخت Cْ125 و نسبت مایع پخت به ماده سلولزی (براساس وزن کاملاً خشک)، از الیاف ضایعات پارچههای پنبهای، خمیرکاغذ تهیه و پس از ساخت کاغذهای دستساز، ویژگیهای مقاومتی و نوری آنها اندازهگیری شد. شرایط مناسب برای پخت ضایعات پارچههای پنبهای شامل 8% قلیائیت فعال و زمان پخت120 دقیقه تعیین شد. در این شرایط پخت، بازده این خمیر کاغذ 46/86%تعیین شد. خمیرکاغذ تا درجهروانی450 میلیلیتر استاندارد کانادایی پالایش شده و ویژگیهای مقاومتی و نوری شامل شاخص مقاومت به پارهشدن 12/20 (m.N.m2/g)، طول پارهشدن 96/1(km)، شاخص مقاومت به ترکیدن 09/2 (kpa.m2/g)، روشنی 86/95% و ماتی39/96% اندازهگیری شد.
جعفر ابراهیم پور کاسمانی؛ محمد طلایی پور؛ امیر هومن حمصی؛ احمد ثمریها
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی خواص مقاومتی کاغذهای حاصل از تیمارهای 1، 2 و 4 هفتهای با قارچ Phanerochaete chrysosporium BKM – 1767 مورد ارزیابی قرار گرفته و با نمونه شاهد مقایسه گردیده است. پس از آمادهسازی نمونههای قارچی، خردهچوبهای ممرز در سه سطح 1، 2 و 4 هفتهای تحت دمای oc 39 با رطوبت نسبی 65% تیمار شدند. به منظور تهیه خمیرکاغذ CMP از خردهچوبهای تیمار ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی خواص مقاومتی کاغذهای حاصل از تیمارهای 1، 2 و 4 هفتهای با قارچ Phanerochaete chrysosporium BKM – 1767 مورد ارزیابی قرار گرفته و با نمونه شاهد مقایسه گردیده است. پس از آمادهسازی نمونههای قارچی، خردهچوبهای ممرز در سه سطح 1، 2 و 4 هفتهای تحت دمای oc 39 با رطوبت نسبی 65% تیمار شدند. به منظور تهیه خمیرکاغذ CMP از خردهچوبهای تیمار شده، دمای پخت 165 درجه سلسیوس، زمان پخت 80 و 90 دقیقه، درصد مواد شیمیایی سولفیت سدیم: 14، 18 و 22 درصد و نسبت مایع پخت به خردهچوب 7 به 1 در نظر گرفته شد. نتایج نشان میدهد که در چوبهای تیمار شده نسبت به نمونه شاهد میزان بازده کاهش یافته است. این کاهش برای تیمارهای 1، 2 و 4 هفتهای بهترتیب حدود 64/1، 84/2 و 20/6 درصد بوده است. همچنین ویژگیهای مقاومت به کشش، ترکیدن، پارهشدن و تاشدن کاغذ تهیه شده از خردهچوبهای تیمار شده کاهش یافته است.
خمیر کاغذ و کاغذ
مریم روستایی؛ ربیع بهروز؛ سعید مهدوی
چکیده
این بررسی با هدف استفاده از کاتالیزور آنتراکینون جهت بهبود خواص خمیر کاغذ حاصل از گونه صنوبر دلتوئیدس به روش نیمهشیمیایی سولفیتخنثی (NSSC) در سه سطح بازده 55، 60 و 65 درصد انجام شد. شرایط پخت شامل: درجه حرارت 175 درجه سانتیگراد، زمان (متغیر)، درصد مواد شیمیایی 14 درصد و آنتراکینون 1/0 درصد بود. در تمام پختها نسبت وزنی سولفیت سدیم به بیکربنات ...
بیشتر
این بررسی با هدف استفاده از کاتالیزور آنتراکینون جهت بهبود خواص خمیر کاغذ حاصل از گونه صنوبر دلتوئیدس به روش نیمهشیمیایی سولفیتخنثی (NSSC) در سه سطح بازده 55، 60 و 65 درصد انجام شد. شرایط پخت شامل: درجه حرارت 175 درجه سانتیگراد، زمان (متغیر)، درصد مواد شیمیایی 14 درصد و آنتراکینون 1/0 درصد بود. در تمام پختها نسبت وزنی سولفیت سدیم به بیکربنات سدیم (5/4 به 1) انتخاب شد. نسبت مایع پخت به خردهچوب 1/5 بود. نتایج حاصل نشان داد که آنتراکینون سبب افزایش بازده و نیز کاهش عدد کاپا به طور معنیداری شد. بررسیها نشان داد که با افزودن آنتراکینون شاخصهای مقاومتی کاغذ بدستآمده نظیر مقاومت به ترکیدن، پارهشدن، کشش، لهشدگی حلقوی و لهشدگی کنگرهای افزایش مییابد. به طوری که بررسی خواص نوری کاغذهای دستساز نشان داد که با افزودن آنتراکینون، روشنی افزایش یافته و ماتی کاهش مییابد.
خمیر کاغذ و کاغذ
احمد جهان لتیباری
چکیده
این بررسی با هدف تولید خمیرکاغذ قابل رنگبری از کاهگندم انجام گرفته است. بدین منظور با تغییر مقدار قلیاییت فعال (NaOH) در چهار سطح 10، 12، 14 و16 درصد (برمبنای وزن خشک کاهگندم) و دو زمان پخت 20 و40 دقیقه خمیرکاغذ تهیه شده است. دمای پخت در 95 درجه سانتیگراد ثابت در نظر گرفته شده است. بازده بعد از پخت خمیرکاغذها بین 6/64 درصد تا 7/71 درصد و بازده ...
بیشتر
این بررسی با هدف تولید خمیرکاغذ قابل رنگبری از کاهگندم انجام گرفته است. بدین منظور با تغییر مقدار قلیاییت فعال (NaOH) در چهار سطح 10، 12، 14 و16 درصد (برمبنای وزن خشک کاهگندم) و دو زمان پخت 20 و40 دقیقه خمیرکاغذ تهیه شده است. دمای پخت در 95 درجه سانتیگراد ثابت در نظر گرفته شده است. بازده بعد از پخت خمیرکاغذها بین 6/64 درصد تا 7/71 درصد و بازده کل بعد از جداسازی الیاف بین 45/54 درصد تا 62 درصد متغیر بوده است. درجهروانی اولیه خمیرکاغذها نیز بین 708 تا 765 میلیلیتر استاندارد کانادایی تغییر کرده است. خمیرکاغذهایی که با قلیاییت فعال 10 تا 16 درصد و زمان پخت40 دقیقهای تهیه شدهاند تا درجهروانی حدود 350 میلیلیتر استاندارد کانادایی پالایش شدند و پس از آن ویژگیهای کاغذ دستساز از آنها اندازهگیری شد. دانسیته کاغذ بین 437 تا 489 کیلوگرم بر مترمکعب، شاخص مقاومت به پاره شدن بین 51/6 تا 91/7 mN.m2/g و شاخص مقاومت به کشش بین 2/29 تا 8/30 N.m/g اندازهگیری شد. با توجه به این که اختلاف معنیداری در سطح اعتماد 99 درصد بین ویژگیهای مقاومتی کاغذهای حاصل مشاهده نشد، لذا خمیرکاغذ ساخته شده با 10 درصد قلیاییت فعال (NaOH)، 40 دقیقه زمان پخت و 95 درجه دمای پخت جهت رنگبری انتخاب شد. رنگبری خمیرکاغذ با روش کاملاً بدون کلر (TCF) انجام گرفت. در روش رنگبری یک مرحلهای TCF، استفاده از 4 درصد پروکسید هیدروژن و 5/3 درصد هیدروکسید سدیم، زمان 2 ساعت، سیلیکات سدیم 3 درصد و سولفات منیزیم معادل 5/0 درصد و 3/0 درصد DTPA وزن خشک خمیرکاغذ قبل از رنگبری، روشنی خمیرکاغذ را به 69/50 درصد (روشنی خمیرکاغذ قبل از رنگبری2/29 درصد بوده است) افزایش داد.
خمیر کاغذ و کاغذ
داوود افهامی؛ محمدرضا دهقانی
چکیده
در این مطالعه اثر مقدار قلیا برروی بازده، عدد کاپا و چگونگی مصرف قلیا در پخت سودای گونهی راش با استفاده از مدلهای رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از مدلهای رگرسیونی برای بررسی روابط بین بازده، عدد کاپا و قلیای مصرف شده مفید میباشد. بدین منظور پختهایی با پنج غلظت 30، 40، 50، 60 و70 گرم در لیتر در ...
بیشتر
در این مطالعه اثر مقدار قلیا برروی بازده، عدد کاپا و چگونگی مصرف قلیا در پخت سودای گونهی راش با استفاده از مدلهای رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از مدلهای رگرسیونی برای بررسی روابط بین بازده، عدد کاپا و قلیای مصرف شده مفید میباشد. بدین منظور پختهایی با پنج غلظت 30، 40، 50، 60 و70 گرم در لیتر در پنج زمان مختلف بر روی چیپسهایی با ابعاد 3-5 سانتیمتر طول، 1-2 سانتیمتر پهنا و 5/0 میلیمتر ضخامت انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش قلیا در مایع پخت، زمان لازم برای دستیابی به خمیرهایی با بازده یکسان و یا عدد کاپای معین کاهش مییابد. سرعت واکنشهای لیگنینزدایی در اعداد کاپای پایینتر از 30 به طور قابل توجهی کاهش یافت. در یک عدد کاپای معین با افزایش مقدار قلیا از میزان بازده قابل دستیابی کاسته شد. درصد مصرف قلیا نیز بر مبنای قلیای اولیه با افزایش غلظت مایع پخت از 30 به 70 گرم در لیتر به طور منظمی کاهش یافت، اما مقدار قلیای مصرفی الگوی تغییرات متفاوتی در اعداد کاپای بالاتر و پایینتر از 30 نشان داد.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید کامرانی؛ احمد رضا سرائیان؛ ایمان اکبرپور
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات مقاومتی و نوری خمیر و کاغذ APMP, CMP یک مرحلهای و APMP دو مرحلهای از کاه گندم استان گلستان انجام گرفت. به این منظور، کاه گندم از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان جمع آوری گردید و ابعاد الیاف آنها شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب 18/1 میلیمتر، 156/18، 461/11 و ...
بیشتر
این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات مقاومتی و نوری خمیر و کاغذ APMP, CMP یک مرحلهای و APMP دو مرحلهای از کاه گندم استان گلستان انجام گرفت. به این منظور، کاه گندم از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان جمع آوری گردید و ابعاد الیاف آنها شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب 18/1 میلیمتر، 156/18، 461/11 و 396/3 میکرون اندازهگیری شد. همچنین میزان مواد شیمیایی شامل سلولز، لیگنین، خاکستر و مواد استخراجی به ترتیب 7/53، 1/21، 1/5 و 5/8 درصد اندازهگیری گردید. براساس نتایج پختهای آزمایشی، درجه حرارت کلیه پختها 95 درجه سانتیگراد، زمان آغشتهسازی 10، 20، 30 و 40 دقیقه، درصد نسبی مصرف هیدروکسید سدیم 10 درصد و پروکسید هیدروژن معادل 3 درصد در نظر گرفته شد. براساس ویژگیهای خمیر کاغذهای حاصله و شرایط پخت آنها، تیمارهای متشکل از پختهای 20 و 40 دقیقهای انتخاب و تا درجهروانی 350 میلیلیتر (CSF) پالایش گردید. سپس از این خمیرها برای ساخت کاغذ و مقایسه ویژگیهای نوری و مقاومتی آنها استفاده گردید. نتایج نشان داد که مقاومت در برابر ترکیدن، طول پاره شدن و روشنی خمیر APMP دومرحلهای در مدت زمان40 دقیقه بیشتر از سایر خمیرها است. همچنین نتایج میانگین بازده خمیرها و مقاومت به پاره شدن کاغذ نشان داد که هیچ اختلاف معنیداری در بین سه روش خمیرسازی در سطح 5% وجود ندارد.
فیزیک و مکانیک چوب
شامحمد امیری
چکیده
به منظور تعیین خصوصیات الیاف، خواص شیمیایی و خمیر کاغذ دهی ساقه پنبه بررسیهای زیر بعمل آمد: در بررسی خصوصیات الیاف، میانگین طول الیاف، قطر کلی الیاف، قطر حفره سلولی، و ضخامت دیواره سلول به ترتیب برابر با 839،24.47، 16.43 و 4.02 میکرون اندازه گیری شد. بر اساس اندازه گیریهای انجام گرفته ضریب در هم رفتگی، ضریب انعطاف پذیری و ضریب ...
بیشتر
به منظور تعیین خصوصیات الیاف، خواص شیمیایی و خمیر کاغذ دهی ساقه پنبه بررسیهای زیر بعمل آمد: در بررسی خصوصیات الیاف، میانگین طول الیاف، قطر کلی الیاف، قطر حفره سلولی، و ضخامت دیواره سلول به ترتیب برابر با 839،24.47، 16.43 و 4.02 میکرون اندازه گیری شد. بر اساس اندازه گیریهای انجام گرفته ضریب در هم رفتگی، ضریب انعطاف پذیری و ضریب مقاومت در برابر پاره شدن به ترتیب برابر با 34.28، 67.14 و 48.93 محاسبه شد. میانگین مقدار سلولز، لیگنین، مواد استخراجی محلول در الکل - استن و خاکستر ساقه پنبه به ترتیب برابر 47.83، 21.66، 2.13 و 2.83 درصد اندازه گیری شد.جرم مخصوص خشک ساقه پنبه برابر با 0.42 گرم بر سانتیمتر مکعب و جرم مخصوص بحرانی 0.39 گرم بر سانتیمتر مکعب اندازه گیری شد. درصد پوست در ساقه پنبه به میزان %27.34 محاسبه گردید.در بررسی خواص خمیر کاغذ دهی از ساقه پنبه با پوست و بدون پوست، درجه حرارت پخت 140، 160 و 180 درجه سلسیوس و زمان پخت 30، 40 و 50 دقیقه و روش سودا استفاده شده است. نسبت مایع پخت به ساقه 5 به 1 و قلیاییت فعال %20 به طور ثابت در تمام مراحل تهیه خمیر کاغذ در نظر گرفته شد. بیشترین میزان بازده برابر با 61.80درصد در شرایط پخت ساقه پنبه با پوست، درجه حرارت 140 درجه سلسیوس و زمان پخت 30 دقیقه بدست آمد. در این شرایط پخت عدد کاپا به میزان 114.7 اندازه گیری شد.اثر تغییرات زمان و درجه حرارت پخت روی بازده خمیر کاغذ بدست آمده چشمگیرتر از تغییرات حاصل از نحوه بکارگیری ماده خام می باشد. به طوری که اثر ماده اولیه با پوست و بدون پوست بر روی بازده خمیر کاغذ حاصله چندان محسوس نبود. ولی انتخاب زمان و دمای پخت متفاوت تاثیر محسوس روی بازده خمیر بدست آمده داشته است. بنابراین شرایط تهیه خمیر کاغذ با توجه به شرایط میانگین و مطلوب تر شامل بکارگیری ساقه پنبه بدون پوست، دمای پخت 160 درجه سلسیوس و زمان پخت 40 دقیقه پیشنهاد می گردد. در این شرایط میزان بازده و عدد کاپای خمیر کاغذ سودا به ترتیب%50.4 و کاپا 89.15 خواهد بود.
تبدیل مکانیکی چوب و اتصالات چوبی
حسین حسینخانی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی؛ عباس فخریان روغنی؛ مسعود رضا حبیبی
چکیده
20 درخت صنوبر (Populus nigra) از منطقه کرج قطع شد و پس از تبدیل به گرده بینه هایی به طول 230 سانتیمتر و برش آنها به دو روش ]راه پهن (Live Sawing) و با استفاده از اره نواری افقی و یک رو یک نر شده با استفاده از اره نواری عمودی] و در 8 کلاسه قطری (8 سطح) و تهیه تخته به ضخامت اسمی 60 میلیمتر انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برش راه پهن ...
بیشتر
20 درخت صنوبر (Populus nigra) از منطقه کرج قطع شد و پس از تبدیل به گرده بینه هایی به طول 230 سانتیمتر و برش آنها به دو روش ]راه پهن (Live Sawing) و با استفاده از اره نواری افقی و یک رو یک نر شده با استفاده از اره نواری عمودی] و در 8 کلاسه قطری (8 سطح) و تهیه تخته به ضخامت اسمی 60 میلیمتر انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برش راه پهن دارای بازده برش بیشتری نسبت به دیگر روش برش چوب می باشد. به منظور جلوگیری از ایجاد ترک و شکاف های انتهایی، مقاطع کلیه تخته ها با رنگ روغنی رنگ آمیزی گردیدند (این عمل قویا در کلیه عملیات چوب بری و چوب خشک کنی توصیه می گردد). در پایان الگوی برش (Sawing Pattern) مناسب جهت کلاسه های قطری گرده بینه های مورد بررسی در این تحقیق جهت برش و تهیه تخته به ضخامت اسمی 60 میلیمتر، ارایه گردید.
خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان روغنی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی
چکیده
در این بررسی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیر کاغذ و کاغذسازی توسکای قشلاقی 4 ساله مورد تحقیق قرار گرفت. برای پخت و تهیه خمیر کاغذ، سه روش CAMP, APMP یک مرحله ای و APMP دو مرحله ای مورد استفاده قرار گرفت.متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی این درخت به ترتیب 0.396 و 0.368 گرم بر سانتیمتر مکعب و میانگین طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره ...
بیشتر
در این بررسی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیر کاغذ و کاغذسازی توسکای قشلاقی 4 ساله مورد تحقیق قرار گرفت. برای پخت و تهیه خمیر کاغذ، سه روش CAMP, APMP یک مرحله ای و APMP دو مرحله ای مورد استفاده قرار گرفت.متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی این درخت به ترتیب 0.396 و 0.368 گرم بر سانتیمتر مکعب و میانگین طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی 50 عدد فیبر به ترتیب 0.875 میلیمتر، 32.66 میکرون، 27.28 میکرون و 2.7 میکرون اندازه گیری شد.ترکیب شیمیایی، شامل سلولز 48.5 درصد، لیگنین 25.35 درصد، خاکستر 0.31 درصد و مواد استخراجی 2.36 درصد تعیین شد.پس از پخت های مقدماتی، درجه حرارت کلیه پخت ها 95 درجه سانتیگراد، زمان پخت 10، 20، 30 و 40 دقیقه، میزان هیدروکسید 10 درصد و پر اکسید 3 درصد در نظر گرفته شد.در پخت CMP، بازده خمیر کاغذها به طور متوسط بین 82.57- 73.72 درصد، مقاومت در برابر ترکیدن 1.53 Kpa m2/gr.، طول پاره شدن 3.81 Km، مقاومت در برابر پاره شدن 3.34 Nm2/gr، ماتی 99.59 درصد و براقیت 29.35 درصد اندازه گیری شد.در پخت APMP یک مرحله ای، بازده خمیر کاغذها به طور متوسط بین 81.57- 74.09 درصد، مقاومت در برابر ترکیدن 1.52 K Pa m2/gr.، طول پاره شدن 3.5 Km.، مقاومت در برابر پاره شدن 3.29 mNm2/gr، ماتی 99.80 درصد و براقیت 28.21 درصد اندازه گیری شد.در پخت APMP دو مرحله ای، بازده خمیر کاغذها به طور متوسط بین 80.89- 73.99 درصد، مقاومت در برابر ترکیدنKpam2/gR. 1.29، طول پاره شدن Km 3.95، مقاومت در برابر پاره شدن mNm2/gr 3.45، ماتی 99.85 درصد و براقیت 32.41 درصد اندازه گیری شد.اختلاف بین میانگین بازده خمیر کاغذها در سه روش در سطح 5% معنی دار نشد. خمیر کاغذهای APMP دو مرحله ای (زمان پخت 40 دقیقه) از مقاومت در برابر ترکیدن، طول پاره شدن و براقیت بیشتری برخوردار بودند. تغییر روش پخت در سطح 5% اختلاف معنی داری بر روی مقاومت در برابر پاره شدن خمیر کاغذها نداشت.
خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان روغنی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی
چکیده
ین تحقیق به منظور بررسی ویژگیهای خمیر کاغذ چوب گونه اکالیپتوس میکروتکا منطقه دهنوی نورآباد ممسنی استان فارس انجام گرفته است.بمنظور تهیه خمیر کاغذ از چوب اکالیپتوس میکروتکا، از روش شیمیایی کرافت و روش نیمه شیمیایی سولفیت خنثی استفاده شد.در روش پخت کرافت با ثابت نگهداشتن میزان سولفیدیته و درجه حرارت پخت به مقدار 25 درصد و 160 درجه سلسیوس، ...
بیشتر
ین تحقیق به منظور بررسی ویژگیهای خمیر کاغذ چوب گونه اکالیپتوس میکروتکا منطقه دهنوی نورآباد ممسنی استان فارس انجام گرفته است.بمنظور تهیه خمیر کاغذ از چوب اکالیپتوس میکروتکا، از روش شیمیایی کرافت و روش نیمه شیمیایی سولفیت خنثی استفاده شد.در روش پخت کرافت با ثابت نگهداشتن میزان سولفیدیته و درجه حرارت پخت به مقدار 25 درصد و 160 درجه سلسیوس، بازده خمیر کاغذها در قلیائیت موثر بین 10 تا 18 درصد بین حداقل 36.43 درصد تا حداکثر 53.25 درصد و عدد کاپای آنها از 21.68 الی 87.42 و در روش سولفیت خنثی (N.S.S.C) با در نظر گرفتن میزان سولفیت سدیم از 10 الی 14 درصد، بیکربنات سدیم از 4 تا 8 درصد و زمان پخت 30 و 45 دقیقه، بازده خمیر کاغذها بین 70.91 الی 64.59 درصد و عدد کاپای آنها بین 130.6-189.5 بدست آمده است. به منظور تهیه کاغذ دست ساز، خمیر کاغذها تا رسیدن به درجه روانی 435 میلی لیتر (C.S.F) پالایش شدند. از خمیر کاغذهای پالایش شده کاغذ دست ساز تهیه می کنیم. اندیس ترکیدن، اندیس پارگی و طول پاره شدن کاغذهای دست ساز کرافت به ترتیب بطور متوسط بین Kgm2/g 3.964-4.840، Nm2/g 8.242-11.014 5.364-6.942 کیلومتر و اندیس ترکیدن، اندیس پارگی و طول پاره شدن خمیر و کاغذهای N.S.S.C بین KPam2/g 1.722-2.890، Nm2/g 7.460-8.262 4.11-5.140 کیلومتر بدست آمده است.
خمیر کاغذ و کاغذ
کامیار صالحی؛ احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده
چکیده
با استفاده از باگاس به عنوان ماده اولیه ساخت خمیر کاغذ بازده زیاد، تولید خمیر کاغذ با دو روش CMP و CTMP انجام گرفته و ویژگی های آنها مقایسه شدند. همچنین روش بازده زیاد APMP در مورد باگاس مورد بررسی قرار گرفت.متوسط طول، قطر، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی به ترتیب برابر 1.66 میلیمتر، 19.63، 7.47 و 6.087 میکرون تعیین شد. میزان سلولز ...
بیشتر
با استفاده از باگاس به عنوان ماده اولیه ساخت خمیر کاغذ بازده زیاد، تولید خمیر کاغذ با دو روش CMP و CTMP انجام گرفته و ویژگی های آنها مقایسه شدند. همچنین روش بازده زیاد APMP در مورد باگاس مورد بررسی قرار گرفت.متوسط طول، قطر، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی به ترتیب برابر 1.66 میلیمتر، 19.63، 7.47 و 6.087 میکرون تعیین شد. میزان سلولز 55.3، لیگینین 20.5، مواد استخراجی 2.9 و خاکستر 1.98 درصد اندازه گیری شد.نتایج اندازه گیری شده خمیر کاغذهای ساخته شده نشان می دهند که:- بازده خمیر کاغذ CTMP به میزان 4-3 درصد از خمیر کاغذ CMP بیشتر بوده و حداکثر 80.7% در شرایط تیمار شیمیایی 15% هیدرواکسید سدیم و 15 دقیقه زمان تیمار شیمیایی می رسد. خمیر کاغذهای CMP دارای طول پاره شدن به طور تقریب برابر، مقاومت به ترکیدن بیشتر و مقاومت در برابر پاره شدن کمتر از خمیر کاغذهای CTMP می باشند.زیادترین طول پاره شدن برابر 3.85Km با استفاده از 15% هیدروکسید سدیم و 10 دقیقه زمان تیمار شیمیایی و زیادترین مقاومت در برابر ترکیدن برابر 4.814KPam2/gr با استفاده از 20% هیدروکسید سدیم و 20 دقیقه زمان تیمار شیمیایی و زیادترین مقاومت در برابر پاره شدن برابر 6.870mNm2/gr با استفاده از 15% هیدروکسید سدیم و 15 دقیقه زمان تیمار شیمیایی بدست آمده است.خمیر کاغذ CMP نسبت به CTMP دارای براقیت بیشتر و ماتی کمتر است.ساخت خمیر کاغذهای APMP با اعمال روش های مختلف تیمار شیمیایی نشان می دهند که:- بازده پخت های دو مرحله ای نسبت به پخت های یک مرحله ای حدود 6% زیادتر بوده است.- افزودن آب اکسیژنه تاثیر معنی داری در راندمان ندارد.- بیشترین طول پاره شدن مربوط به خمیر کاغذ پخت شده با روش دو مرحله ای و افزودن یک مرحله آب اکسیژنه و کمترین طول پاره شدن مربوط به خمیر کاغذ دو مرحله ای با افزودن دو مرحله آب اکسیژنه می باشد و بیشترین اندیس مقاومت به ترکیدن مربوط به خمیر کاغذ تهیه شده به روش دو مرحله ای با دو مرحله افزایش آب اکسیژنه و کمترین اندیس مقاومت به ترکیدن مربوط به پخت با روش یک مرحله ای بدون آب اکسیژنه است.- بیشترین براقیت مربوط به زمانی است که از DTPA استفاده گردیده و کمترین براقیت مربوط به پخت یک مرحله ای بدون آب اکسیژنه می باشد. در مورد ماتی نیز نتایج مشابه است.
خمیر کاغذ و کاغذ
عبدالرحمن حسین زاده؛ عباس فخریان روغنی؛ امیر نوربخش؛ فرداد گلبابائی
چکیده
در این تحقیق ویژگی های آناتومیکی، شیمیایی و خمیر کاغذ چوب در دو گونه ممرز و انجیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. میانگین طول الیاف چوب گونه ممرز 1.4 میلیمتر و میانگین قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن به ترتیب 18 میکرون و 3.37 میکرون اندازه گیری شده است. میانگین طول الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف چوب گونه انجیلی به ترتیب 1.35 ...
بیشتر
در این تحقیق ویژگی های آناتومیکی، شیمیایی و خمیر کاغذ چوب در دو گونه ممرز و انجیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. میانگین طول الیاف چوب گونه ممرز 1.4 میلیمتر و میانگین قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن به ترتیب 18 میکرون و 3.37 میکرون اندازه گیری شده است. میانگین طول الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف چوب گونه انجیلی به ترتیب 1.35 میلیمتر، 17.3 و 3.48 میکرون بدست آمده است. میزان سلولز چوب گونه ممرز به طور متوسط 48.5 درصد و لیگنین آن 17.5 درصد و میانگین سلولز و لیگنین چوب انجیلی به ترتیب 46.1 درصد و 21.5 درصد اندازه گیری شده است.نتایج این تحقیق نشان می دهد که در اثر افزایش قلیاییت فعال بازده خمیر کاغذ و عدد کاپا نیز کاهش می یابد. بازده خمیر کاغذ ممرز در قلیاییت فعال 14 درصد 49.6 و در 20 درصد 43.94 درصد و بازده خمیر کاغذ چوب انجیلی در قلیاییت فعال 14 درصد 43.04 درصد و در 20 درصد 37.79 درصد شده است.