خمیر کاغذ و کاغذ
امیر هومن حمصی؛ مهدی صبور؛ محمد طلایی پور؛ محمد آزادفلاح
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی اثر آنزیم زایلاناز تهیه شده از قارچ Trichoderma viride برخمیر APMP از چوب گونه Populus nigra انجام شد. برای تیمار آنزیمی متغیرهای دمای محیط تیمار در سه سطح 40، 50 و60 درجه سانتیگراد، مدت زمان تیمار در دو سطح 70 و90 دقیقه، میزان مصرف آنزیم در سه سطح 5، 10 و 15 واحد بر گرم خمیرخشک و درصد خشکی خمیر در دو سطح 5 و10 درصد مطالعه شد. نتایج نشان ...
بیشتر
این مطالعه با هدف بررسی اثر آنزیم زایلاناز تهیه شده از قارچ Trichoderma viride برخمیر APMP از چوب گونه Populus nigra انجام شد. برای تیمار آنزیمی متغیرهای دمای محیط تیمار در سه سطح 40، 50 و60 درجه سانتیگراد، مدت زمان تیمار در دو سطح 70 و90 دقیقه، میزان مصرف آنزیم در سه سطح 5، 10 و 15 واحد بر گرم خمیرخشک و درصد خشکی خمیر در دو سطح 5 و10 درصد مطالعه شد. نتایج نشان دادند که تیمار با آنزیم زایلاناز اثر قابل ملاحظهای بر خمیر دارد به نحوی که روشنی کاغذ به طور متوسط 5/2 درصد ISO و حداکثر 75/4 درصد ISO بهبود یافت. همچنین آنزیم موجب افزایش نسبی شاخص پارگی و شاخص ترکیدن کاغذ شد. طول پارگی کاغذ در تیمار آنزیمی تا 4098 متر رسید. امّا بازده خمیر در اثر تیمار با زایلاناز تا 78/2 درصد نسبت به وزن خشک خمیر قبل از تیمار کاهش یافت. بررسی اثر عوامل جانبی (استخراج قلیایی و شستشو با آب مقطر) مشخص نمود که این عوامل تأثیر قابل ملاحظهای بر نتایج تیمارهای آنزیمی ندارند. به طوری که دمای 40 تا 50 درجه سانتیگراد، زمان 70 دقیقه، میزان مصرف آنزیم 10 واحد بر گرم خمیرخشک و درصد خشکی خمیر10 درصد بهترین نتایج را نشان دادند.
خمیر کاغذ و کاغذ
کامیار صالحی؛ احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده
چکیده
با استفاده از باگاس به عنوان ماده اولیه ساخت خمیر کاغذ بازده زیاد، تولید خمیر کاغذ با دو روش CMP و CTMP انجام گرفته و ویژگی های آنها مقایسه شدند. همچنین روش بازده زیاد APMP در مورد باگاس مورد بررسی قرار گرفت.متوسط طول، قطر، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی به ترتیب برابر 1.66 میلیمتر، 19.63، 7.47 و 6.087 میکرون تعیین شد. میزان سلولز ...
بیشتر
با استفاده از باگاس به عنوان ماده اولیه ساخت خمیر کاغذ بازده زیاد، تولید خمیر کاغذ با دو روش CMP و CTMP انجام گرفته و ویژگی های آنها مقایسه شدند. همچنین روش بازده زیاد APMP در مورد باگاس مورد بررسی قرار گرفت.متوسط طول، قطر، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی به ترتیب برابر 1.66 میلیمتر، 19.63، 7.47 و 6.087 میکرون تعیین شد. میزان سلولز 55.3، لیگینین 20.5، مواد استخراجی 2.9 و خاکستر 1.98 درصد اندازه گیری شد.نتایج اندازه گیری شده خمیر کاغذهای ساخته شده نشان می دهند که:- بازده خمیر کاغذ CTMP به میزان 4-3 درصد از خمیر کاغذ CMP بیشتر بوده و حداکثر 80.7% در شرایط تیمار شیمیایی 15% هیدرواکسید سدیم و 15 دقیقه زمان تیمار شیمیایی می رسد. خمیر کاغذهای CMP دارای طول پاره شدن به طور تقریب برابر، مقاومت به ترکیدن بیشتر و مقاومت در برابر پاره شدن کمتر از خمیر کاغذهای CTMP می باشند.زیادترین طول پاره شدن برابر 3.85Km با استفاده از 15% هیدروکسید سدیم و 10 دقیقه زمان تیمار شیمیایی و زیادترین مقاومت در برابر ترکیدن برابر 4.814KPam2/gr با استفاده از 20% هیدروکسید سدیم و 20 دقیقه زمان تیمار شیمیایی و زیادترین مقاومت در برابر پاره شدن برابر 6.870mNm2/gr با استفاده از 15% هیدروکسید سدیم و 15 دقیقه زمان تیمار شیمیایی بدست آمده است.خمیر کاغذ CMP نسبت به CTMP دارای براقیت بیشتر و ماتی کمتر است.ساخت خمیر کاغذهای APMP با اعمال روش های مختلف تیمار شیمیایی نشان می دهند که:- بازده پخت های دو مرحله ای نسبت به پخت های یک مرحله ای حدود 6% زیادتر بوده است.- افزودن آب اکسیژنه تاثیر معنی داری در راندمان ندارد.- بیشترین طول پاره شدن مربوط به خمیر کاغذ پخت شده با روش دو مرحله ای و افزودن یک مرحله آب اکسیژنه و کمترین طول پاره شدن مربوط به خمیر کاغذ دو مرحله ای با افزودن دو مرحله آب اکسیژنه می باشد و بیشترین اندیس مقاومت به ترکیدن مربوط به خمیر کاغذ تهیه شده به روش دو مرحله ای با دو مرحله افزایش آب اکسیژنه و کمترین اندیس مقاومت به ترکیدن مربوط به پخت با روش یک مرحله ای بدون آب اکسیژنه است.- بیشترین براقیت مربوط به زمانی است که از DTPA استفاده گردیده و کمترین براقیت مربوط به پخت یک مرحله ای بدون آب اکسیژنه می باشد. در مورد ماتی نیز نتایج مشابه است.