خمیر کاغذ و کاغذ
محمد علی آزاد فر؛ ربیع بهروز؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
تأثیر لیگنینزدایی با اکسیژن بهعنوان یک فرایند دوستدار محیطزیست، بر روی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون از کارتنهای کهنه باطله (OCC) بررسی شد. لیگنینزدایی با اکسیژن در چهار سطح قلیاییت2، 3، 4 و 6 درصد انجام گرفت و تأثیر مقدار قلیایی بر روی عدد کاپا، بازده، روشنی و ماتی و همچنین مقاومت به کشش، مقاومت به پاره شدن و ترکیدن تعیین شد. ...
بیشتر
تأثیر لیگنینزدایی با اکسیژن بهعنوان یک فرایند دوستدار محیطزیست، بر روی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون از کارتنهای کهنه باطله (OCC) بررسی شد. لیگنینزدایی با اکسیژن در چهار سطح قلیاییت2، 3، 4 و 6 درصد انجام گرفت و تأثیر مقدار قلیایی بر روی عدد کاپا، بازده، روشنی و ماتی و همچنین مقاومت به کشش، مقاومت به پاره شدن و ترکیدن تعیین شد. روشنی کاغذ دستساز (gr/m2 60) از این خمیرکاغذ نسبت به نمونه مشابه از خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون افزایش زیادی نشان داد. اما در اثر این فرآوری، ماتی کاغذها به طور جزئی کاهش پیدا کرد. همچنین فراوری با اکسیژن باعث افزایش مقاومت به پارهشدن و کاهش مقاومت به کشش و مقاومت به ترکیدن کاغذها شد. به طوری که افزایش روشنی (4درصدISO) و دستیابی به بازده (67 درصد) در اثر اعمال فرآوری با اکسیژن بر روی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون، این فرآوری را بهعنوان روش مناسب بهمنظور آمادهسازی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون برای مرحله رنگبری، متعاقب آن همراه با حفظ بیشتر کربوهیدراتها معرفی کرده است. معادلات نرمالسازی حاصل از نتایج به دستآمده نشان داد که، لیگنینزدایی با اکسیژن با استفاده از 3 درصد هیدروکسیدسدیم با کمی اختلاف بیشترین امتیاز را به دست آورده و بهعنوان مناسبترین فراوری در بین شرایط مورد بررسی انتخاب و معرفی شده است.
محمد مهدی برازنده؛ عباس فخریان روغنی
چکیده
فرایند ساخت خمیر کاغذ باگاس با استفاده از مایع پخت سودا در پنج دمای بیشینه پخت 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد انجام شد. به منظور تعیین معادلات سرعت واکنش لیگنینزدایی در هر یک از این دماها، فرایند پخت در شریط یکسان از نظر قلیائیت و نسبت مایع پخت به باگاس و زمان های مختلف انجام و نتایج بدستآمده به شکل معادلات سرعت برحسب غلظت لیگنین ...
بیشتر
فرایند ساخت خمیر کاغذ باگاس با استفاده از مایع پخت سودا در پنج دمای بیشینه پخت 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد انجام شد. به منظور تعیین معادلات سرعت واکنش لیگنینزدایی در هر یک از این دماها، فرایند پخت در شریط یکسان از نظر قلیائیت و نسبت مایع پخت به باگاس و زمان های مختلف انجام و نتایج بدستآمده به شکل معادلات سرعت برحسب غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر ارائه گردیدند. معادلات سرعت بدستآمده نشان میدهند که سرعت واکنش لیگنینزدایی باگاس، هم به درجه حرارت پخت و هم به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر باگاس بستگی دارد. به طوری که درجه معادله سرعت در دماهای بالاتر، بهمراتب بیش از درجه آن در دماهای پایین میباشد. به همین دلیل سرعت واکنش لیگنینزدایی در دماهای بالا، وابستگی بیشتری به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر داشته و از سرعت در دماهای پایین بهمراتب بیشتر است. با پیشرفت واکنش، اختلاف سرعت در دو دما کاهش یافته و از یک نقطه به بعد، روند معکوس پیدا میکند. به کمک نتایج بدستآمده، درجات واکنش لیگنینزدایی در دماهای 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد بهترتیب برابر 6/4، 6/4، 5/5، 8/22 و 7/22 بدست آمدند. ثابتهای سرعت واکنش در این دماها بهترتیب برابر 5-10×3/1 (بر حسب6/3-غلظت×1-دقیقه)،4-10×1/1 (بر حسب 6/3-غلظت×1-دقیقه)، 5-10×2/7 (بر حسب 5/4-غلظت×1-دقیقه)، 10-10×2/6 (بر حسب 8/21-غلظت×1-دقیقه) و 11-10×0/4 (بر حسب 7/21-غلظت×1-دقیقه) محاسبه گردیدند.