خمیر کاغذ و کاغذ
علی قاسمی چهاردهی؛ اسماعیل رسولی گرمارودی؛ امید رمضانی؛ قاسم اسدپور
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر ذخیرهسازی و رنگبری الیاف پنبه بر ثبات ویژگیهای نوری کاغذهای اوراق بهادار صورت پذیرفت. بدین منظور، خمیر صنعتی رنگبری نشده الیاف پنبه با درجه روانی °SR13، به دو صورت ثابت و در حال به هم خوردن به مدت 3 تا 15 روز در شرایط دمائی محیط ذخیره شد. پس از انقضای زمان، تحت عملیات رنگبری با پروکسید هیدروژن قرار گرفت. ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر ذخیرهسازی و رنگبری الیاف پنبه بر ثبات ویژگیهای نوری کاغذهای اوراق بهادار صورت پذیرفت. بدین منظور، خمیر صنعتی رنگبری نشده الیاف پنبه با درجه روانی °SR13، به دو صورت ثابت و در حال به هم خوردن به مدت 3 تا 15 روز در شرایط دمائی محیط ذخیره شد. پس از انقضای زمان، تحت عملیات رنگبری با پروکسید هیدروژن قرار گرفت. سپس، از خمیرهای رنگبری شده کاغذهای دست ساز استاندارد 60 گرمی ساخته شد و پس از هوا خشک کردن کاغذها، آنها تحت فرایند کهنگی به روشهای UV و گرمائی قرار گرفتند و سپس ویژگیهای نوری آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که نمونه های ذخیره همزن، در مقایسه با نمونههای ذخیره ثابت، دارای درجه روشنی و سفیدی بیشتر و زردی کمتری بوده و با افزایش زمان ذخیره این مقادیر به ترتیب بیشتر و کمتر می شوند. در مورد تیمار UV، درجه روشنی و ماتی نمونههای ذخیره ثابت روند کاهشی، و نمونههای ذخیره همزن، روند صعودی داشتند. درجه روشنی نمونههای ذخیره ثابت با تیمار گرمائی،روندی افزایشی و نمونههای ذخیره همزن، دارای روند نزولی بودند. همچنین، تیمارهای UV و گرمائی، بویژه در حالت ذخیره ثابت، باعث افزایش زردی و در حالت ذخیره همزن، باعث افزایش سفیدی کاغذ شدند. بنابراین، با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق، روش ذخیره همزن نسبت به روش ذخیره ثابت ترجیح داشت زیرا، این روش، قبل و بعد از رنگبری، ویژگیهای نوری مناسبتری را ارائه داد. بعلاوه، کاغذهای حاصل از تیمار ذخیره همزن نیز خصوصیات مطلوبتری داشتند و تأثیرپذیری آنها از گرما در زمان حال و در درازمدت بیشتر از نور UV بود.
تبدیل شیمیایی
نیلوفر داودی؛ اسماعیل رسولی گرمارودی؛ امید رمضانی؛ سپیده حامدی
چکیده
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.553.65.4.1603.1587
در تحقیق حاضر، برای کنترل عوامل بازدارنده در پالایشگاه زیستی، مغز باگاس ابتدا تحت تأثیر هیدرولیز اسیدی رقیق با شرایط %8 ...
بیشتر
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.553.65.4.1603.1587
در تحقیق حاضر، برای کنترل عوامل بازدارنده در پالایشگاه زیستی، مغز باگاس ابتدا تحت تأثیر هیدرولیز اسیدی رقیق با شرایط %8 اسید سولفوریک، 90 دقیقه و در دمای 120 درجه سانتی گراد پیش تیمار گردید. سپس، با استفاده از روشهای سم زدائی اورلایمینگ، کربن فعال و تلفیق روشهای مذکور نسبت به حذف عوامل بازدارنده از هیدرولیزات بدست آمده از پیش تیمار فوق اقدام شد. در روش اورلایمینگ از هیدروکسید کلسیم و اسید سولفوریک، در روش کربن فعال از کربن فعال در سه سطح (5/0، 5/1 و %5/2) و در روش تلفیقی از ترکیب مواد در دو روش قبلی استفاده شد. پس از تیمار اسیدی و هر کدام از روشهای سمزدائی میزان بازده قندهای احیا شده و نیز مقادیر عوامل بازدارنده فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال موجود در هیدرولیزات، بعنوان دو شاخص مهم، اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که اعمال روشهای فوق بر روی هیدرولیزات باعث افزایش بازده قندهای احیا شده می شود بطوریکه بیشترین بازده قند (بیشتر از %32) پس از روش مستقل اورلایمینگ حاصل شد. بعلاوه، در اعمال روشهای مستقل کربن فعال و تلفیقی (اورلایمینگ و کربن فعال) میزان بهینه مصرف کربن فعال به ترتیب %5/2 و 5/1 می باشد. بررسی عوامل بازدارنده در هیدرولیزات نشان داد که فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال حداکثر جذب خود را در طول موجهای 276 و 282 نانومتر دارند. همچنین، روش تلفیقی اورلایمینگ با %5/2 کربن فعال به عنوان بهترین روش توانست تا %100 عوامل بازدارنده را حذف نماید. از طرفی روش مستقل اورلایمینگ با حذف بیش از %90 عوامل عوامل بازدارنده، از بیشترین بازده قند نیز برخوردار است. لذا، با در نظر گرفتن توأمان میزان بازده قند و حذف عوامل بازدارنده، می توان دو گزینه مستقل اورلایمینگ و تلفیقی اورلیمینگ با %5/2 کربن فعال را برای تولید محصولات زیست پایه نظیر بیواتانول، زایلیتول و ... از مغز باگاس پیشنهاد داد.
خمیر کاغذ و کاغذ
زهرا تک زارع؛ حسین کرمانیان؛ امید رمضانی؛ اسماعیل رسولی گرمارودی؛ علی عبدالخانی
چکیده
در این تحقیق، ابتدا ریشه شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) که در کارخانه لیکوریس کرمان عصارهگیری شده بود، بهصورت تفاله صنعتی به عنوان ماد اولیه تهیه گردید. پس از پیشهیدرولیز، تفاله مذکور با اسید سولفوریک 2% بر اساس وزن خشک نمونه در دمای C̊ 130 و در زمان 60 دقیقه، عملیات پخت سودا در دمای C̊ 170، غلظت مواد شیمیایی 20%، و در چهار زمان 15، 30، 45 و 60 دقیقه ...
بیشتر
در این تحقیق، ابتدا ریشه شیرینبیان (Glycyrrhiza glabra) که در کارخانه لیکوریس کرمان عصارهگیری شده بود، بهصورت تفاله صنعتی به عنوان ماد اولیه تهیه گردید. پس از پیشهیدرولیز، تفاله مذکور با اسید سولفوریک 2% بر اساس وزن خشک نمونه در دمای C̊ 130 و در زمان 60 دقیقه، عملیات پخت سودا در دمای C̊ 170، غلظت مواد شیمیایی 20%، و در چهار زمان 15، 30، 45 و 60 دقیقه و نسبت مایع پخت به تفاله 7 به 1 صورت پذیرفت. خمیرهای سودای تولیدشده از نظر میزان بازده، وازد الک، درصد لیگنین، ماندگاری آب، ویسکوزیته و درجه کریستالیته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان پخت بازده خمیر و درصد لیگنین کاهش و ماندگاری آب افزایش مییابد. همچنین، ویسکوزیته با افزایش زمان پخت در 30 و 45 دقیقه افزایش مییابد که بر اساس بررسیها و تطبیق با سایر دادهها به نظر میرسد افزایش ویسکوزیته کاذب باشد. به علاوه، نتایج بررسی نمونههای پیشتیمار شده با پراش پرتو ایکس نشان میدهد که با افزایش زمان پخت از 15 دقیقه تا 45 دقیقه پخت سودا، درجه کریستالیته نمونهها کاهش و در 60 دقیقه افزایش مییابد که تطبیق دادههای ویسکوزیته و روند نزولی حذف لیگنین با افزایش زمان پخت نشان میدهد که افزایش کریستالیته ناشی از جذب مجدد همیسلولزهایی نظیر زایلان در بخش کریستالی سلولز باشد. بنابراین، با توجه به نتایج بدست آمده و بر اساس دیدگاه پالایش زیستی میتوان زمان پخت 30 دقیقه را به عنوان بهترین گزینه برای تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر در فرایند قندسازی پیشنهاد نمود.
خمیر کاغذ و کاغذ
حسین جلالی ترشیزی؛ سعیده زارع بیدکی؛ امید رمضانی؛ حمیدرضا رودی
چکیده
بهرهگیری از پلیمرهای طبیعی و مصنوعی، میکروذرات و اخیراً نانو ذرات در شیمی پایانه تر کاغذسازی توسعه فراوانی یافته که بهرهبرداری از مزایای آنها در راستای بهبود کیفیت کاغذهای بازیافتی و ویژگیهای فرایندی آن، مورد توجه ویژهایست. در حضور پلیمر نشاسته کاتیونی بهعنوان عامل کاهنده بار آنیونی اجزای سوسپانسیون کاغذسازی، تأثیر ...
بیشتر
بهرهگیری از پلیمرهای طبیعی و مصنوعی، میکروذرات و اخیراً نانو ذرات در شیمی پایانه تر کاغذسازی توسعه فراوانی یافته که بهرهبرداری از مزایای آنها در راستای بهبود کیفیت کاغذهای بازیافتی و ویژگیهای فرایندی آن، مورد توجه ویژهایست. در حضور پلیمر نشاسته کاتیونی بهعنوان عامل کاهنده بار آنیونی اجزای سوسپانسیون کاغذسازی، تأثیر ترکیب پلیمر پلی اکریلامید کاتیونی با نانوبنتونیت بر ویژگیهای کاغذ تولیدی از بازیافت کارتنهای کنگرهای کهنه (OCC) و ماندگاری و آبگیری آن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشانداد که کاربرد پلی اکریلامید کاتیونی بهتنهایی موجب افزایش شاخصهای مقاومتی ترکیدن، کشش و پارگی کاغذ شده و حضور نانوذره نیز بهطور معنیداری همگی مقاومتهای مورد پژوهش را ارتقا بخشیده است. نتایج میزان آبگیری سامانه مورد بررسی با دستگاه آبگیرنده دینامیکی و ماشین کاغذسازی آزمایشگاهی، کاهش زمان مورد نیاز را برای تشکیل کاغذ نشان داد. همچنین، درصد تبدیل مواد اولیه به فراورده نهایی (ماندگاری اجزاء) نیز از 7/96% به 7/98% افزایش یافت. این نتایج از این نظر جالب توجه میباشد که پلی اکریلامید کاتیونی بهعنوان پلیمری با زنجیره بلند بهتنهایی و بهویژه توأم با نانوذره آنیونی بنتونیت، توانایی بالایی را در دلمهسازی اجزای سوسپانسیون کاغذسازی، بهویژه ریزه الیافها که در خمیرکاغذهای بازیافتی سهم بالایی را دارند، از خود نشان داد؛ بنابراین مشکلات ناشی از عدم نگهداشت آنها و ورود به چرخه آبهای فرایندی و نهایتاً پساب کارخانه کاهش مییابد.
محمد عالیشاهی؛ امید رمضانی؛ حسین کرمانیان؛ مهدی رحمانینیا؛ سید عاطفه نصیری؛ سحر جلالوند
چکیده
در این تحقیق تأثیر یکی از مهمترین پیشینههای عملیات بازیافت یعنی خشککردن بر الیاف و شبکه الیاف مورد بررسی قرار گرفت. بدینمنظور خمیرکاغذ باگاس از کارخانه پارس خوزستان تهیه و از آن کاغذهای دستساز ساخته شد. کاغذهای دستساز خشکشده در دمای محیط بهعنوان نمونه شاهد انتخاب گردیدند و بقیه کاغذها با استفاده از خشککن ...
بیشتر
در این تحقیق تأثیر یکی از مهمترین پیشینههای عملیات بازیافت یعنی خشککردن بر الیاف و شبکه الیاف مورد بررسی قرار گرفت. بدینمنظور خمیرکاغذ باگاس از کارخانه پارس خوزستان تهیه و از آن کاغذهای دستساز ساخته شد. کاغذهای دستساز خشکشده در دمای محیط بهعنوان نمونه شاهد انتخاب گردیدند و بقیه کاغذها با استفاده از خشککن دورانی در دماهای 60، 100 و 120 درجه سانتیگراد بهترتیب در مدت زمان 3 ساعت، 50 دقیقه و 25 دقیقه، خشکشده و پس از تبدیل مجدد به خمیرکاغذ، ویژگیهای آنها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش دمای خشککردن، میزان سلولز تغییر قابل توجهی نیافت، درحالیکه میزان همیسلولزها کاهش یافت. هرچند بررسی تغییرات لیگنین به روش میکروکاپا افزایش را نشان داد، اما با استناد به تحقیقات گذشته، این افزایش غیرواقعی ارزیابی گردید. همچنین، نتایج نشان داد با افزایش دما، میزان درجه بسپارش و درجه کریستالیته نمونهها از روند یکسانی تبعیت نکرده، بهطوریکه در ابتدا کاهش و بعد افزایش یافت. این نتیجه به تأثیر متقابل دما و زمان خشککردن بر این دو ویژگی نسبت داده شد.
امید رمضانی؛ احمد جهان لتیباری؛ محمد مهدی فائزی پور؛ علی اکبر عنایتی؛ سید مهدی منظور الاجداد
چکیده
دانسیته ظاهری, مهمترین ویژگی فیزیکی کاغذ است که بطور مستقیم یا غیرمستقیم بسیاری از ویژگیهای مهم کاغذ مانند مقاومت در برابر کشش، مدول الاستیسیته، ضریب پخش نور و سطح نسبی پیوند بین الیاف را تحت تأثیر قرار میدهد. از آنجائیکه متغیرهای فرایند تولید کاغذ بر تغییرات دانسیته ظاهری اثر میگذارند در این بررسی تأثیر درجه روانی خمیر کاغد ...
بیشتر
دانسیته ظاهری, مهمترین ویژگی فیزیکی کاغذ است که بطور مستقیم یا غیرمستقیم بسیاری از ویژگیهای مهم کاغذ مانند مقاومت در برابر کشش، مدول الاستیسیته، ضریب پخش نور و سطح نسبی پیوند بین الیاف را تحت تأثیر قرار میدهد. از آنجائیکه متغیرهای فرایند تولید کاغذ بر تغییرات دانسیته ظاهری اثر میگذارند در این بررسی تأثیر درجه روانی خمیر کاغد 1OCC و شرایط خشک کردن مورد مطالعه قرار گرفته است. در این تحقیق تأثیر سه درجه روانی 350، 450 و 550 میلیلیتر استاندارد کانادایی، شرایط متفاوت خشک کردن (آزاد و مهار شده)، دما (100،150،200درجه سانتیگراد) و فشار (10 و 70 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع) بررسی شدند. نتایج حاصل ازاندازهگیری دانسیته ظاهری بوسیله نرمافزار Minitab 15 تجزیه و تحلیل شده و مدل رگرسیون ترکیب شرایط متغیرهای مستقل محاسبه شده است. بررسی نتایج بدست آمده از نمودار اثرات اصلی نشان داد که هر دو عامل درجه روانی و دما به میزان قابل توجهی موجب افزایش دانسیته ظاهری میشود. پاسخ دانسیته در دمای 200 درجه سانتیگراد متفاوت بود که به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است. اعمال فشار پرس بیشتر موجب بیشتر شدن دانسیته ظاهری شد. اثر متقابل متغیرها نیز مورد مطالعه قرار گرفت. نمودار اثر متقابل درجه روانی و دما، تأثیر نرم شدن حرارتی لیگنین و بروز پدیده تخریب لایه ای را نشان داد. هر چند، افزایش فشار خشک کردن در خمیرهای پالایش نشده یا کم پالایش شده (درجه روانیهای بالاتر یا مساوی 550) تأثیر معنیداری بر دانسیته ظاهری کاغذ باقی نمیگذارد. همچنین در شرایط خشک کردن آزاد تأثیر درجه روانی بر دانسیته ظاهری بیشتر از خشک کردن تحت مهار مکانیکی است. با توجه به نتایج بدست آمده و تأثیر دانسیته ظاهری بر خصوصیات مقاومتی کاغذ میتوان کاغذهایی با کیفیت مطلوبتر تولید نمود.