خمیر کاغذ و کاغذ
قاسم اسدپور اتوئی؛ فاطمه رجبی؛ سید مجید ذبیح زاده
چکیده
هدف این پژوهش بررسی خواص نوری و مقاومتی خمیر کاغذ شیمیایی-مکانیکی (CMP) رنگبری شده با توالی یک و دو مرحلهای از پراکسید هیدروژن و هیپوکلریت سدیم بوده است. همچنین بار اکسیژنخواهی شیمیایی و بیولوژیکی پساب حاصل از رنگبری خمیر کاغذ CMP، مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور خمیر کاغذ CMP رنگبری نشده مخلوط پهنبرگان از کارخانه چوب و ...
بیشتر
هدف این پژوهش بررسی خواص نوری و مقاومتی خمیر کاغذ شیمیایی-مکانیکی (CMP) رنگبری شده با توالی یک و دو مرحلهای از پراکسید هیدروژن و هیپوکلریت سدیم بوده است. همچنین بار اکسیژنخواهی شیمیایی و بیولوژیکی پساب حاصل از رنگبری خمیر کاغذ CMP، مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور خمیر کاغذ CMP رنگبری نشده مخلوط پهنبرگان از کارخانه چوب و کاغذ مازندران تهیه گردید. سپس این خمیرها با توالیهای یک و دو مرحلهای P (پراکسید هیدروژن)، H (هیپوکلریت سدیم)، PH (پراکسید هیدروژن و هیپوکلریت سدیم) و HP (هیپوکلریت سدیم و پراکسید هیدروژن) رنگبری گردیدند. از خمیر کاغذهای رنگبری شده، کاغذ دستساز آزمایشگاهی با وزن پایه 60 گرم بر مترمربع تهیه و خواص نوری و مقاومتی آنها طبق آزمونهای استاندارد TAPPI، میزان بار اکسیژنخواهی شیمیایی( (COD و بار اکسیژن خواهی بیولوژیکی (BOD) پساب رنگبری نیز با استفاده از استاندارد APHA (1998) اندازهگیری و مقایسه شدند. نتایج نشان داده است زمانیکه پراکسید درمرحلهی آخر رنگبری بکار رود، ویژگیهایی از قبیل مقاومت در برابر پارگی، کشش و روشنی افزایش و زردی کاهش مییابد. به طورکلی، نقش توالیهای رنگبری پراکسید هیدروژن (P) و رنگبـری دو مرحلـهای هیپوکلریت سدیم و پراکسید هیدروژن (HP) در رنـگبـری خمیرکاغـذ CMP و بهبـود روشـنی و مقاومتهای کاغذ حاصل، مؤثرتر از توالی یک مرحلهای هیپوکلریت سدیم (H)و خمیر رنگبری نشده کارخانه بوده است. همچنین، بیشترین و کمترین میزان بار آلودگی پساب (COD) به ترتیب مربوط به خمیر کاغذهای رنگبری شده با توالی هیپوکلریت سدیم (H) و PH (پراکسید هیدروژن و هیپوکلریت سدیم) بودند. بیشترین بار BOD را نیز لیکور رنگبری با پراکسید هیدروژن (P) دارا بوده و کمترین مقدار را نیز، توالی رنگبری پراکسید هیدروژن و هیپوکلریت سدیم (PH) داشته است.
خمیر کاغذ و کاغذ
حمیدرضا رودی؛ حسیبه سعیدی
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی اثر تشکیل چندلایههای پلیمری از نشاسته کاتیونی و نشاسته آنیونی بر روی الیاف CMP با تکنیک لایهنشانی لایه به لایه بر خواص خمیرکاغذ و کاغذهای تهیهشده از آن انجام شد. آزمایشهای لایهنشانی یک در میان نشاستههای کاتیونی و آنیونی (بهترتیب با مصرف 1% و 5/0 درصد بر اساس وزن خشک الیاف)؛ با 10 دقیقه زمان لایهنشانی، ...
بیشتر
این پژوهش با هدف بررسی اثر تشکیل چندلایههای پلیمری از نشاسته کاتیونی و نشاسته آنیونی بر روی الیاف CMP با تکنیک لایهنشانی لایه به لایه بر خواص خمیرکاغذ و کاغذهای تهیهشده از آن انجام شد. آزمایشهای لایهنشانی یک در میان نشاستههای کاتیونی و آنیونی (بهترتیب با مصرف 1% و 5/0 درصد بر اساس وزن خشک الیاف)؛ با 10 دقیقه زمان لایهنشانی، برای تشکیل یک تا پنج لایه متوالی نشاستههای یونی بر روی الیاف CMP انجام شد. ویژگیهای خمیرکاغذ از جمله: درجه روانی، شاخص نگهداری آب و پتانسیل زتا اندازهگیری شد. سپس از این خمیرکاغذ، کاغذهای دست ساز با وزن پایه 60 گرم بر مترمربع تهیه و خواص آن مورد ارزیابی قرارگرفت. تغییرات متوالی پتانسیل زتا تشکیل لایههای متوالی نشاستهها بر روی الیاف CMP را تأیید می-کند. بهعلاوه، با افزایش تعداد لایههای تشکیلشده شاخص نگهداری آب و میزان درجه روانی خمیرکاغذ افزایش یافت. نتایج ارزیابی ویژگیهای کاغذ تهیهشده نشان داد که خواص پیوندپذیری بین الیاف از جمله شاخص مقاومت به کشش و شاخص مقاومت به ترکیدن افزایش قابل ملاحظهای یافته است. تصاویر الکترونی تهیهشده بر ایجاد پیوندهای بیشتر بین الیاف به سبب جذب بیشتر نشاسته کاتیونی تأکید دارد.
رامین ویسی
چکیده
در این تحقیق از پسماندهای هرس سرشاخه کیوی غرب مازندران (منطقه تنکابن)، مقداری خرده چوب به صورت تصادفی انتخاب و خمیر کاغذ کرافت با بازده 53 درصد و در زمان پخت 105 دقیقه تهیه شد. از خمیر کاغذ های کرافت کیوی و خمیرکاغذکرافت تولیدی کارخانه چوکا (نمونه شاهد)، ابتدا به صورت جداگانه و سپس به صورت مخلوط، کاغذ لاینر کرافت تهیه و سپس خواص نوری و مقاومتی ...
بیشتر
در این تحقیق از پسماندهای هرس سرشاخه کیوی غرب مازندران (منطقه تنکابن)، مقداری خرده چوب به صورت تصادفی انتخاب و خمیر کاغذ کرافت با بازده 53 درصد و در زمان پخت 105 دقیقه تهیه شد. از خمیر کاغذ های کرافت کیوی و خمیرکاغذکرافت تولیدی کارخانه چوکا (نمونه شاهد)، ابتدا به صورت جداگانه و سپس به صورت مخلوط، کاغذ لاینر کرافت تهیه و سپس خواص نوری و مقاومتی آنها طبق دستورالعمل های استاندارد TAPPI اندازه گیری و مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بیشترین مقاومت به پارگی و جذب آب و کمترین طول پارگی، مقاومت به ترکیدن و CMTدر کاغذ حاصل از خمیرکاغذ کرافت کیوی مشاهده شد. با اختلاط خمیرکاغذ کیوی و خمیرکاغذ کرافت کارخانه، تمامی ویژگی های کاغذ مذکور افزایش یافتند، به طوری که بیشترین مقادیر طول پارگی، مقاومت به ترکیدن، مقاومت به پارگی، جذب آب، روشنی وRCT در کاغذ حاصل از اختلاط30-10درصد خمیرکاغذکرافت کیوی با خمیر کاغذ کرافت کارخانه مشاهده شد. نتایج نشان داد که اختلاط 30-10 درصد خمیر کاغذ کرافت کیوی و70-30درصد خمیر کاغذکرافت کارخانه چوکا، با توجه به دارا بودن
پوریا رضایی نیارکی؛ احمد جهان لتیباری؛ آژنگ تاج دینی؛ مهران روح نیا
چکیده
تأثیر مقدار لیگنین الیاف و مقدار ماده سازگارکننده بر ویژگیهای مقاومتی چندسازه الیاف سلولزی و پروپیلن بررسی شد. در این تحقیق الیاف کارتن کنگرهای کهنه با مقدار لیگنین بهترتیب 7، 26/5، 78/3 و77/2 درصد تهیه شدند. سپس الیاف توسط دستگاه اکسترودر با پلیپروپیلن به نسبت 20 درصد الیاف و حدود 77 درصد پلیپروپیلن ترکیب شده و بعد از آسیاب ...
بیشتر
تأثیر مقدار لیگنین الیاف و مقدار ماده سازگارکننده بر ویژگیهای مقاومتی چندسازه الیاف سلولزی و پروپیلن بررسی شد. در این تحقیق الیاف کارتن کنگرهای کهنه با مقدار لیگنین بهترتیب 7، 26/5، 78/3 و77/2 درصد تهیه شدند. سپس الیاف توسط دستگاه اکسترودر با پلیپروپیلن به نسبت 20 درصد الیاف و حدود 77 درصد پلیپروپیلن ترکیب شده و بعد از آسیاب کردن نمونههای آزمونی توسط دستگاه تزریق ساخته شدند. از جفتکننده MAPPدر سه سطح 1، 2 و 3 درصد استفاده شد. تعیین ویژگیهای مقاومتی نمونههای چندسازه طبق دستورالعملهای آییننامه ASTM انجام گردید. تأثیر مقدار لیگنین بر مقاومت خمشی چندسازه در سطح اعتماد آماری 98 درصد معنیدار شده و بهترتیب کمترین و بیشترین میزان مقاومت در الیاف حاوی 78/3 درصد و 7 درصد لیگنین بهدست آمد. با بررسی عملکرد متقابل مقدار لیگنین و میزان جفتکننده مشخص شد که زیادترین مقدار مقاومت به کشش و مدولالاستیسیته کششی در چندسازه حاوی کمترین مقدار لیگنین (77/2 درصد) و بیشترین مقدار جفتکننده (3 درصد) با مقادیر بهترتیب 7/38 و 3438 مگاپاسکال مشاهده شد. سایر مقاومتهای مکانیکی نتایج مشابهی را نشان دادند که بارزترین آن افزایش قابل توجه مقاومت به ضربه با افزودن جفتکننده از سطح 1 درصد تا 3 درصد در کمترین مقدار لیگنین (77/2 درصد) است که مقدار آن از 82/52 به 26/60 J/m افزایش یافت.
سیما ُُُُسپهوند؛ میثم زاهدی؛ سمانه وبلکی؛ تقی طبرسا
چکیده
تاننها یکی از مطلوبترین ترکیبهای فنولی طبیعی و تجدیدپذیر بوده که از منابع گیاهی به دست میآیند. ماهیت فنولی تاننها باعث میشود که این مواد در واکنش با فرمالدهید شرکت کرده و رزینهای تانن فرمالدهید تشکیل دهند. در این تحقیق برای ساخت تخته خردهچوب از مواد اولیه کاهگندم و خردهچوب جنگلی (با نسبت50 به50 درصد) و چسب فنول فرمالدهید ...
بیشتر
تاننها یکی از مطلوبترین ترکیبهای فنولی طبیعی و تجدیدپذیر بوده که از منابع گیاهی به دست میآیند. ماهیت فنولی تاننها باعث میشود که این مواد در واکنش با فرمالدهید شرکت کرده و رزینهای تانن فرمالدهید تشکیل دهند. در این تحقیق برای ساخت تخته خردهچوب از مواد اولیه کاهگندم و خردهچوب جنگلی (با نسبت50 به50 درصد) و چسب فنول فرمالدهید بر پایه تانن استفاده شد. برای ساخت چسب، پودر تانن در دو سطح 10و20 درصد بر اساس وزن خشک رزین به محلول فرمالین 35 درصد اضافه شد تختهها در دو محدوده ضخامت 10و16 میلیمتری ساخته شده و ویژگیهای آنها شامل مقاومتخمشی، مدولالاستیسیته، چسبندگیداخلی، واکشیدگیضخامتی و جذب آب اندازهگیری شدند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که مقاومت تختههای ساخته شده از مخلوط کاهگندم و خردهچوب نسبت به تخته خرده ساخته شده از خردهچوب خالص کمتر است. همچنین افزایش مصرف تانن در چسب فنول فرمالدهید موجب افزایش چسبندگیداخلی و افزایش واکشیدگی و میزان جذب آب تخته (در 2 و 24 ساعت) شد.
مجید فرضی؛ علی اکبر عنایتی؛ داوود پارساپژوه
چکیده
در این بررسی با استفاده از فرایند سودا و اعمال سه زمان پخت (60، 1۲۰ و 180 دقیقه) و سه میزان قلیائیت فعال (6، 8 و10 درصد NaOH بر مبنای وزن خشک الیاف) بهعنوان عوامل متغیر و دمای پخت Cْ125 و نسبت مایع پخت به ماده سلولزی (براساس وزن کاملاً خشک)، از الیاف ضایعات پارچههای پنبهای، خمیرکاغذ تهیه و پس از ساخت کاغذهای دستساز، ویژگیهای ...
بیشتر
در این بررسی با استفاده از فرایند سودا و اعمال سه زمان پخت (60، 1۲۰ و 180 دقیقه) و سه میزان قلیائیت فعال (6، 8 و10 درصد NaOH بر مبنای وزن خشک الیاف) بهعنوان عوامل متغیر و دمای پخت Cْ125 و نسبت مایع پخت به ماده سلولزی (براساس وزن کاملاً خشک)، از الیاف ضایعات پارچههای پنبهای، خمیرکاغذ تهیه و پس از ساخت کاغذهای دستساز، ویژگیهای مقاومتی و نوری آنها اندازهگیری شد. شرایط مناسب برای پخت ضایعات پارچههای پنبهای شامل 8% قلیائیت فعال و زمان پخت120 دقیقه تعیین شد. در این شرایط پخت، بازده این خمیر کاغذ 46/86%تعیین شد. خمیرکاغذ تا درجهروانی450 میلیلیتر استاندارد کانادایی پالایش شده و ویژگیهای مقاومتی و نوری شامل شاخص مقاومت به پارهشدن 12/20 (m.N.m2/g)، طول پارهشدن 96/1(km)، شاخص مقاومت به ترکیدن 09/2 (kpa.m2/g)، روشنی 86/95% و ماتی39/96% اندازهگیری شد.
صباح اشرفی بیرگانی؛ احمدرضا سرائیان
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی مقایسهای تأثیر درصد قلیایی و زمان تیمار بر ویژگیهای خمیر کاغذ سودای سرد باگاس و چوب صنوبر دلتوئیدس(Populous deltoids) انجام شد. خمیر کاغذ سودای سرد در سه سطح 5، 10 و 15 درصد سود سوزآور (بر مبنای وزن خشک)، سه سطح زمانی 20، 40 و60 دقیقه، نسبت مایع خمیر سازی به ماده اولیه 10 به 1 در دمای 25 درجه سانتیگراد و فشار محیط تهیه شد. ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی مقایسهای تأثیر درصد قلیایی و زمان تیمار بر ویژگیهای خمیر کاغذ سودای سرد باگاس و چوب صنوبر دلتوئیدس(Populous deltoids) انجام شد. خمیر کاغذ سودای سرد در سه سطح 5، 10 و 15 درصد سود سوزآور (بر مبنای وزن خشک)، سه سطح زمانی 20، 40 و60 دقیقه، نسبت مایع خمیر سازی به ماده اولیه 10 به 1 در دمای 25 درجه سانتیگراد و فشار محیط تهیه شد. خمیر کاغذهای تهیه شده در زمان 40 دقیقه برای ساخت کاغذ دستساز انتخاب و تا رسیدن به درجهروانی حدود 400 میلی لیتر پالایش شدند. تجزیه و تحلیل ویژگیهای کاغذ دستساز با استفاده از طرح کاملاً تصادفی، گروهبندی و میانگین ویژگیهای کاغذ حاصل با استفاده از آزمون آماری دانکن انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که میزان بازده خمیر کاغذ صنوبر از 54/86 تا 52/94 درصد و برای باگاس از 65/70 تا 32/87 درصد بود. همچنین میزان قلیایی جذب شده در صنوبر از 15/2 تا 78/4 درصد و در باگاس از 06/3 تا 80/6 درصد متغیر بوده است. بیشترین میزان بازده، ضخامت و ویژگیهای مقاومتی کاغذ دستساز مربوط به گونه چوبی صنوبر دلتوئیدس و بیشترین میزان قلیایی جذب شده و دانسیته کاغذ مربوط به باگاس بود. با افزایش درصد سود سوزآور مصرفی از 5 به 15 درصد بازده خمیر و ضخامت کاغذ ها کاهش، مقادیر قلیایی جذب شده، دانسیته و ویژگیهای مقاومتی کاغذها افزایش یافت. به طور کلی خمیرکاغذ حاصل از فرایند سودای سرد صنوبر در شرایط یکسان بهتر از خمیر کاغذ باگاس بوده است.
خمیر کاغذ و کاغذ
مریم روستایی؛ ربیع بهروز؛ سعید مهدوی
چکیده
این بررسی با هدف استفاده از کاتالیزور آنتراکینون جهت بهبود خواص خمیر کاغذ حاصل از گونه صنوبر دلتوئیدس به روش نیمهشیمیایی سولفیتخنثی (NSSC) در سه سطح بازده 55، 60 و 65 درصد انجام شد. شرایط پخت شامل: درجه حرارت 175 درجه سانتیگراد، زمان (متغیر)، درصد مواد شیمیایی 14 درصد و آنتراکینون 1/0 درصد بود. در تمام پختها نسبت وزنی سولفیت سدیم به بیکربنات ...
بیشتر
این بررسی با هدف استفاده از کاتالیزور آنتراکینون جهت بهبود خواص خمیر کاغذ حاصل از گونه صنوبر دلتوئیدس به روش نیمهشیمیایی سولفیتخنثی (NSSC) در سه سطح بازده 55، 60 و 65 درصد انجام شد. شرایط پخت شامل: درجه حرارت 175 درجه سانتیگراد، زمان (متغیر)، درصد مواد شیمیایی 14 درصد و آنتراکینون 1/0 درصد بود. در تمام پختها نسبت وزنی سولفیت سدیم به بیکربنات سدیم (5/4 به 1) انتخاب شد. نسبت مایع پخت به خردهچوب 1/5 بود. نتایج حاصل نشان داد که آنتراکینون سبب افزایش بازده و نیز کاهش عدد کاپا به طور معنیداری شد. بررسیها نشان داد که با افزودن آنتراکینون شاخصهای مقاومتی کاغذ بدستآمده نظیر مقاومت به ترکیدن، پارهشدن، کشش، لهشدگی حلقوی و لهشدگی کنگرهای افزایش مییابد. به طوری که بررسی خواص نوری کاغذهای دستساز نشان داد که با افزودن آنتراکینون، روشنی افزایش یافته و ماتی کاهش مییابد.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید کامرانی؛ احمد رضا سرائیان؛ ایمان اکبرپور
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات مقاومتی و نوری خمیر و کاغذ APMP, CMP یک مرحلهای و APMP دو مرحلهای از کاه گندم استان گلستان انجام گرفت. به این منظور، کاه گندم از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان جمع آوری گردید و ابعاد الیاف آنها شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب 18/1 میلیمتر، 156/18، 461/11 و ...
بیشتر
این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات مقاومتی و نوری خمیر و کاغذ APMP, CMP یک مرحلهای و APMP دو مرحلهای از کاه گندم استان گلستان انجام گرفت. به این منظور، کاه گندم از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان جمع آوری گردید و ابعاد الیاف آنها شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف به ترتیب 18/1 میلیمتر، 156/18، 461/11 و 396/3 میکرون اندازهگیری شد. همچنین میزان مواد شیمیایی شامل سلولز، لیگنین، خاکستر و مواد استخراجی به ترتیب 7/53، 1/21، 1/5 و 5/8 درصد اندازهگیری گردید. براساس نتایج پختهای آزمایشی، درجه حرارت کلیه پختها 95 درجه سانتیگراد، زمان آغشتهسازی 10، 20، 30 و 40 دقیقه، درصد نسبی مصرف هیدروکسید سدیم 10 درصد و پروکسید هیدروژن معادل 3 درصد در نظر گرفته شد. براساس ویژگیهای خمیر کاغذهای حاصله و شرایط پخت آنها، تیمارهای متشکل از پختهای 20 و 40 دقیقهای انتخاب و تا درجهروانی 350 میلیلیتر (CSF) پالایش گردید. سپس از این خمیرها برای ساخت کاغذ و مقایسه ویژگیهای نوری و مقاومتی آنها استفاده گردید. نتایج نشان داد که مقاومت در برابر ترکیدن، طول پاره شدن و روشنی خمیر APMP دومرحلهای در مدت زمان40 دقیقه بیشتر از سایر خمیرها است. همچنین نتایج میانگین بازده خمیرها و مقاومت به پاره شدن کاغذ نشان داد که هیچ اختلاف معنیداری در بین سه روش خمیرسازی در سطح 5% وجود ندارد.