خمیر کاغذ و کاغذ
فرهاد زینلی؛ علی کاظمی تبریزی؛ یاشار عیناللهی؛ فراز اسدی ملک جهان
چکیده
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.369.64.3.1576.1601
حذف عمده لیگنین خمیرکاغذ گامی مهم در بهبود فرایند رنگبری است. درحقیقت اجرای مرحله لیگنینزدایی با اکسیژن قبل از فرایند رنگبری، مرحلهای ...
بیشتر
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.369.64.3.1576.1601
حذف عمده لیگنین خمیرکاغذ گامی مهم در بهبود فرایند رنگبری است. درحقیقت اجرای مرحله لیگنینزدایی با اکسیژن قبل از فرایند رنگبری، مرحلهای اساسی در بهینهسازی و کاهش آلودگی فرایند رنگبری خواهد بود. در این پژوهش، تاثیر اجرای فرایند لیگنینزدایی با اکسیژن تحت شرایط فرایندی متفاوت برروی ویژگیهای شیمیایی، فیزیکی، مکانیکی و نوری خمیرکاغذ کرافت پوست کنف بررسی گردید. خمیرکاغذ کرافت پوست کنف با عدد کاپای 22، گرانروی 1154 میلیلیتر بر گرم و درجه روشنی 38 درصد ایزو آمادهسازی گردید. تیمارهای لیگنینزدایی با اکسیژن در سه درجه حرارت 90، 100 و 110، با مقادیر 5 و 7 بار فشار اکسیژن و با و بدون مصرف سولفات منیزیم انجام گرفت. نتایج نشان داد که اجرای فرایند لیگنینزدایی با اکسیژن بهمیزان قابل توجهی عدد کاپای خمیرکاغذ را کاهش داد، حال آنکه گرانروی خمیرکاغذ کاهش چشمگیری نیافت. اندازهگیری گرانروی خمیرکاغذها پس از فرایند لیگنینزدایی، نشان داد که مصرف سولفات منیزیم سبب جلوگیری از کاهش گرانروی خمیرکاغذها گردید. افزایش دمای واکنش در بهبود فرایند تاثیر بسزایی داشته، درحالیکه افزایش فشار اکسیژن برروی فرایند تاثیر چندانی نداشت. میزان روشنی خمیرکاغذها نیز درحدود 7 واحد افزایش یافت.
خمیر کاغذ و کاغذ
فرهاد زینلی؛ احمدرضا سرائیان؛ محمدهادی آریائی منفرد؛ علی کاظمی تبریزی
چکیده
در اجرای فرایندهای دوستدار محیط زیست در تولید خمیرکاغذ، کاهش آلودگی پساب در هریک از فرایندها حرف اول را میزند و ازآنجاییکه آلودهکنندهترین بخش تولید، فرایند رنگبری است، بهینهسازی این بخش از فرایند تولید از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. اولین قدم در بهبود فرایند رنگبری خمیرکاغذهای شیمیایی، کاهش مواد رنگی بهطور عمده ...
بیشتر
در اجرای فرایندهای دوستدار محیط زیست در تولید خمیرکاغذ، کاهش آلودگی پساب در هریک از فرایندها حرف اول را میزند و ازآنجاییکه آلودهکنندهترین بخش تولید، فرایند رنگبری است، بهینهسازی این بخش از فرایند تولید از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. اولین قدم در بهبود فرایند رنگبری خمیرکاغذهای شیمیایی، کاهش مواد رنگی بهطور عمده لیگنین خمیرکاغذ ورودی به این بخش است. لذا بکارگیری و اجرای مرحله لیگنینزدایی با اکسیژن بعد از فرایند پخت و قبل از فرایند رنگبری مرحله کلیدی در بهینهسازی و کاهش آلودگی تولید خواهد بود. در این پژوهش، تاثیر اجرای فرایند لیگنینزدایی با اکسیژن در دو نوع دستگاه و تحت شرایط فرایندی متفاوت برروی ویژگیهای شیمیایی، فیزیکی، مکانیکی و نوری خمیرکاغذ سودای باگاس بررسی گردید. خمیرکاغذ سودای باگاس با عدد کاپای 20، گرانروی 955 میلیلیتر بر گرم و درجه روشنی 37 درصد ایزو از کارخانه پارس هفتتپه تهیه گردید. تیمارهای لیگنینزدایی با اکسیژن در سه درجه حرارت 90، 100 و 110، با مقادیر 5 و 7 بار فشار اکسیژن و با و بدون مصرف سولفات منیزیم در دو نوع دستگاه انجام گرفت. نتایج نشان داد که اجرای فرایند لیگنینزدایی با اکسیژن بهمیزان قابل توجهی عدد کاپای خمیرکاغذ را کاهش داد، حال آنکه گرانروی خمیرکاغذ کاهش چشمگیری نیافت. اندازهگیری گرانروی خمیرکاغذها پس از فرایند لیگنینزدایی، نشان داد که مصرف سولفات منیزیم سبب جلوگیری از کاهش گرانروی خمیرکاغذها گردید. افزایش دمای واکنش در بهبود فرایند تاثیر بسزایی داشته، درحالیکه افزایش فشار اکسیژن برروی فرایند تاثیر چندانی نداشت. میزان روشنی خمیرکاغذها نیز درحدود 4 تا 6 درصد افزایش یافت. همچنین بهدلیل زمان ماند کمتر خمیرکاغذ تا دمای واکنش در دستگاه ساخت داخل، میزان لیگنینزدایی خمیرکاغذ توسط این دستگاه بهمیزان اندکی کمتر از ماشین کوانتوم بود.
خمیر کاغذ و کاغذ
حسین والایی؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
ویژگیهای مقاومتی و بازده خمیر کاغذ سودا و سودا – اتانول از چوبهای ممرز، راش و صنوبر بررسی شده است. خمیر کاغذ سودا با اعمال 20 درصد قلیاییت فعال و خمیر کاغذ سودا – اتانول با استفاده از 10 درصد قلیایی و 50 درصد اتانول در دمای 175 درجه سانتیگراد تهیه شده است. زمان پخت سودا در 120 دقیقه و زمان پخت سودا – اتانول به مدت 120 و 180 دقیقه ...
بیشتر
ویژگیهای مقاومتی و بازده خمیر کاغذ سودا و سودا – اتانول از چوبهای ممرز، راش و صنوبر بررسی شده است. خمیر کاغذ سودا با اعمال 20 درصد قلیاییت فعال و خمیر کاغذ سودا – اتانول با استفاده از 10 درصد قلیایی و 50 درصد اتانول در دمای 175 درجه سانتیگراد تهیه شده است. زمان پخت سودا در 120 دقیقه و زمان پخت سودا – اتانول به مدت 120 و 180 دقیقه تنظیم شده است. زیادترین بازده قابل قبول به مقدار 54/58 درصد از پخت سودای چوب صنوبر و کمترین آن از پخت سودا – اتانول راش با زمان پخت 180 دقیقه به میزان 29/49 درصد بوده است.با وجودی که بازده خمیر کاغذ قابل قبول فرایند سودا – اتانول کمتر است ولی عدد کاپای این خمیر کاغذها تا حدود 20 واحد کمتر از فرایند سودا تعیین شده است. به طور کلی ویژگیهای مقاومتی خمیر کاغذهای سودا – اتانول زیادتر از خمیرکاغذ سودا اندازهگیری شده است و بین مقادیر تعیین شده اختلاف معنیدار آماری در سطح اعتماد 99 درصد وجود دارد. نتایج این بررسی نشان داد که لیگنینزدایی فرایند سودا – اتانول زیادتر از فرایند سودا از چوب پهنبرگان مخصوصاً چوب صنوبر است.
خمیر کاغذ و کاغذ
فرزانه شیرعلیزاده؛ سحاب حجازی؛ محمد احمدی
چکیده
در این تحقیق پخت مونو اتانول آمین با غلظت 15%، به همراه افزودنی هیدروکسید پتاسیم در 4 نسبت و پخت هیدروکسید پتاسیم با قلیائیت 14%، به همراه افزودنی مونو اتانول آمین در 4 غلظت، جهت ساخت خمیر کاغذ از کلش برنج استفاده شده است. ترکیب سولفیت پتاسیم/ هیدروکسید پتاسیم وسولفیت سدیم/ هیدروکسید سدیم در نسبت های 50/50 و تیمار هیدروکسید سدیم در قلیاییت ...
بیشتر
در این تحقیق پخت مونو اتانول آمین با غلظت 15%، به همراه افزودنی هیدروکسید پتاسیم در 4 نسبت و پخت هیدروکسید پتاسیم با قلیائیت 14%، به همراه افزودنی مونو اتانول آمین در 4 غلظت، جهت ساخت خمیر کاغذ از کلش برنج استفاده شده است. ترکیب سولفیت پتاسیم/ هیدروکسید پتاسیم وسولفیت سدیم/ هیدروکسید سدیم در نسبت های 50/50 و تیمار هیدروکسید سدیم در قلیاییت 14%، به عنوان تیمارهای شاهد انتخاب گردیدند. براساس نتایج بدست آمده، خمیر کاغذ تولید شده با مونو اتانول آمین (15%)، دارای بیشترین بازده کل و بیشترین عدد کاپا میباشد. با استفاده از هیدروکسید پتاسیم به عنوان عامل افزودنی در پخت های مونو اتانول آمین، مقدار وازده، بازده کل و عدد کاپا کاهش مییابد بطوریکه، کمترین بازده و کمترین عدد کاپا مربوط به تیمار مونو اتانول آمین(15%) در ترکیب با هیدروکسید پتاسیم (40%) میباشد. در تیمار هیدروکسید پتاسیم (14%)، مشاهده شد که با افزایش غلظت مونو اتانول آمین به عنوان عامل افزودنی، میزان بازده کل افزایش و میزان وازده و عدد کاپا کاهش مییابد. بیشترین شاخص کشش و بیشترین شاخص پارگی مربوط به تیمار مونو اتانول آمین (15%) در ترکیب با هیدروکسید پتاسیم (20%) و بیشترین شاخص ترکیدن مربوط به سولفیت سدیم/ هیدروکسید سدیم میباشد. بیشترین میزان درجه روشنی مربوط به سولفیت پتاسیم/ هیدروکسید پتاسیم و بیشترین میزان ماتی مربوط به هیدروکسید پتاسیم 14%، میباشد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که فرآیند مونو اتانول آمین در ترکیب با هیدروکسید پتاسیم میتواند به صورت موفقیت آمیزی بر روی کلش برنج اجرا شود و ویژگی های خمیر کاعذ های تولیدی به ویژه از نظر مقاومت های مکانیکی، در حالت ترکیبی، برتر از فرآیند سودا و فرایند هیدروکسید پتاسیم به تنهائی می باشند.
خمیر کاغذ و کاغذ
سید پدرام هاشمی؛ اصغر تابعی؛ سید پیمان هاشمی
چکیده
در این پژوهش تأثیر استفاده از مقادیر متفاوت پراکسید هیدروژن در سه سطح 3، 4 و 5 درصد و هیدروکسید سدیم در دو سطح 2 و 3 درصد بر روی رنگبری خمیرکاغذ سودای ساقه توتون رقم کوکر 347 بررسی شد. ساقه توتون به روش سودا با 22 درصد قلیاییت، در 170 درجه سانتیگراد برای مدت 100 دقیقه، به خمیرکاغذ تبدیل شد. خمیرکاغذ رنگبری نشده حاصل از ساقه توتون ...
بیشتر
در این پژوهش تأثیر استفاده از مقادیر متفاوت پراکسید هیدروژن در سه سطح 3، 4 و 5 درصد و هیدروکسید سدیم در دو سطح 2 و 3 درصد بر روی رنگبری خمیرکاغذ سودای ساقه توتون رقم کوکر 347 بررسی شد. ساقه توتون به روش سودا با 22 درصد قلیاییت، در 170 درجه سانتیگراد برای مدت 100 دقیقه، به خمیرکاغذ تبدیل شد. خمیرکاغذ رنگبری نشده حاصل از ساقه توتون دارایبازده 1/37 درصد و عدد کاپای 62 بود. رنگبری شامل دو مرحله بود، مرحله کیلیت کردن و مرحله رنگبری پراکسید قلیایی. نتایج نشان داد با افزایش مقدار مصرف هیدروکسید سدیم و پراکسید هیدروژن، درجه روشنی خمیرکاغذ افزایش و عدد کاپای آن کاهش مییابد. دادههای مربوط به تیمار 3 درصد سود سوزآور به همراه 5 درصد پراکسید هیدروژن بدون مرحله کیلیت سازی، نشان داد که مرحله کیلیت سازی اولیه بهطور قابل ملاحظهای بر درجه روشنی، عدد کاپا و بازده خمیرکاغذ رنگبری شده مؤثر است و این تیمار کمترین روشنی و بیشترین عدد کاپا و بازده را در بین همه تیمارها دارا بود. درنهایت، تیمار 3 درصد سود سوزآور به همراه 5 درصد پراکسید هیدروژن با مرحله کیلیت سازی اولیه که دارای بیشترین روشنی (50/44 درصد) و کمترین بازده (20/83 درصد ) بود، بهعنوان تیمار برتر انتخاب شد.
خمیر کاغذ و کاغذ
لیلا کرمی متقی؛ حسین حسینخانی؛ فرداد گلبابائی
چکیده
در رابطه با شرایط پخت خمیر کاغذ کرافت درجه حرارت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25% و زمان پخت 1 و 2 ساعت انتخاب گردید، همچنین شرایط پخت خمیر کاغذ سودا شامل درصد قلیائیت فعال و سودسوز آور 18%، 20، و 22% انتخاب شد. خمیر کاغذها با درصد اختلاط 100%، 50% و 25% سیاه بید و مخلوط پهن برگان شمال کشور تهیه شدند. نتایج نشان داد که در فرایند کرافت و سودا میتوان ...
بیشتر
در رابطه با شرایط پخت خمیر کاغذ کرافت درجه حرارت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25% و زمان پخت 1 و 2 ساعت انتخاب گردید، همچنین شرایط پخت خمیر کاغذ سودا شامل درصد قلیائیت فعال و سودسوز آور 18%، 20، و 22% انتخاب شد. خمیر کاغذها با درصد اختلاط 100%، 50% و 25% سیاه بید و مخلوط پهن برگان شمال کشور تهیه شدند. نتایج نشان داد که در فرایند کرافت و سودا میتوان با استفاده از پخت یک ساعته و سود سوزآور 18% بیشترین راندمان را بدست آورد و کمترین راندمان مربوط به سود سوزآور 22% و زمان پخت 2 ساعته بوده است. جهت اندازهگیری خصوصیات کاغذ دست ساز خمیر کاغذهای انتخابی بعداز رساندن آنها به درجه روانی 60±360 (ml)C.S.F. کاغذهایی با گرماژ 60 گرم بر سانتیمتر مربع تهیه و خواص مقاومتی آنها اندازه گیری شد. درکاغذهای تهیه شده به هر دو روش کلیه مقاومتها از پخت 2 ساعته بیشتر از یک ساعته بودند در پخت کرافت در قلیائیت فعال 22% از 18% بیشتر و در حالت تهیه کاغذ مقاومتهای کاغذ خالص بید از اختلاط 25% نیز بیشتر بوده است. اما در روش پخت سودا مقاومت به پارگی و تا شدن از سود سوزآور 22% بیشترین مقدار را داشته است اما در کل مقاومت به ترکیدن، تا شدن و طول پارگی کاغذ تهیه شده به روش کرافت از روش سودا بیشتر بوده و در گروه بندی دانکن در گروه مستقل اول قرار گرفته اند با این نتایج استفاده از روش کرافت در تهیه خمیر کاغذ از گونه بید مناسب تر است.
سعید مهدوی؛ مسعود رضا حبیبی
چکیده
سورگم دانهای ازجمله غلاتی است که با توجه به مقدار قابل توجه پسماند آن پس از برداشت دانه، میتواند برای تولید خمیرکاغذ مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه نشان داد که بین میانگین ابعاد الیاف و ضرایب کاغذسازی دو رقم سورگم (سپیده و کیمیا) اختلاف معنیداری وجود ندارد. میانگین طول، قطر، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف هر دو رقم بهترتیب ...
بیشتر
سورگم دانهای ازجمله غلاتی است که با توجه به مقدار قابل توجه پسماند آن پس از برداشت دانه، میتواند برای تولید خمیرکاغذ مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه نشان داد که بین میانگین ابعاد الیاف و ضرایب کاغذسازی دو رقم سورگم (سپیده و کیمیا) اختلاف معنیداری وجود ندارد. میانگین طول، قطر، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف هر دو رقم بهترتیب 19/1 میلیمتر، 20/23، 34/15 و 93/3 میکرومتر بهدست آمد. بین ترکیب شیمیایی دو رقم سورگم بجز لیگنین، اختلاف معنیداری در سطح احتمال 95% وجود دارد. میانگین هولوسلولز، آلفاسلولز، لیگنین، مواد استخراجی و خاکستر هر دو رقم بهترتیب 13/62، 71/37، 05/21، 58/9 و 97/6 درصد تعیین شد. ارزیابی پخت ساقه دو رقم سورگم نشان داد که لیگنینزدایی رقم سپیده کمی مشکلتر است، ولی مقاومتهای کاغذ دستساز آن نیز زیادتر است. بیشترین بازده بعد از الک (19/33 درصد) با استفاده از 12% هیدروکسید سدیم، دمای 170 درجه سانتیگراد و زمان 75 دقیقه از ساقه رقم سپیده حاصل شد. بهمنظور جبران کمبود ماده اولیه در صنایع کاغذ کشور، پیشنهاد میشود خمیرکاغذ سورگم به صورت ترکیبی با خمیرکاغذهای بکر تولید شده در کشور مورد استفاده قرار گیرد.
خمیر کاغذ و کاغذ
داوود افهامی؛ محمدرضا دهقانی
چکیده
در این مطالعه اثر مقدار قلیا برروی بازده، عدد کاپا و چگونگی مصرف قلیا در پخت سودای گونهی راش با استفاده از مدلهای رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از مدلهای رگرسیونی برای بررسی روابط بین بازده، عدد کاپا و قلیای مصرف شده مفید میباشد. بدین منظور پختهایی با پنج غلظت 30، 40، 50، 60 و70 گرم در لیتر در ...
بیشتر
در این مطالعه اثر مقدار قلیا برروی بازده، عدد کاپا و چگونگی مصرف قلیا در پخت سودای گونهی راش با استفاده از مدلهای رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از مدلهای رگرسیونی برای بررسی روابط بین بازده، عدد کاپا و قلیای مصرف شده مفید میباشد. بدین منظور پختهایی با پنج غلظت 30، 40، 50، 60 و70 گرم در لیتر در پنج زمان مختلف بر روی چیپسهایی با ابعاد 3-5 سانتیمتر طول، 1-2 سانتیمتر پهنا و 5/0 میلیمتر ضخامت انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش قلیا در مایع پخت، زمان لازم برای دستیابی به خمیرهایی با بازده یکسان و یا عدد کاپای معین کاهش مییابد. سرعت واکنشهای لیگنینزدایی در اعداد کاپای پایینتر از 30 به طور قابل توجهی کاهش یافت. در یک عدد کاپای معین با افزایش مقدار قلیا از میزان بازده قابل دستیابی کاسته شد. درصد مصرف قلیا نیز بر مبنای قلیای اولیه با افزایش غلظت مایع پخت از 30 به 70 گرم در لیتر به طور منظمی کاهش یافت، اما مقدار قلیای مصرفی الگوی تغییرات متفاوتی در اعداد کاپای بالاتر و پایینتر از 30 نشان داد.
شیمی چوب
محمد علی آزاد فر؛ ربیع بهروز؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
تأثیر لیگنینزدایی با اکسیژن بهعنوان یک فرایند دوستدار محیطزیست، بر روی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون از کارتنهای کهنه باطله (OCC) بررسی شد. لیگنینزدایی با اکسیژن در چهار سطح قلیاییت2، 3، 4 و 6 درصد انجام گرفت و تأثیر مقدار قلیایی بر روی عدد کاپا، بازده، روشنی و ماتی و همچنین مقاومت به کشش، مقاومت به پاره شدن و ترکیدن تعیین شد. ...
بیشتر
تأثیر لیگنینزدایی با اکسیژن بهعنوان یک فرایند دوستدار محیطزیست، بر روی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون از کارتنهای کهنه باطله (OCC) بررسی شد. لیگنینزدایی با اکسیژن در چهار سطح قلیاییت2، 3، 4 و 6 درصد انجام گرفت و تأثیر مقدار قلیایی بر روی عدد کاپا، بازده، روشنی و ماتی و همچنین مقاومت به کشش، مقاومت به پاره شدن و ترکیدن تعیین شد. روشنی کاغذ دستساز (gr/m2 60) از این خمیرکاغذ نسبت به نمونه مشابه از خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون افزایش زیادی نشان داد. اما در اثر این فرآوری، ماتی کاغذها به طور جزئی کاهش پیدا کرد. همچنین فراوری با اکسیژن باعث افزایش مقاومت به پارهشدن و کاهش مقاومت به کشش و مقاومت به ترکیدن کاغذها شد. به طوری که افزایش روشنی (4درصدISO) و دستیابی به بازده (67 درصد) در اثر اعمال فرآوری با اکسیژن بر روی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون، این فرآوری را بهعنوان روش مناسب بهمنظور آمادهسازی خمیرکاغذ سودا – آنتراکینون برای مرحله رنگبری، متعاقب آن همراه با حفظ بیشتر کربوهیدراتها معرفی کرده است. معادلات نرمالسازی حاصل از نتایج به دستآمده نشان داد که، لیگنینزدایی با اکسیژن با استفاده از 3 درصد هیدروکسیدسدیم با کمی اختلاف بیشترین امتیاز را به دست آورده و بهعنوان مناسبترین فراوری در بین شرایط مورد بررسی انتخاب و معرفی شده است.
عباس فخریان؛ حسین حسینخانی؛ فرداد گلبابائی؛ محمد مهدی برازنده
چکیده
در این بررسی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیرکاغذ و کاغذسازی گونه صنوبر کوستانزو مورد تحقیق قرارگرفت. متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی چوب به ترتیب 39/0 و 36/0 و میانگین طولالیاف، قطرالیاف، قطرحفره سلولی و ضخامتدیواره سلولی آن به ترتیب 14/1 میلیمتر، 84/28 میکرون،00/24 میکرون و 92/2 میکرون اندازهگیری شد. میزان سلولز، لیگنین، خاکستر ...
بیشتر
در این بررسی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، ابعاد الیاف، خمیرکاغذ و کاغذسازی گونه صنوبر کوستانزو مورد تحقیق قرارگرفت. متوسط جرم ویژه خشک و بحرانی چوب به ترتیب 39/0 و 36/0 و میانگین طولالیاف، قطرالیاف، قطرحفره سلولی و ضخامتدیواره سلولی آن به ترتیب 14/1 میلیمتر، 84/28 میکرون،00/24 میکرون و 92/2 میکرون اندازهگیری شد. میزان سلولز، لیگنین، خاکستر و مواداستخراجی چوب این درخت به ترتیب 74/50%، 18/19%، 65/1% و 22/1% تعیین شد. به منظور پخت وتهیه خمیر کاغذ روش کرافت مورد استفاده قرار گرفت. بیشترین بازده وعددکاپای خمیر کاغذ صنوبرکوستانزو در زمان پخت 1ساعت، درجه حرارت پخت 150 درجه سلسیوس و قلیائیت موثر 12% به ترتیب با 91/61% و83/54 وکمترین بازده و عدد کاپا در زمان پخت 3 ساعت، درجه حرارت پخت 170 درجه سلسیوس و قلیائیت موثر 16% به ترتیب با 63/45% و42/13 بدست آمد. طول پاره شدن کاغذهای تهیه شده در زمان پخت 3 ساعت با 6953 متر دارای بیشترین مقدار بوده و در گروه A قرار گرفته است.
خمیر کاغذ و کاغذ
سمیه قاسمی؛ احمدرضا سرائیان
چکیده
با توجه به کمبود و محدودیت منابع چوبی در ایران گونههایی که سریعالرشد بوده و مناسب تهیه خمیر کاغذ هستند، اهمیت ویژهای دارند. صنوبر نیز از جمله گونههای سریعالرشد و بومی ایران است که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی مقایسهای بازده خمیرکاغذ تهیه شده از درون چوب و برون چوب صنوبر دلتوئیدس(Populus deltoides) تحت فرایندهای ...
بیشتر
با توجه به کمبود و محدودیت منابع چوبی در ایران گونههایی که سریعالرشد بوده و مناسب تهیه خمیر کاغذ هستند، اهمیت ویژهای دارند. صنوبر نیز از جمله گونههای سریعالرشد و بومی ایران است که در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی مقایسهای بازده خمیرکاغذ تهیه شده از درون چوب و برون چوب صنوبر دلتوئیدس(Populus deltoides) تحت فرایندهای پخت کرافت و سودا نشان داد که در هر دو روش پخت، درون چوب نسبت به برون چوب دارای بازده کمتری بوده است. همچنین بازده خمیر کاغذهای برونچوب و درونچوب در پخت سودا نسبت به پخت کرافت در حدود چهار درصد بیشتر بوده است. مقایسهی میزان عدد کاپا در خمیرکاغذهای حاصل نشان میدهد که بازده، خمیرکاغذ درونچوب نسبت به برونچوب در هر دو پخت کمتر و میزان لیگنینباقیمانده بیشتر بوده است. همچنین میزان عدد کاپا در پخت کرافت نسبت به پخت سودا در حدود 34% کاهش داشته است. با توجه به یکسان بودن شرایط فرایندی، کارایی بیشترعمل لیگنینزدایی در فرایند کرافت مربوط به ترکیب مایع پخت و در اصل حضور سولفید سدیم در مایع پخت میباشد.
خمیر کاغذ و کاغذ
محمدرضا دهقانی فیروزآبادی؛ افشین توسلی؛ سعید مهدوی
چکیده
مطالعه حاضر با هدف امکان استفاده از خمیر سودای پوست کنف به جای خمیر الیاف بلند وارداتی در بهبود کیفیت کاغذ حاصل از خمیر سودای باگاس انجامپذیرفت. بدین منظور خمیر سودای باگاس با عدد کاپای 5/13 (مشابه با عدد کاپای خمیر سودای باگاس کارخانه کاغذ پارس) و خمیر سودای پوست کنف با عدد کاپای 6/21 (مشابه با عدد کاپای خمیر کرافت الیاف بلند وارداتی رنگبری ...
بیشتر
مطالعه حاضر با هدف امکان استفاده از خمیر سودای پوست کنف به جای خمیر الیاف بلند وارداتی در بهبود کیفیت کاغذ حاصل از خمیر سودای باگاس انجامپذیرفت. بدین منظور خمیر سودای باگاس با عدد کاپای 5/13 (مشابه با عدد کاپای خمیر سودای باگاس کارخانه کاغذ پارس) و خمیر سودای پوست کنف با عدد کاپای 6/21 (مشابه با عدد کاپای خمیر کرافت الیاف بلند وارداتی رنگبری نشده) تهیه گردید. درصد بازده برای خمیرهای سودای باگاس و پوست کنف با اعداد کاپای ذکر شده به ترتیب 9/48 و 6/55 بدست آمد. در این بررسی دمای بیشینه پخت 165 درجه سانتیگراد، قلیائیت 20 درصد بر مبنای هیدروکسید سدیم و نسبت مایع پخت به چوب 8 به 1 در نظرگرفته شد. هر سه خمیر تا درجه روانیml, CSF400پالایش گردیدند.
با مقادیر اختلاط 0، 10، 20 و30 درصد از خمیر الیاف بلند وارداتی و خمیر سودای پوست کنف با 100، 90، 80 و 70 درصد خمیر سودای باگاس کاغذهای دست ساز تهیه گردید. در درصدهای اختلاط یکسان، کاغذهای حاصل از اختلاط خمیر پوست کنف با خمیر باگاس ضخامت بیشتری از کاغذهای حاصل از اختلاط خمیر الیاف بلند وارداتی با خمیر باگاس داشتند. تفاوت در مقادیر شاخص مقاومت به ترکیدگی و طول پاره شدن کاغذهای حاصل از اختلاط 30% خمیر سودای پوست کنف و خمیر سودای باگاس با کاغذهای حاصل از اختلاط 30% خمیر کرافت الیاف بلند وارداتی و خمیر سودای باگاس معنی دار نبود. مقاومت به پارگی و ماتی کاغذهای حاصل از اختلاط 30% خمیر سودای پوست کنف با 70% خمیر سودای باگاس به مراتب از خمیرهای حاصل از خمیر الیاف بلند وارداتی و سودای باگاس با همان درصد اختلاط بیشتر بود. بنابراین، خمیر سودای پوست کنف می تواند جایگزین مناسبی برای خمیر الیاف بلند وارداتی جهت بهبود ویژگی های فیزیکی و مقاومتی کاغذهای حاصل از خمیر سودای باگاس باشد.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید محرابی
چکیده
صنوبرها از درختان سریع الرشد هستند که به علت دوره کوتاه بهره برداری و خواص تکنولوژیکی مناسب، مورد توجه صنایع خمیر و کاغذ کشورهای صاحب نام در این صنعت قرار گرفته اند. در این تحقیق ویژگیهای فیزیکی، آناتومیکی، خمیر کاغذ و کاغذ سه کلن صنوبر کبودهه بومی کلن 44.9، دلتوئیدس کلن 69.55 و اورامریکن 214 مورد بررسی قرار گرفت.میانگین طول الیاف ...
بیشتر
صنوبرها از درختان سریع الرشد هستند که به علت دوره کوتاه بهره برداری و خواص تکنولوژیکی مناسب، مورد توجه صنایع خمیر و کاغذ کشورهای صاحب نام در این صنعت قرار گرفته اند. در این تحقیق ویژگیهای فیزیکی، آناتومیکی، خمیر کاغذ و کاغذ سه کلن صنوبر کبودهه بومی کلن 44.9، دلتوئیدس کلن 69.55 و اورامریکن 214 مورد بررسی قرار گرفت.میانگین طول الیاف این سه کلن به ترتیب 0.854، 1.148 و 1.08 میلیمتر، میانگین وزن مخصوص خشک آنها به ترتیب0.386، 0.461 و 0.341 گرم بر سانتیمتر مکعب و میانگین میزان سلولز آنها به ترتیب فوق الذکر 50.5، 51.5 و 49.5 درصد اندازه گیری شد.برای پخت کرافت این سه کلن سه زمان پخت 1، 2 و 3 ساعت، درجه حرارت پخت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته%25 و قلیاییت فعال در سه سطح 15، 17.5 و 20 درصد در نظر گرفته شد. نتایج حاصل نشان می دهد که از کبودهه، بومی کلن 44.9 و دلتوئیدس کلن 69.55 می توان با استفاده از 20 درصد قلیاییت فعال و مدت زمان پخت 3 ساعت به خمیر کاغذی با بازده 53 درصد و عدد کاپای 18 که عدد کاپای پایینی است دست یافت.
خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان روغنی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی؛ حسین حسینخانی
چکیده
سه اصله درخت 4، 6 و 12 ساله صنوبر دلتوئیدس کلن 51/77 به طور تصادفی از ایستگاه تحقیقات صفرابسته واقع در استان گیلان قطع گردید و جهت بررسی خصوصیات خمیر کاغذ، کاغذسازی و مقاومت کاغذهای ساخته شده از آنها به آزمایشگاه شیمی چوب و کاغذسازی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع انتقال داده شد. به منظور پخت چوب و تهیه کاغذ و کاغذ از این ماده لیگنوسلولزی روش ...
بیشتر
سه اصله درخت 4، 6 و 12 ساله صنوبر دلتوئیدس کلن 51/77 به طور تصادفی از ایستگاه تحقیقات صفرابسته واقع در استان گیلان قطع گردید و جهت بررسی خصوصیات خمیر کاغذ، کاغذسازی و مقاومت کاغذهای ساخته شده از آنها به آزمایشگاه شیمی چوب و کاغذسازی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع انتقال داده شد. به منظور پخت چوب و تهیه کاغذ و کاغذ از این ماده لیگنوسلولزی روش سولفات (کرافت) مورد استفاده قرار گرفت. در این روش درجه حرارت پخت 165 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25 درصد، نسبت مایع پخت به چوب ثابت 5 به یک و قلیاییت موثر، زمان پخت و سن بهره برداری هر کدام در سه سطح در نظر گرفته شدند. میانگین بازده خمیر کاغذها حداقل 83/43 درصد و حداکثر 28/52 درصد و عدد کاپای آنها به ترتیب 85/14 و 48/39 اندازه گیری شد. گروه بندی بازده خمیر کاغذ درختان در سه دوره بهره برداری، 4، و 6 و 12 ساله با ثابت در نظر گرفتن عامل پخت و قلیایت موثر نشان داد که خمیر کاغذ درخت 12 سـاله با 10/49 درصـد در گـروه A و خمـیر کـاغذ درختان 6 و 12 سـاله بترتیب با 21/47 درصد و 12/47 درصد در گروه B قرار گرفته اند. به منظور تعیین مقاومت کاغذهای دست ساز، خمیر کاغذهای تهیه شده در قلیائیت موثر 14% در سه سطح 450، 400 و 350 میلی لیتر (c.s.f) و خمیر کاغذهای تهیه شده در قلیائیت موثر 20 درصد تا 350 میلی لیتر پالایش شدند. از خمیر کاغذهای پالایش شده کاغذ 60 گرمی تهیه شد. خواص مقاومتی کاغذها شامل طول پاره شدن، مقاومت در برابر پاره شدن، مقاومت در برابر ترکیدن و مقاومت در برابر تاه شدن اندازه گیری شد. طول پاره شدن کاغذ بین 97/8- 29/6 Km، اندیس مقاومت در برابر پاره شدن آنها بین 93/8- 06/7 mNm2/gr و اندیس مقاومت در برابر ترکیدن آنها بین 82/6-86/4 Kpam/gr اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد از صنوبر دلتوئیدس کلن 51/77 به دلیل داشتن بازده بیشتر از 45 درصد و عدد کاپای کمتر از 20 می توان در تولید کاغذهای چاپ و تحریر استفاده کرد.
خمیر کاغذ و کاغذ
عباس فخریان روغنی؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی
چکیده
ین تحقیق به منظور بررسی ویژگیهای خمیر کاغذ چوب گونه اکالیپتوس میکروتکا منطقه دهنوی نورآباد ممسنی استان فارس انجام گرفته است.بمنظور تهیه خمیر کاغذ از چوب اکالیپتوس میکروتکا، از روش شیمیایی کرافت و روش نیمه شیمیایی سولفیت خنثی استفاده شد.در روش پخت کرافت با ثابت نگهداشتن میزان سولفیدیته و درجه حرارت پخت به مقدار 25 درصد و 160 درجه سلسیوس، ...
بیشتر
ین تحقیق به منظور بررسی ویژگیهای خمیر کاغذ چوب گونه اکالیپتوس میکروتکا منطقه دهنوی نورآباد ممسنی استان فارس انجام گرفته است.بمنظور تهیه خمیر کاغذ از چوب اکالیپتوس میکروتکا، از روش شیمیایی کرافت و روش نیمه شیمیایی سولفیت خنثی استفاده شد.در روش پخت کرافت با ثابت نگهداشتن میزان سولفیدیته و درجه حرارت پخت به مقدار 25 درصد و 160 درجه سلسیوس، بازده خمیر کاغذها در قلیائیت موثر بین 10 تا 18 درصد بین حداقل 36.43 درصد تا حداکثر 53.25 درصد و عدد کاپای آنها از 21.68 الی 87.42 و در روش سولفیت خنثی (N.S.S.C) با در نظر گرفتن میزان سولفیت سدیم از 10 الی 14 درصد، بیکربنات سدیم از 4 تا 8 درصد و زمان پخت 30 و 45 دقیقه، بازده خمیر کاغذها بین 70.91 الی 64.59 درصد و عدد کاپای آنها بین 130.6-189.5 بدست آمده است. به منظور تهیه کاغذ دست ساز، خمیر کاغذها تا رسیدن به درجه روانی 435 میلی لیتر (C.S.F) پالایش شدند. از خمیر کاغذهای پالایش شده کاغذ دست ساز تهیه می کنیم. اندیس ترکیدن، اندیس پارگی و طول پاره شدن کاغذهای دست ساز کرافت به ترتیب بطور متوسط بین Kgm2/g 3.964-4.840، Nm2/g 8.242-11.014 5.364-6.942 کیلومتر و اندیس ترکیدن، اندیس پارگی و طول پاره شدن خمیر و کاغذهای N.S.S.C بین KPam2/g 1.722-2.890، Nm2/g 7.460-8.262 4.11-5.140 کیلومتر بدست آمده است.
خمیر کاغذ و کاغذ
عبدالرحمن حسین زاده؛ عباس فخریان روغنی؛ امیر نوربخش؛ فرداد گلبابائی
چکیده
در این تحقیق ویژگی های آناتومیکی، شیمیایی و خمیر کاغذ چوب در دو گونه ممرز و انجیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. میانگین طول الیاف چوب گونه ممرز 1.4 میلیمتر و میانگین قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن به ترتیب 18 میکرون و 3.37 میکرون اندازه گیری شده است. میانگین طول الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف چوب گونه انجیلی به ترتیب 1.35 ...
بیشتر
در این تحقیق ویژگی های آناتومیکی، شیمیایی و خمیر کاغذ چوب در دو گونه ممرز و انجیلی مورد مطالعه قرار گرفته است. میانگین طول الیاف چوب گونه ممرز 1.4 میلیمتر و میانگین قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف آن به ترتیب 18 میکرون و 3.37 میکرون اندازه گیری شده است. میانگین طول الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره الیاف چوب گونه انجیلی به ترتیب 1.35 میلیمتر، 17.3 و 3.48 میکرون بدست آمده است. میزان سلولز چوب گونه ممرز به طور متوسط 48.5 درصد و لیگنین آن 17.5 درصد و میانگین سلولز و لیگنین چوب انجیلی به ترتیب 46.1 درصد و 21.5 درصد اندازه گیری شده است.نتایج این تحقیق نشان می دهد که در اثر افزایش قلیاییت فعال بازده خمیر کاغذ و عدد کاپا نیز کاهش می یابد. بازده خمیر کاغذ ممرز در قلیاییت فعال 14 درصد 49.6 و در 20 درصد 43.94 درصد و بازده خمیر کاغذ چوب انجیلی در قلیاییت فعال 14 درصد 43.04 درصد و در 20 درصد 37.79 درصد شده است.