نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی فناوریهای نوین، دانشگاه شهید بهشتی
2 استادیار، دانشکده مهندسی فناوریهای نوین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.311.64.3.1578.1610
لزوم بازیافت انواع کاغذ و مقوا از جنبههای مختلف روشن است و ارزش افزوده چشمگیری را بویژه در مورد کاغذهای چاپ و نوشتاری بههمراه دارد. امکان کاربرد و نیز افزایش سهم پرکنندههای معدنی در کاغذسازی مورد توجه روزافزون بوده و درصورت افزودن به خمیرکاغذهای بازیافتی، مضاعفشدن مزایا را دربر دارد؛ که اخیراً مورد پژوهش قرار گرفتهاست. ماهیت الیاف بازیافتی و نیز تمایل به کاربرد پرکننده، استفاده از افزودنیهای مقاومت خشک را اجتنابناپذیر ساخته که چسبهای طبیعی و اقتصادی برای این هدف، همیشه مورد جستجو است. در این راستا، تاثیر پرکننده کربنات کلسیم رسوبی (PCC) و پروتئین سویا بر ویژگیهای خمیرکاغذ بازیافتی کاغذهای باطله چاپ و نوشتاری بررسیشد. تصاویر SEM ماندگاری پرکنندهها را تائیدنموده و با نتایج خاکستر کاغذ نیز سازگار است، لیکن افزایش سهم پرکننده منجر به کاهش خاکستر گردید. پروتئین سویا بهبود ماندگاری پرکننده اولیه موجود در خمیرکاغذ بازیافتی و نیز PCC را موجب شد. نگهداشت پرکننده اولیه منجر به افزایش ماندگاری کل در حضور پروتئین سویا شده و تاثیر مشابهی نیز در کاربرد همزمان PCC و پروتئین سویا نسبت به عدم حضور پروتئین قابلگزارش است. بطوریکه عدم کاربرد پروتئین منجر به کاهش معنیدار ماندگاری کل خمیرکاغذ بازیافتی گردید. ماهیت پلیمری و دارابودن گروههای عاملی متنوع در زنجیره زیست بسپار پروتئین سویا در استدلال این نتایج قابل ذکرست. افزودن پروتئین سویا منجر به بهبود معنیدار درجه روانی خمیرکاغذ فاقد PCC تا حدود %8 شده که این تاثیر در پیشاختلاط با بالاترین سطح کاربرد PCC (%15) نیز مشاهدهگردید. جایگزینی الیاف بازیافتی با PCC نیز منجر به بهبود معنیدار درجه روانی گردید. نتایج مشاهدهشده درجه روانی توسط زمان آبگیری از خمیرکاغذ نیز تائید گردید. کاربرد PCC در تمامی سطوح 10، 12، %15 و نیز پیش اختلاط آن با پروتئین سویا منجر به کاهش غیرمعنیداری جذب آب کاغذ شد. با اینحال، شاخص کششی کاغذ بواسطه کاربرد PCC و پروتئین سویا کاهش یافت.
کلیدواژهها
موضوعات