فیزیک و آناتومی
شامحمد امیری؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
به منظور تعیین خصوصیات آناتومی، شیمیایی و فیزیکی چوب زرد تاغ Haloxylon persicum منطقه حارث آباد سبزوار تعداد 4 اصله از آن درختچه به طور تصادفی انتخاب و قطع گردید. نمونه ها جهت انجام مطالعات به آزمایشگاه شیمی بخش تحقیقات علوم چوب و کاغذ البرز کرج انتقال داده شد.در بررسی خصوصیات آناتومی طول الیاف چوب تاغ 336.2 میکرون، قطر کلی الیاف 13.61 میکرون، ...
بیشتر
به منظور تعیین خصوصیات آناتومی، شیمیایی و فیزیکی چوب زرد تاغ Haloxylon persicum منطقه حارث آباد سبزوار تعداد 4 اصله از آن درختچه به طور تصادفی انتخاب و قطع گردید. نمونه ها جهت انجام مطالعات به آزمایشگاه شیمی بخش تحقیقات علوم چوب و کاغذ البرز کرج انتقال داده شد.در بررسی خصوصیات آناتومی طول الیاف چوب تاغ 336.2 میکرون، قطر کلی الیاف 13.61 میکرون، قطر حفره سلولی3.68 میکرون و ضخامت دیواره الیاف 4.99 میکرون اندازه گیری شد. بر اساس اندازه گیری های انجام گرفته ضریب در هم رفتگی (لاغری)، ضریب انعطاف پذیری (نرمش) و ضریب مقاومت در برابر پاره شدن (رانکل) به ترتیب برابر با 24.72 واحد،27.05 درصد و 2.71 درصد محاسبه شد.در بررسی خصوصیات شیمیایی چوب تاغ دارای میانگین سلولز %46.5، لیگنین %29.54، مواد استخراجی محلول در الکل- استن %7.37، مواد استخراجی محلول در سود سوزآور %16.25 (%1)، مواد استخراجی محلول در آب داغ %6.92و نیز خاکستر %1.27 می باشد.در بررسی خصوصیات فیزیکی چوب تاغ، جرم مخصوص ظاهری آن 1.02 گرم بر سانتیمتر مکعب، جرم مخصوص خشک آن1.004 گرم بر سانتیمترمکعب و جرم مخصوص بحرانی آن 0.913 گرم بر سانتیمتر مکعب تعیین گردید. با استفاده از طرح کامل تصادفی توسط نرم افزار آماری MSTAT-C میانگین اندازه گیری ها میان درختان محاسبه گردید. جهت تجزیه و تحلیل نهایی از آزمون دانکن در سطح اعتماد 5% استفاده شد.
فراورده های مرکب چوب
شامحمد امیری؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
در این بررسی از چهار ترکیب مخلوط چوب گونه های تاغ و ممرز %100 تاغ،%75 تاغ + %25 ممرز، %50 تاغ + %50ممرز و ممرز خالص تخته فیبر با دانسیته متوسط ساخته شده است. تاثیر ترکیب چوبها بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده، شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، واکشیدگی ضخامتی و جذب آب 2 و24 ساعتی مورد ...
بیشتر
در این بررسی از چهار ترکیب مخلوط چوب گونه های تاغ و ممرز %100 تاغ،%75 تاغ + %25 ممرز، %50 تاغ + %50ممرز و ممرز خالص تخته فیبر با دانسیته متوسط ساخته شده است. تاثیر ترکیب چوبها بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده، شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، واکشیدگی ضخامتی و جذب آب 2 و24 ساعتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از اندازه گیری مقاومت خمشی (MOR) تخته های ساخته شده با ترکیبهای مختلف چوب تاغ و ممرز نشان می دهد که میان ترکیبهای مختلف از نظر آماری اختلاف معنی داری در سطح%1 وجود دارد. با افزایش مقدار چوب ممرز در ترکیب ماده چوبی مقدار مقاومت خمشی تا %57 نسبت به نمونه تاغ خالص بهبود می یابد. نتایج حاصل از اندازه گیری مدول الاستیسیته (MOE) نیز حاکی از وجود اختلاف معنی دار در سطح%1 می باشد. بیشترین میزان مدول الاستیسیته مربوط به ممرز خالص و کمترین میزان آن مربوط به تاغ خالص می باشد. اندازه گیری مقاومت چسبندگی داخلی (IB) تخته های ساخته شده نیز نشان داده است که میان ترکیبهای مختلف اختلاف معنی داری در سطح %1 وجود دارد. حداکثر مقاومت چسبندگی داخلی مربوط به تخته های ساخته شده از ممرز خالص و حداقل آن مربوط به تاغ خالص است. در دو حالت یعنی ترکیب %75 تاغ + %25 ممرز و %50 تاغ +%50 ممرز با ممرز خالص اختلاف معنی داری ندارد ولی با افزودن چوب ممرز به مقدار (%25) به چوب تاغ میزان مقاومت چسبندگی داخلی %72 افزایش داشته است. میانگین بدست آمده از آزمایشهای واکشیدگی ضخامتی و جذب آب بعد از2 و24 ساعت غوطه وری در آب نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مشخص شد که میان ترکیبهای مختلف اختلاف معنی داری در سطح %1 وجود دارد. حداقل واکشیدگی ضخامتی مربوط به ممرز خالص می باشد که این میزان با مقاومت چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده که اختلاف معنی داری نداشتند (غیر از تاغ خالص) مطابقت دارد.
فیزیک و مکانیک چوب
شامحمد امیری
چکیده
به منظور تعیین خصوصیات الیاف، خواص شیمیایی و خمیر کاغذ دهی ساقه پنبه بررسیهای زیر بعمل آمد: در بررسی خصوصیات الیاف، میانگین طول الیاف، قطر کلی الیاف، قطر حفره سلولی، و ضخامت دیواره سلول به ترتیب برابر با 839،24.47، 16.43 و 4.02 میکرون اندازه گیری شد. بر اساس اندازه گیریهای انجام گرفته ضریب در هم رفتگی، ضریب انعطاف پذیری و ضریب ...
بیشتر
به منظور تعیین خصوصیات الیاف، خواص شیمیایی و خمیر کاغذ دهی ساقه پنبه بررسیهای زیر بعمل آمد: در بررسی خصوصیات الیاف، میانگین طول الیاف، قطر کلی الیاف، قطر حفره سلولی، و ضخامت دیواره سلول به ترتیب برابر با 839،24.47، 16.43 و 4.02 میکرون اندازه گیری شد. بر اساس اندازه گیریهای انجام گرفته ضریب در هم رفتگی، ضریب انعطاف پذیری و ضریب مقاومت در برابر پاره شدن به ترتیب برابر با 34.28، 67.14 و 48.93 محاسبه شد. میانگین مقدار سلولز، لیگنین، مواد استخراجی محلول در الکل - استن و خاکستر ساقه پنبه به ترتیب برابر 47.83، 21.66، 2.13 و 2.83 درصد اندازه گیری شد.جرم مخصوص خشک ساقه پنبه برابر با 0.42 گرم بر سانتیمتر مکعب و جرم مخصوص بحرانی 0.39 گرم بر سانتیمتر مکعب اندازه گیری شد. درصد پوست در ساقه پنبه به میزان %27.34 محاسبه گردید.در بررسی خواص خمیر کاغذ دهی از ساقه پنبه با پوست و بدون پوست، درجه حرارت پخت 140، 160 و 180 درجه سلسیوس و زمان پخت 30، 40 و 50 دقیقه و روش سودا استفاده شده است. نسبت مایع پخت به ساقه 5 به 1 و قلیاییت فعال %20 به طور ثابت در تمام مراحل تهیه خمیر کاغذ در نظر گرفته شد. بیشترین میزان بازده برابر با 61.80درصد در شرایط پخت ساقه پنبه با پوست، درجه حرارت 140 درجه سلسیوس و زمان پخت 30 دقیقه بدست آمد. در این شرایط پخت عدد کاپا به میزان 114.7 اندازه گیری شد.اثر تغییرات زمان و درجه حرارت پخت روی بازده خمیر کاغذ بدست آمده چشمگیرتر از تغییرات حاصل از نحوه بکارگیری ماده خام می باشد. به طوری که اثر ماده اولیه با پوست و بدون پوست بر روی بازده خمیر کاغذ حاصله چندان محسوس نبود. ولی انتخاب زمان و دمای پخت متفاوت تاثیر محسوس روی بازده خمیر بدست آمده داشته است. بنابراین شرایط تهیه خمیر کاغذ با توجه به شرایط میانگین و مطلوب تر شامل بکارگیری ساقه پنبه بدون پوست، دمای پخت 160 درجه سلسیوس و زمان پخت 40 دقیقه پیشنهاد می گردد. در این شرایط میزان بازده و عدد کاپای خمیر کاغذ سودا به ترتیب%50.4 و کاپا 89.15 خواهد بود.