نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استادیار گروه صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این تحقیق تأثیر زمان‌های مختلف تیمار آنزیمی با اندوگلوکاناز و همچنین سطوح مختلف پالایش بر ویژگی‌های کیفی خمیرکاغذ OCC بررسی شد. خمیرکاغذ OCC تهیه شده با آنزیم اندوگلوکاناز با مقدار ثابت u1 (به ازای وزن خشک خمیرکاغذ) در زمان‌های مختلف (5/0، 1، 5/1 و 2 ساعت) در شرایط ثابت فرایندی تیمار شد. نتایج به‌دست آمده نشان داده که تیمار آنزیمی خمیرکاغذ OCC در سطوح مختلف زمانی موجب بهبود ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی کاغذ در مقایسه با خمیرکاغذ شاهد شده، به‌طوری‌که حداکثر بهبود این ویژگی‌ها در مدت زمان 5/0 ساعت تیمار آنزیمی مشاهده گردید. طولانی‌تر شدن زمان تیمار آنزیمی تا 2 ساعت منجر به کاهش معنی‌دار ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی کاغذ شد. همچنین ارزیابی تأثیر سطوح مختلف زمان تیمار آنزیمی در سطوح مختلف پالایش اعمال شده نشان داد که کاغذهای ساخته شده از خمیرکاغذ پیش تیمار شده با آنزیم اندوگلوکاناز (مدت زمان 5/0 ساعت) در سطوح مختلف پالایش کاغذهای با کیفیت بهتری را در مقایسه با خمیرکاغذ شاهد نتیجه داده است. این در حالیست که افزودن زمان تیمار آنزیمی به 2 ساعت کاهش شدید ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی کاغذ را در سطوح بالاتر پالایش نشان داده است. به‌طورکلی پالایش خمیرکاغذهای OCC پیش‌تیمار شده با آنزیم و همچنین خمیرکاغذ شاهد، کاغذهای با مقاومت کلی بیشتری را نتیجه داد.

کلیدواژه‌ها