محمد مهدی مهراندیش؛ آیسونا طلائی؛ محمد هادی رضوانی
چکیده
DOR:98.1000/1735-0913.1398.34.547.69.4.1576.1601 اشتعالپذیری یکی از مهمترین پارامترهایی است که دامنه کاربرد چوب را دچار محدودیت میسازد. بنابراین، بهبود خواص کندسوزکنندگی چوب از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر اصلاح با اسید سیتریک و مقایسه آن با بوراکس و کلرید آمونیوم بر روی اشتعالپذیری چوب پالونیا انجام شد. نمونههای ...
بیشتر
DOR:98.1000/1735-0913.1398.34.547.69.4.1576.1601 اشتعالپذیری یکی از مهمترین پارامترهایی است که دامنه کاربرد چوب را دچار محدودیت میسازد. بنابراین، بهبود خواص کندسوزکنندگی چوب از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر اصلاح با اسید سیتریک و مقایسه آن با بوراکس و کلرید آمونیوم بر روی اشتعالپذیری چوب پالونیا انجام شد. نمونههای آزمونی تهیه گردیدند و در سیلندر آزمایشگاهی با محلولهای شیمیایی در غلظت 10 درصد بهروش سلول تهی اشباع شدند. براساس شرایط پیش تیمار، واکنش اصلاح به روش گرمادهی با آون در سطوح دمایی و زمانی مختلف صورت گرفت. عملکرد آتشگیری نمونهها با اندازهگیری شاخصهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تأثیر مواد کندسوزکننده مختلف بر روی جذب آب و واکشیدگی حجمی کوتاه مدت نمونهها مورد مطالعه قرار گرفت. آزمون آتش نشان داد که با تیمار نمونهها با اسید سیتریک و مواد کندسوزکننده، مقدار کاهش جرم کمتر و مدت زمان شعلهوری و مدت زمان افروختگی بیشتری بهدستآمده است. این یافتهها به شکلگیری لایه ذغالی محافظتی بهوسیله اسید سیتریک و مواد کندسوزکننده نسبت داده شد. خواص آتشگیری تیمار با بوراکس در مقایسه با نمونههایی که از اسید سیتریک و کلرید آمونیوم بهره میبردند، نتایج بهتری را حاصل کرد. بهعلاوه، در اثر حضور اسید سیتریک و مواد کندسوزکننده مقاومت به جذب آب و ثبات ابعاد بهبود یافت. نتایج طیف FTIR نشان داد که گروههای کربوکسیل اسید سیتریک با گروههای هیدروکسیل چوب واکنش داده و باعث افزایش وزن نمونهها شده است. تغییر در شاخصهای بلورینگی سلولز، کربونیل و هیدروکسیل نیز از طیف FTIR منتج گردید.
شیمی چوب
مهدی عبداللهی؛ سید امیر موسویان؛ اکبر ورامش؛ امین اسدی
چکیده
در این پژوهش، دو نمونه لیگنین، یکی استخراج شده از پساب صنعتی کارخانه چوب و کاغذ ایران (چوکا) تحت عنوان مایع سیاه و دیگری تهیه شده از شرکت آلدریچ، مطالعه شدند. لیگنین ابتدا از مایع سیاه آن توسط اسید رقیق رسوب داده شده و سپس با انحلال در تتراهیدروفوران خالصسازی شد. ساختار کلی نمونههای لیگنین با استفاده از آزمونهای طیفسنجی مادون ...
بیشتر
در این پژوهش، دو نمونه لیگنین، یکی استخراج شده از پساب صنعتی کارخانه چوب و کاغذ ایران (چوکا) تحت عنوان مایع سیاه و دیگری تهیه شده از شرکت آلدریچ، مطالعه شدند. لیگنین ابتدا از مایع سیاه آن توسط اسید رقیق رسوب داده شده و سپس با انحلال در تتراهیدروفوران خالصسازی شد. ساختار کلی نمونههای لیگنین با استفاده از آزمونهای طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) و تشدید مغناطیسی هسته پروتون (1HNMR) شناسایی شدند. نتایج نشان داد که لیگنین تهیه شده از شرکت آلدریچ ساختاری مشابه با لیگنوسولفونات دارد، در حالی که لیگنین استخراج شده از مایع سیاه فاقد گروههای سولفوناتی بوده و از نوع لیگنین کرافت میباشد. با استفاده از واکنش استیلدار کردن لیگنین کرافت و شناسایی تکمیلی با طیفسنجی تشدید مغناطیسی هسته پروتون (1HNMR)، نسبت تعداد گروههای عاملی هیدروکسیل به متوکسی 11/1 به 1 و تعداد گروههای هیدروکسیل آن به طور متوسط 91/5 میلی مول بر گرم لیگنین استیلدار محاسبه شد؛ که 53% آن به گروههای هیدروکسیل آروماتیکی مربوط بود. با داشتن وزن مولکولی لیگنین استیلدار شده که از آزمون کروماتوگرافی ژل تراوایی برابر1260 گرم بر مول بدست آمد، تعداد متوسط گروههای عاملی هیدروکسیل به ازای هر زنجیر لیگنین کرافت استیل دار شده محاسبه و مقدار 44/7 بدست آمد.
فراورده های مرکب چوب
احمد ثمریها؛ حبیب الله خادمی اسلام
چکیده
چکیده اثر افزودن آرد تیمار شده و نشده با بخارآب بر خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه ساختهشده از پلیپروپیلن بازیافتی بررسی شد. پلیپروپیلن بازیافتی در سطح ۵۷ درصد وزنی و آرد صنوبر بهمیزان ثابت ۴۰ درصد به دو صورت بخاردهی نشده و بخار دهی شده تحت دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت یکساعت استفاده شدند. نسبت آرد بخاردهی شده به نشده در چندسازهها ...
بیشتر
چکیده اثر افزودن آرد تیمار شده و نشده با بخارآب بر خواص فیزیکی و مکانیکی چندسازه ساختهشده از پلیپروپیلن بازیافتی بررسی شد. پلیپروپیلن بازیافتی در سطح ۵۷ درصد وزنی و آرد صنوبر بهمیزان ثابت ۴۰ درصد به دو صورت بخاردهی نشده و بخار دهی شده تحت دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت یکساعت استفاده شدند. نسبت آرد بخاردهی شده به نشده در چندسازهها به-ترتیب 100:0، 50:50 و 0:100 در نظر گرفته شد. در کلیه ترکیبات ماده سازگارکننده بهمیزان 3 درصد وزنی استفاده شد. عمل اختلاط در مخلوطکن داخلی، با دمای 180 درجه سانتیگراد و با سرعت 60 دور در دقیقه انجام شد و نمونهها با روش قالبگیری تزریقی ساخته شدند. بهمنظور بررسی اثر بخاردهی آرد چوب بر ساختار و بلورینگی، از آزمون تفرق اشعه X و طیف FTIR استفاده شد. نتایج نشان داد بخاردهی آرد چوب، به لحاظ آماری تأثیر معنیداری بر ویژگیهای مکانیکی چند سازه حاصل ندارد، ولی نمونههای حاوی آرد بخاردهی شده از مقاومتهای مکانیکی به نسبت بالاتری برخوردار بودند. همچنین نتایج نشان داد که تاثیر بخار دهی بر جذب آب و واکشیدگی ضخامت معنادار بوده و نمونههای بخاردهی شده خواص فیزیکی بهتری داشتهاند.
فراورده های مرکب چوب
حسن ضیائی طبری؛ حبیب الله خادمی اسلام؛ بهزاد بازیار؛ امیرهومن حمصی
چکیده
در این تحقیق یک نوع جدید از نانو چند سازه الاستومر ترموپلاستیک تقویت شده با فیبرهای نانو سلولز گزارش می شود. هدف از این مطالعه ابتدا بررسی برهمکنش و پخش نانو سلولز در داخل ماتریکس پباکس بوده است. این کوپلیمر (پباکس)، ترموپلاستیک الاستومر پلی اتر بلاک آمید می باشد که از منابع تجدید شونده بدست می آید و خصوصیت آب دوستی (گروه های عاملی) آن ...
بیشتر
در این تحقیق یک نوع جدید از نانو چند سازه الاستومر ترموپلاستیک تقویت شده با فیبرهای نانو سلولز گزارش می شود. هدف از این مطالعه ابتدا بررسی برهمکنش و پخش نانو سلولز در داخل ماتریکس پباکس بوده است. این کوپلیمر (پباکس)، ترموپلاستیک الاستومر پلی اتر بلاک آمید می باشد که از منابع تجدید شونده بدست می آید و خصوصیت آب دوستی (گروه های عاملی) آن منجر به برهمکنش آن با نانو سلولز می گردد. برهمکنش و اثر تقویت کنندگی نانو سلولز در سه سطح 1، 3 و 5 درصد به وسیله میکروسکوپ الکترونی پویشی، طیف سنجی مادون قرمز و آزمون های مکانیکی (شامل مدول یانگ، افزایش طول تا نقطه شکست و مقاومت به ضربه) مورد بررسی قرار گرفت. همه نتایج بدست آمده دلالت بر اثر مناسب فیبرهای نانو سلولز بر برهمکنش قوی و تماس نزدیک با بخش پلی آمید ماتریکس پباکس دارد که موجب افزایش خواص مکانیکی نانو چند سازه گردیده است. مدول یانگ و مقاومت به ضربه نانو چندسازه، افزایش چشمگیری پیدا کرد.
فراورده های مرکب چوب
مرتضی ناظریان؛ وحید معظمی؛ رحیم محبی گرگری
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی اثر تیمار خردههای نی(Arundo donax) بکار رفته در لایه میانی پانل ساندویچی (بدون تیمار، با تیمار حرارتی خشک و آب جوش) و نیز نسبت وزنی پودر پوسته میوه بادام به رزین ملامین اوره فرمآلدئید در سه سطح (3:97، 18:82 و 33:67) بر روی مقاومت چسبندگی کششی خشک و تر (بعد از 2 ساعت غوطهوری در آب جوش) پانل ساندویچی بوده است. تحلیل آماری نتایج ...
بیشتر
هدف از این پژوهش بررسی اثر تیمار خردههای نی(Arundo donax) بکار رفته در لایه میانی پانل ساندویچی (بدون تیمار، با تیمار حرارتی خشک و آب جوش) و نیز نسبت وزنی پودر پوسته میوه بادام به رزین ملامین اوره فرمآلدئید در سه سطح (3:97، 18:82 و 33:67) بر روی مقاومت چسبندگی کششی خشک و تر (بعد از 2 ساعت غوطهوری در آب جوش) پانل ساندویچی بوده است. تحلیل آماری نتایج و گروهبندی دانکن نشان داد که نوع تیمار خردههای لایه میانی و نسبت پودر پوسته میوه بادام تأثیر معنیداری بر روی مقاومت چسبندگی کششی خشک و تر داشته است. نتایج حاصل از طیفهای FT_IR بهدست آمده از نمونه-های پانلهای ساخته شده با خردههای تحت تیمار آب جوش نیز نشان داد که تیمار آب جوش باعث افزایش تعداد پیوندهای شیمیایی میشود. همچنین تصاویر ماکروسکوپی نشان داده است که تیمار آب جوش بهترین سطح، جهت اتصال مطلوب را می تواند ایجاد کند. بهطور کلی پانلهای حاوی خردههای تیمارشده با آب جوش در لایه مغزی و 33 درصد پرکننده پودر پوسته میوه بادام در خط چسب بیشترین مقاومت چسبندگی کششی در حالت خشک (MPa 01/5) و تر (MPa 86/2) را داشتهاند.