ابوالفضل کارگرفرد؛ علی اکبر عنایتی؛ احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ امیر نوربخش
مسعود رضا حبیبی؛ محمد مهدی فائزی پور؛ احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ فرداد گلبابائی
امیر نوربخش؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
در استفاده از چوب ماسیو اماکنی مانند سالنهای سخنرانی، آمفی تاترها، استخرهای سرپوشیده، سینماها و ... که مسئله جذب صوت در آنها مهم است، خواص صوتی از عوامل اساسی به شمار می رود.در این مطالعه شناخت نفوذ امواج صوتی در چوب ماسیو و مقاومت این مواد در برابر نفوذ امواج صوتی (امپدانس صوتی) مورد بررسی قرار گرفته است. اندازه گیری ها با استفاده ...
بیشتر
در استفاده از چوب ماسیو اماکنی مانند سالنهای سخنرانی، آمفی تاترها، استخرهای سرپوشیده، سینماها و ... که مسئله جذب صوت در آنها مهم است، خواص صوتی از عوامل اساسی به شمار می رود.در این مطالعه شناخت نفوذ امواج صوتی در چوب ماسیو و مقاومت این مواد در برابر نفوذ امواج صوتی (امپدانس صوتی) مورد بررسی قرار گرفته است. اندازه گیری ها با استفاده از جذب صوت با روش امواج ساکن مدل 4002 صورت پذیرفته است. جذب صوت و امپدانس صوتی در فرکانسهای 125، 250، 500، 1000 و 2000 هرتز با تغییر عوامل موثر در چوب مورد آزمون قرار گرفته است. عوامل متغییر شامل گونه ( راش، صنوبرو توسکا) جهت الیاف در سه برش طولی، شعاغی و مماسی مورد بررسی قرار گرفته است. ضخامت نمونه آزمونی در دو اندازه 5 و 10 میلی متر و رطوبت چوب در دو سطح 6 و 12 درصد بررسی شده است
امیر نوربخش؛ محمد مهدی فائزی پور؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ احمد جهان لتیباری
حسین فامیلیان؛ داوود پارساپژوه؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ احمد جهان لتیباری
چکیده
با توجه به محدودیت سطح جنگلهای تجاری و در نتیجه کاهش چوب صنعتی، استفاده از منابع لیگنوسلولزی غیر چوبی به شدت احساس می گردد، بنابراین اندازه گیری و تشخیص ویژگیهای پایه ای و کاربردی ساقه نی در نیزارهای وسیع کشور ، به عنوان یک ماده لیگنوسلولزی تجدید شونده، جهت بهره گیری بهتر، ضروری است. بدین منظور، خصوصیات آناتومیکی، شیمیایی، فیزیکی ...
بیشتر
با توجه به محدودیت سطح جنگلهای تجاری و در نتیجه کاهش چوب صنعتی، استفاده از منابع لیگنوسلولزی غیر چوبی به شدت احساس می گردد، بنابراین اندازه گیری و تشخیص ویژگیهای پایه ای و کاربردی ساقه نی در نیزارهای وسیع کشور ، به عنوان یک ماده لیگنوسلولزی تجدید شونده، جهت بهره گیری بهتر، ضروری است. بدین منظور، خصوصیات آناتومیکی، شیمیایی، فیزیکی و برخی از خصوصیات بیولوژیکی گونه ای از نی به نام Phragmites australis Var australis (Cav) Trin در 9 پلات از تالاب انزلی در شمال و هور العظیم در جنوب مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تعیین صفات آناتومیکی، شیمیایی و بیولوژیکی دو منطقه شمل و جنوب آزمون T استیودنت و برای صفات فیزیکی از آزمون فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی استفاده شد.
احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ امیر نوربخش؛ ابوالفضل کارگرفرد؛ حبیب الله عرب تبار
چکیده
در این برسری، pH و ظرفیت بافرکنندگی اسیدی و قلیائی چوب 9 گونه صنعتی از جنگلهای شمال کشور شامل ملچ، نمدار، ممرز، افرا، توسکا، راش ، خرمندی، بلوط و انجیلی اندازهگیری شدهاند. برای انجام این امر از روش Niazi , Johns استفاده شده است . pH چوبهای مورد برسری به ترتیب گونههای انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با 4/88 ...
بیشتر
در این برسری، pH و ظرفیت بافرکنندگی اسیدی و قلیائی چوب 9 گونه صنعتی از جنگلهای شمال کشور شامل ملچ، نمدار، ممرز، افرا، توسکا، راش ، خرمندی، بلوط و انجیلی اندازهگیری شدهاند. برای انجام این امر از روش Niazi , Johns استفاده شده است . pH چوبهای مورد برسری به ترتیب گونههای انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با 4/88 و 5/51 و 6/05 و 6/04 و 55/47 و 5/23 و 5/37 و 4/44 و 5/19 تعیین شده است . pH پوست این گونهها به استثنای گونههای افرا، خرمندی، نمدار و بلوط کمتر از pH چوب همان گونهها است . به علاوه pH درون چوب گونههای درون چوب - برون چوب مشخص به استثنای بلوط کمتر از برون چوب اندازهگیری شده است . ظرفیت بافرکنندگی اسیدی گونههای مورد برسری به ترتیب انجیلی، راش ، افرا، ملچ، توسکا، خرمندی، نمدار، بلوط و ممرز برابر با 0/0046 , 0/008 , 0/0195 , 0/0131 , 0/1481 , 0/1481 , 0/0218 , 0/0132 , 0/0083 , 0/0063 سانتیمتر مکعب سودسوزآور نرمال برای هر گرم چوب و ظرفیت بافرکنندگی قلیائی به همان ترتیب فوق معادل 0/0454 , 0/0381 , 0/0373 , 0/325 , 0/0556 , 0/0310 , 0/0675 , 0/0372 , 0/0767 سانتیمتر مکعب اسیدسولفوریک نرمال برای هر گرم چوب تعیین شده است . با توجه به تغییر ظرفیت بافرکنندگی پوست ، مخلوط چوب (درون چوب + برون چوب) و تمام چوب مشخص گردیده است که ظرفیت بافرکنندگی قلیائی یا اسیدی افزودنی است .
فیزیک و آناتومی
عبدالرحمن حسین زاده؛ احمد جهان لتیباری؛ حسین فامیلیان؛ سعید مهدوی؛ سید جواد سپیده دم
چکیده
از سه گونه گز درختی شامل T.meyeri از مناطق شمالی کشور و T.stricta,T.aphylla از مناطق جنوبی کشور نونهبرداری شده است . از هرگونه سه نمونهبرداری شده است . از هر گونه سه پایه قطع شده و از هرپایه در ارتفاع 5 درصد و 25 درصد و 50- درصد مقاطعی بریده شدهاند. کلیه آزمایش های تشریح و آناتومی چوب برروی مقاطع و اندازهگیریهای شیمیایی برروی گرده بینههای بین ...
بیشتر
از سه گونه گز درختی شامل T.meyeri از مناطق شمالی کشور و T.stricta,T.aphylla از مناطق جنوبی کشور نونهبرداری شده است . از هرگونه سه نمونهبرداری شده است . از هر گونه سه پایه قطع شده و از هرپایه در ارتفاع 5 درصد و 25 درصد و 50- درصد مقاطعی بریده شدهاند. کلیه آزمایش های تشریح و آناتومی چوب برروی مقاطع و اندازهگیریهای شیمیایی برروی گرده بینههای بین مقاطع 5 درصد و 25 درصد انجام گرفته است . متوسط قطر آوند سهگونه مورد بررسی بین 73/89 تا 84/65 میکرون متغیر بوده و حداقل قطر آوند این سه گونه بین 20/80 تا 32/14 میکرون و حداکثر قطر آوند بین 120/48 تا 140/83 میکرون متغیر بوده است .تعداد پره چوبی بین 2/80 تا 3/14 در میلیمترمربع ، ارتفاع پره چوبی بین 1/08 تا 1/28 میلیمتر و عرض پره چوبی بین 0/163 تا 0/176 میلیمتر متغیر بوده است . تعداد سلول در پره چوبی سه گونه مورد بررسی بین 12/1 تا 17/4 اندازه گیری شده است . طول الیاف چوب سه گونه T.meyeri,T.stricta,t.aphylla به ترتیب برابر با 0/615 و 0/740،0/640 میلیمتر تعیین شده است که کوتاهتر از پهن برگان است . به علاوه الیاف چوب این سه گونه قطورتر از پهنبرگان و با دیواره ضخیمتر است . میزان سلولز چوب سه گونه به ترتیب فوق معادل 40/923 درصد،41/467 درصد،40/531 درصد اندازهگیری شده است . میزان لیگنین برابر با 21/96 درصد و 22/211 درصد و 27/048 درصد و میران مواد استخراجی زیادتر از 10 درصد و خاکستر این چوبها بین 4/232 درصد تا 4/744 درصد متغیر بوده است .نتایج این بررسی نشان میدهد که چوب گز گونههای مورد بررسی مناسب تهیه خمیر کاغذ نبوده و در صورت تولید خمیر کاغذ از این چوبها بازده خیلی کم و مقاومتهای خمیر کاغذ کم است .به علاوه به دلیل الیاف خیلی کوتاه قطور مقاومتهای مکانیکی چوب گز کم خواهد بود.
فراورده های مرکب چوب
احمد جهان لتیباری؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ تقی طبرسا
چکیده
در این بررسی تاثیر سه عامل رطوبت کیک خرده چوب ، درجه حرارت و زمان پرس بر واکنش پلیمر شدن رزین اوره-فرمالدئید مورد مطالعه قرار گرفته است . با تغییر رطوبت کیک خرده چوب در مقادیر 10، 13 و 16 درصد، درجه حرارت پرس در 150، 170، 190 درجه سلسیوس و زمان پرس در 4، 6، 8 دقیقه در جمع 27 ترکیب شرایط به وجود آمده و با ثابت نگهداشتن عوامل دیگر، برای هر ترکیب شرایط، ...
بیشتر
در این بررسی تاثیر سه عامل رطوبت کیک خرده چوب ، درجه حرارت و زمان پرس بر واکنش پلیمر شدن رزین اوره-فرمالدئید مورد مطالعه قرار گرفته است . با تغییر رطوبت کیک خرده چوب در مقادیر 10، 13 و 16 درصد، درجه حرارت پرس در 150، 170، 190 درجه سلسیوس و زمان پرس در 4، 6، 8 دقیقه در جمع 27 ترکیب شرایط به وجود آمده و با ثابت نگهداشتن عوامل دیگر، برای هر ترکیب شرایط، چهار تخته ساخته شده است . مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، چسبندگی داخلی، میزان جذب آب و واکشیدگیهای ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب طبق دستورالعمل 1037 ASTMD- اندازهگیری و اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از روش آماری فاکتوریل با بلوکهای کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل و مورد مقایسه قرار گرفتهاند. تاثیر رطوبت کیک خرده چوب بر مقاومت خمشی تخته خرده چوب ممرز دارای اختلاف معنیداری نبوده، ولی تاثیر این عامل بر مدولالاستیسیته در سطح 5 درصد دارای اختلاف معنیدار است و با زیاد شدن رطوبت کیک خرده چوب مدول الاستیسیته و مقاومت خمشی زیاد شده است . بالاترین مدول الاستیسیته برابر 4264 مگاپاسکال مربوط به تختههائی است که رطوبت کیک خرده چوب آنها 16 درصد بوده است . تاثیر رطوبت کیک خرده چوب بر چسبندگی داخلی (مقاومت در مقابل کشش عمود بر سطح) با مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته نسبت معکوس داشته و با زیاد شدن رطوبت کیک خرده چوب ، چسبندگی داخلی تختهها کم شده است . کم شدن چسبندگی داخلی در سطح 1 درصد معنیدار بوده است . بالاترین میزان چسبندگی داخلی برابر 1ˆ447 مگاپاسکال در رطوبت کیک خرده چوب ، میزان جذب آب کم شده و واکشیدگی ضخامتی تختهها زیاد شده است به طوریکه کمترین میزان جذب آب پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب به ترتیب برابر 67ˆ347 درصد و 86ˆ778 درصد در تختههای با رطوبت کیک 16 درصد مشاهده شده و کمترین میزان واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری به ترتیب برابر 21ˆ886 درصد و 27ˆ319 درصد در تختههای با رطوبت کیک 10 درصد اتفاق افتاده است . با بررسی اثر مستقل رطوبت کیک خرده چوب بر ویژگیهای مکانیکی و فیزیکی تخته خرده چوب مشخص میگردد که برای دستیابی به تخته خرده چوب ممرز با ویژگیهای مطلوب ، ضروری است رطوبت کیک خرده چوب در حدود 10 تا 13 درصد باشد.
فراورده های مرکب چوب
احمد جهان لتیباری؛ عبدارحمن حسین زاده؛ امیر نوربخش؛ ابوالفضل کارگرفرد؛ فرداد گلبابائی
چکیده
بهمنظور دست یابی به شرایط بهینه ساخت تخته خرده چوب از ضایعات نخل مناطق مختلف کشورسه متغیر به قرار زیر انتخاب گردید که شامل: 1- درصد رطوبت در زمان خرد کردن و پوشال کردن، سه حالت 2- میزان مصرف هاردنر 1، 2 و 3 درصد بر مبنای وزن خشک چسب 3- زمان پرس 5، 6 و 7 دقیقه که کلا 27 ترکیب شرایط ساخت به دست آمد و از هر تیمار 4 تخته ساخته شد. نتایج نشان داد که رطوبت ...
بیشتر
بهمنظور دست یابی به شرایط بهینه ساخت تخته خرده چوب از ضایعات نخل مناطق مختلف کشورسه متغیر به قرار زیر انتخاب گردید که شامل: 1- درصد رطوبت در زمان خرد کردن و پوشال کردن، سه حالت 2- میزان مصرف هاردنر 1، 2 و 3 درصد بر مبنای وزن خشک چسب 3- زمان پرس 5، 6 و 7 دقیقه که کلا 27 ترکیب شرایط ساخت به دست آمد و از هر تیمار 4 تخته ساخته شد. نتایج نشان داد که رطوبت ضایعات در زمان خرد کردن و پوشال کردن بر ویژگیهای مکانیکی و فیزیکی تخته ها تاثیر گذاشته و مقاومت در روش خرد کردن خشک و مرطوب زیاد تر بوده و جذب آب و واکشیدگی این تخته ها بهتر است روش خرد کردن تاثیر معنی داری بر چسبندگی داخلی نداشته است. میزان هادرنر تاثیر معنی داری بر ویؤگیهای تخته خرده چوب نداشته ولی با زیاد شدن هاردنر تا سطح 3 درصد ویژگیها بهبود داشته است. زمان پرس نیز تاثیر معنی داری بر ویژگیهای تخته نداشته است برای تخته ها با ضخامت 15 میلیمتر می توان از زمان پرس 5 تا 6 دقیقه استفاده کرد. با در نظر گرفتن اثر متقابل سه عامل مورد بررسی مشخص گردید که تخته خرده چوب تولید شده با ترکیب شرایط خرد کردن خشک - پوشال کردن تر، میزان هادنر 3 درصد و زمان پرس 6 دقیقه بهترین شرایط را با مقاومت های در حد استاندارد DIN دارا هستند