احمد رضا زاهدی طبرستانی؛ احمد جهان لتیباری؛ مسعود رضا حبیبی
چکیده
در این بررسی با استفاده از پسمانده پس از عصارهگیری از ریشه گیاه شیرینبیان و با اعمال سه زمان بخارزنی (15، 20 و 25 دقیقه)، سه زمان پرس (5، 6 و 7 دقیقه) و دو مقدار چسب (10 و 12 درصد)، الیاف و تختهفیبر دانسیته متوسط به روش خشک ساخته شد. برای هر یک از 18 ترکیب شرایط 3 تخته و جمعاً 54 تخته ساخته شد. ویژگیهای آناتومیکی پسمانده ریشه شیرینبیان و ...
بیشتر
در این بررسی با استفاده از پسمانده پس از عصارهگیری از ریشه گیاه شیرینبیان و با اعمال سه زمان بخارزنی (15، 20 و 25 دقیقه)، سه زمان پرس (5، 6 و 7 دقیقه) و دو مقدار چسب (10 و 12 درصد)، الیاف و تختهفیبر دانسیته متوسط به روش خشک ساخته شد. برای هر یک از 18 ترکیب شرایط 3 تخته و جمعاً 54 تخته ساخته شد. ویژگیهای آناتومیکی پسمانده ریشه شیرینبیان و ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تختههای ساخته شده از الیاف آن اندازهگیری شد. میانگین طول و قطر الیاف ریشه شیرینبیان بهترتیب برابر با 02/1 میلیمتر و 63/11 میکرون اندازهگیری گردید. نتایج حاصل از اندازهگیری مقاومتخمشی، مدولالاستیسیته، چسبندگیداخلی و واکشیدگی ضخامتی بعد از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب نشان داد که بیشترین میزان مقاومتخمشی، مدولالاستیسیته و چسبندگیداخلی مربوط به تختههای ساخته شده در شرایط زمان بخارزنی20 دقیقه، زمان پرس 7 دقیقه و مقدار چسب 10 درصد است که بهترتیب برابر با 291/5، 4/559 و 1245/0 مگاپاسکال اندازهگیری شد. کمترین میزان واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب نیز در همین شرایط برابر 6/31 و 12/34 درصد تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که از این الیاف فقط بهعنوان جزئی از ترکیب الیاف ساخت تختهفیبر دانسیته متوسط میتوان استفاده کرد.
فراورده های مرکب چوب
مسعود رضا حبیبی؛ حسین حسینخانی؛ سعید مهدوی
چکیده
در این مطالعه با استفاده از کلش برنج نسبت به ساخت تخته فیبر نیمهسنگین (MDF) اقدام شد. متغیرها جهت ساخت تختهها عبارت از سه زمان پرس (6 ، 5 ، 4 دقیقه) و سه مقدار مصرف رزین (11 ، 5/9 ، 8 درصد) بودند. از ترکیب عوامل فوق 9 تیمار بوجود آمده و برای هر تیمار 3 تخته (تکرار) و در مجموع 27 تخته ساخته شد. همچنین خصوصیات آناتومیکی کلش برنج اندازهگیری ...
بیشتر
در این مطالعه با استفاده از کلش برنج نسبت به ساخت تخته فیبر نیمهسنگین (MDF) اقدام شد. متغیرها جهت ساخت تختهها عبارت از سه زمان پرس (6 ، 5 ، 4 دقیقه) و سه مقدار مصرف رزین (11 ، 5/9 ، 8 درصد) بودند. از ترکیب عوامل فوق 9 تیمار بوجود آمده و برای هر تیمار 3 تخته (تکرار) و در مجموع 27 تخته ساخته شد. همچنین خصوصیات آناتومیکی کلش برنج اندازهگیری گردید. به منظور بررسی اثر متغیرها بر ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تختهها، نتایج با استفاده از آزمایشهای فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و میانگینها براساس آزمون دانکن گروهبندی شدند.
میانگین طول الیاف و قطر کلی الیاف کلش برنج به ترتیب 810 و 1/10 میکرون اندازهگیری شد. ضریب درهم رفتگی الیاف کلش برنج 2/80 تعیین شد. نتایج حاصل از اندازهگیری مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی تختهها نشان داد که حداکثر ویژگیهای فوق در زمان پرس 6 دقیقه و مقدار مصرف رزین 11% بدست آمد. تختهها در این شرایط دارای حداقل مقدار واکشیدگی ضخامتی بودند. بطور کلی بین زمانهای پرس 4 و 5 دقیقه و همچنین مصرف رزین 8 و 5/9 درصد در رابطه با مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تختهها با توجه به گروهبندی دانکن اختلاف معنیداری وجود نداشت.
فراورده های مرکب چوب
مسعود رضا حبیبی؛ سعید مهدوی؛ حسین حسینخانی
چکیده
در این تحقیق جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین از نی های تالاب انزلی (Phragmites australis) استفاده شده است. خواص آناتومیکی نی شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی به ترتیب 1.38 میلیمتر، 17.07، 6.15 و 5.46 میکرون اندازه گیری گردید.به منظور بررسی تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین از دو درجه حرارت بخار زنی 170 و ...
بیشتر
در این تحقیق جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین از نی های تالاب انزلی (Phragmites australis) استفاده شده است. خواص آناتومیکی نی شامل طول الیاف، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی به ترتیب 1.38 میلیمتر، 17.07، 6.15 و 5.46 میکرون اندازه گیری گردید.به منظور بررسی تاثیر عوامل تولید بر کیفیت تخته فیبر نیمه سنگین از دو درجه حرارت بخار زنی 170 و 180 درجه سانتیگراد و سه زمان بخار زنی 5، 10 و 15 دقیقه جهت تهیه الیاف استفاده شد و از این الیاف تخته ساخته شد. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، مقاومت چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب اندازه گیری و مورد بررسی قرار گرفت.نتایج اثر درجه حرارت بخار زنی و زمان بخار زنی بر ویژگی های خمشی تخته فیبر نشان داد که حداکثر مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته در درجه حرارت بخارزنی 170 درجه سانتیگراد و زمان بخار زنی 5 دقیقه بدست آمد. اثر تخریبی افزایش درجه حرارت بخارزنی و زمان بخارزنی بر مقاومت خمشی نسبت به مدول الاستیسیته مشهودتر بود. نتایج حاصل از تاثیر دو عامل مذکور بر مقاومت چسبندگی داخلی نشان داد که حداکثر این ویژگی در درجه حرارت زنی 170 درجه سانتیگراد و زمان بخارزنی 5 دقیقه بدست آمد. نتایج اثر درجه حرارت بخارزنی و زمان بخارزنی بر واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب تخته ها نشان داد که حداقل ویژگی های فوق در درجه حرارت بخارزنی 180 درجه سانتیگراد و زمان بخارزنی 15 دقیقه بدست آمد.
فراورده های مرکب چوب
مسعود رضا حبیبی؛ سعید مهدوی؛ حسین حسینخانی؛ سید جواد سپیده دم
چکیده
جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین از نی های منطقه هورالعظیم (Phragmites australis) استفاده شد. به منظور تهیه الیاف از دو درجه حرارت بخارزنی 170 و 180 درجه سانتیگراد (مقدار فشار 7 و 9 بار) و سه زمان بخارزنی 5، 10 و 15 دقیقه استفاده شد. سایر عوامل جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین ثابت در نظر گرفته شد.خواص آناتومیکی نی شامل طول الیافَ، قطر الیاف، قطر حفره ...
بیشتر
جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین از نی های منطقه هورالعظیم (Phragmites australis) استفاده شد. به منظور تهیه الیاف از دو درجه حرارت بخارزنی 170 و 180 درجه سانتیگراد (مقدار فشار 7 و 9 بار) و سه زمان بخارزنی 5، 10 و 15 دقیقه استفاده شد. سایر عوامل جهت ساخت تخته فیبر نیمه سنگین ثابت در نظر گرفته شد.خواص آناتومیکی نی شامل طول الیافَ، قطر الیاف، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی و خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، مقاومت چسبندگی داخلی و واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 14 ساعت غوطه وری در آب مورد بررسی قرار گرفت.ضریب لاغری الیاف نی 73.69 محاسبه گردید. نتایج حاصل از اثر درجه حرارت بخارزنی و زمان بخارزنی بر ویژگیهای مکانیکی تخته فیبر نشان داد که حداکثر مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی در درجه حرارت بخارزنی 170 درجه سانتیگراد و زمان بخارزنی 5 دقیقه بدست آمد. همچنین با بررسی اثر متغیرهای مذکور بر واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت تخته ها مشخص شد که با افزایش درجه حرارت و زمان بخارزنی مقدار واکشیدگی ضخامتی پس از 2 و 24 ساعت کاهش یافت. کاهش مذکور به دلیل تخریب زنجیرهای همی سلولز در اثر افزایش درجه حرارت و کاهش ویژگیهای آبدوستی الیاف نسبت داده شد.