نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
2 دانشیار، گروه صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران
3 بخش تحقیقات علوم چوب و فراورده های آن، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
در این تحقیق به بررسی تأثیر زمان کوبش بر ویژگیهای مرفولوژی، فیزیکی و مقاومتی خمیرکاغذ سودا و مونواتانول آمین حاصل از کاه گندم، جهت دستیابی به زمان بهینه کوبش پرداخته شده است. جهت کوبش خمیرکاغذها از کوبنده آزمایشگاهی یوکرومیل در زمانهای مختلف استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش زمان کوبش درجه روانی (SR) خمیرکاغذها افزایش یافت و در این بین خمیرکاغذ مونواتانول آمین در زمان کمتری نسبت به خمیرکاغذ سودا، به میزان بیشینه درجه روانی (SR) رسید. همچنین مشاهده شد، افزایش زمان کوبش باعث کاهش طول الیاف، ضخامت، زبری، تخلخل، و افزایش دانسیته و میزان نرمه در هر دو نوع خمیرکاغذ میگردد. همچنین مشخص شد، خمیرکاغذ مونواتانول -آمین پس از مدت زمان 30 دقیقه، به بیشترین میزان شاخص کشش خود (N.m/g 3/91) میرسد و پس از آن افزایش زمان کوبش تأثیر معنیداری بر افزایش این ویژگی نخواهد داشت. در مورد خمیرکاغذ سودا مشاهده گردید که با افزایش زمان کوبش شاخص کشش بطور معنیداری افزایش مییابد و در زمان 50 دقیقه بیشترین میزان شاخص کشش (N.m/g 7/87) برای این نوع خمیرکاغذ حاصل میشود. بیشترین میزان شاخص ترکیدن در خمیرکاغذ سودا برابر با kp.m2 5 میباشد که درمدت زمان 50 دقیقه کوبش حاصل میگردد. در مورد خمیرکاغذ مونواتانول آمین با افزایش مدت زمان کوبش تا 40 دقیقه شاخص ترکیدن افزایش یافته و به میزان بیشینه خود (kp.m2 6/5) میرسد و پس از آن، میزان آن کاهش مییابد. افزایش زمان کوبش باعث کاهش شاخص پارگی در هر دو نوع خمیرکاغذ مونواتانول آمین و سودا شد. با بررسی نتایج مشاهده شد که خمیرکاغذ مونواتانول آمین، نسبت به خمیرکاغذ سودا، بازده بالاتر و قابلیت کوبش بهتری دارد که این میتواند به دلیل قابلیت بهتر مونواتانول آمین در حفظ کربوهیدراتها و ترکیبات معدنی باشد.
کلیدواژهها
موضوعات