نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، بخش تحقیقات علوم چوب و فراورده های آن، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
2 دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم چوب و فراورده های آن، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3 کارشناس ارشد، بخش تحقیقات علوم چوب و فراورده های آن، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان چوب گونههای مختلف صنوبر در تولید خمیر کاغذ، واکنش لیگنینزدایی در فرایند تولید خمیر کاغذ از چوب صنوبردلتوییدس، مورد بررسی قرار گرفت تا رابطه میان غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ با زمان پخت، بدست آید. بدین منظور نمونههای سه اصله درخت 10 ساله صنوبردلتوییدس از ایستگاه تحقیقات چمستان واقع در شهرستان نور استان مازندران جمعآوری گردیدند. خمیرهای کاغذ به روش کرافت با سولفیدیته 25 درصد، قلیائیت 14 درصد، نسبت مایع پخت به ماده اولیه 1 : 5، سه درجهحرات بیشینه پخت 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد تهیه گردیدند. عدد کاپا و بازده خمیرها، تعیین و درصد لیگنین باقیمانده در خمیر کاغذ برای هر نمونه محاسبه شد. سپس با استفاده از مدلهای ارائه شده برای معادله سرعت، به روش حدس و خطا و به کمک نرمافزار اِکسِل، درجه و ثابت سرعت واکنش لیگنینزدایی، برای هر درجهحرارت پخت، بدست آمد. نتایج بدستآمده نشان میدهند که معادلههای سرعت واکنش لیگنینزدایی صنوبردلتوییدس در درجه-حرارتهای 155 و 165 و 175 درجه سانتیگراد، بهترتیب دارای درجههای 5/5 و 5/2 و 1 و ثابتهای سرعت 7-10× 8/1 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/4- و 4-10× 7/7 برحسب (دقیقه) 1- × (غلظت) 5/1- و 3-10× 5/3 برحسب (دقیقه) 1- میباشند. با استفاده از این معادله ها، امکان کنترل فرایند خمیرسازی، فراهم شده و می توان زمان مناسب برای رسیدن به غلظت مشخصی از لیگنین باقیمانده در خمیر را پیشبینی نمود.
کلیدواژهها
موضوعات