نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 دانشیار دانشکده جنگل‌داری و فناوری چوب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این مطالعه اثر ‌مقدار قلیا برروی بازده، عدد کاپا و چگونگی مصرف قلیا در پخت سودای گونه‌ی راش با استفاده از مدل‌های رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از مدل‌های رگرسیونی برای بررسی روابط بین بازده، عدد کاپا و قلیای مصرف شده مفید می‌باشد. بدین منظور پخت‌هایی با پنج غلظت 30، 40، 50، 60 و70 گرم در لیتر در پنج زمان مختلف بر روی چیپس‌هایی با ابعاد 3-5 سانتیمتر طول، 1-2 سانتیمتر پهنا و 5/0 میلیمتر ضخامت انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش قلیا در مایع پخت، زمان لازم برای دستیابی به خمیرهایی با بازده یکسان و یا عدد کاپای معین کاهش می‌یابد. سرعت واکنش‌های لیگنین‌زدایی در اعداد کاپای پایین‌تر از 30 به طور قابل توجهی کاهش یافت. در یک عدد کاپای معین با افزایش مقدار قلیا از میزان بازده قابل دست‌یابی کاسته شد. درصد مصرف قلیا نیز بر مبنای قلیای اولیه با افزایش غلظت مایع پخت از 30 به 70 گرم در لیتر به طور منظمی کاهش یافت، اما مقدار قلیای مصرفی الگوی تغییرات متفاوتی در اعداد کاپای بالاتر و پایین‌تر از 30 نشان داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

-جهان لتیباری، ا. و حسین زاده، ع.1373. تکنولوژی تولید خمیر و کاغذ جلد اول. انتشارات مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور.
-دهقانی فیروزآبادی، م. 1373. مطالعه سنتیکی خمیرکاغذ از چوب چند گونه پهن برگ ، پایان‌نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس.   
-رحمتی، ه. 1384. اثر قلیائیت مؤثر بر خواص خمیرکاغذ تهیه شده از چوب Eucalyptus camaldulensis به روش پخت کرافت. مجله پژوهش و سازندگی (در منابع طبیعی). شماره 68، صفحه 77-83.
 
-Alen, R. 1991.  A new approach for process control of Kraft pulping. Pulp and Paper Sci., 1991 ; 17(1): 6-9.
 
-Aurell, R. 1963. The effect of lowered pH at the end of birch Kraft cooks. Svensk Papperstidning 66 (11), 437-442.
 
-Berggren, R., Molin, U., Berthold, F., Lennholm, H. & Lindstrom, M. 2003. Alkaline degradation of birch and spruce: influence of degradation conditions on molecular mass distributions and fiber strength. Carbohydrate Polymers 51 (2003) 255–264.
 
-Casey, J.P. 1980. Pulp and paper, Chemistry & chemical technology, Third Ed. Volume, I. John Wiley & Sons. New York.
 
-Clayton, D. W. & Stone, J. E. 1963. The redeposition of hemicelluloses during pulping. i. the use of tritium-labeled xylan. Pulp & paper magazine of Canada 64 (11), 459-468.
 
-Fengel, D., & Wegener, G. 1984. Wood chemistry, ultra structure, reactions. Berlin/New York: Walter de Gruyter, pp: 296–300.
 
-Gentile, V.M., Schroeder, L.R. & Atalla, R. H. 1986. Abstracts Cell 17, 190th American chemical society national meeting, Chicago, IL, Sept. 8-13, 1985, J. Wood Chem. Techno., 6(1):1.
 
-Grace, T. M., & Malcom, E. W. 1989. Pulp & paper manufacture. Volume 5. Alkaline pulping. Joint text book committee of the paper industry. USA.
 
-Hatton, J.V. 1973 Development of yield prediction equations in Kraft pulping. Tappi, 56(7): 97-100.
 
-Rekunen, S., Jutila, E., Lahteenmaki, E., Lonnberg, B., & Virkola, N. E. 1980. Examination of reaction kinetics in Kraft cooking. Paperi Ja Puu, 62, 80. Pp:1-13.
 
-Simao Jo˜ao, P.F., Ana, P.V., Egas, M., Grac, A. C., Cristina M.S.G., Baptista, J.A., & Castrom, A.M. 2007. Heterogeneous studies in pulping of wood: Modeling mass transfer of alkali. Chemical Engineering Journal, 1-7.
             
-Sixta, H., 2006. Hand Book of Pulp, Volume 1. John Wiley & Sons. New York.
 
-Smook, F. A., 1982. Handbook for pulp & paper technologists. Joint text book Committee of the paper industry. USA.
 
-Surewicz, I. W. 1962. Sorption of organic components from cooking liquor by cellulose _beers; its relation to the "dangerous cooking crest" in alkaline pulping. Tappi 45, 570-578.