نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،
3 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
در این تحقیق تاثیر استفاده از آنزیم زایلاناز تجاری در پیش رنگبری خمیر کرافت باگاس بررسی شد. آنزیم زایلاناز حاصل از قارچTrichoderma virideدر مقادیر 10، 25 و50 واحد و سطح زمانی 2 ساعت بر خمیرکاغذ تاثیر داده شد. سپس رنگبری اصلی به صورت جداگانه یکبار روی نمونه تیمار شده با آنزیم و سپس روی نمونه بدون تیمار آنزیمی (تیمار شاهد) با توالی 2ED1DA (اسید سولفوریک + دیاکسید کلر 4، 6، 8، 10 درصد + استخراج قلیایی + دیاکسید کلر 2 درصد بهعنوان کلر قابل دسترس) انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش میزان دیاکسید کلر در مرحله 1D رنگبری، درجه روشنی نهایی خمیرکاغذ به طور معنیداری ((P<0.01 افزایش مییابد. همچنین در مورد نمونههای تیمار شده با آنزیم زایلاناز افزایش معنیداری ((P<0.01 در درجه روشنی و ماتی و کاهش معنیداری ((P<0.01 در درجه زردی، عدد کاپا و میزان دور پالایش برای رسیدن به درجه روانی مشخص خمیرهای رنگبری شده مشاهده شد. بیشترین درجه روشنی و کمترین درجه زردی و عدد کاپا مربوط به تیمار آنزیمی U25 میباشد که به ترتیب اختلاف معنیداری ((P<0.01 در حدود 8/10درصد، 98/3 درصد و 24/2 واحد در مقایسه با تیمار شاهد دارد. بیشترین ماتی خمیرهای رنگبری شده مربوط به تیمار آنزیمی U50 میباشد که به ترتیب اختلاف معنیداری ((P<0.01 در حدود 3 درصد در مقایسه با تیمار شاهد دارد. با توجه به نتایج بدست آمده، تیمار آنزیمی U25 به عنوان تیمار بهینه آنزیمی انتخاب میشود.
کلیدواژهها
موضوعات