نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 بخش تحقیقات علوم چوب و فراورده های آن، مؤسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
2 بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
3 عضو هیئت علمی بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
4 گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
چکیده
در ساخت تخت خرده چوب از کلنهای مختلف صنوبر تولید شده در دوره بهره برداری چهارساله، 18 کلن از گونه های مختلف در ایستگاه البرز کرج انتخاب شده و نمونه شاهد از گونه راش (در مجموع 19 ترکیب) و از هر تیمار 3 تخته و در کل 57 تخته خرده چوب آزمایشگاهی ساخته شده است. اثر کلنهای مختلف صنوبر بر ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج بررسیهای بعمل آمده نشان می دهند که کلنهای P.d.77.51 و P.e.561.41 در دوره بهره برداری چهارساله از حداکثر مقاومت خمشی بهره مند بوده است، همچنین کلنهای P.e.561.41 و P.e. vernirubensis نیز دارای مدول الاستیسیته بالایی هستند. بررسیهای انجام شده بر مقاومت به چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده نشان داده اند که کلنهای P.n.63.135 و P.d.44 نسبت به سایر کلن ها دارای مقاومت بالایی بوده اند. با در نظر میزان واکشیدگی ضخامتی پس از 2 ساعت غوطه وری در آب مشاهده شده است که کلنهای P.n.42.78 و P.d.77.51 صنوبر در دوره بهره برداری کوتاه مدت چهارساله از حداقل واکشیدگی ضخامتی بهره مند هستند. همچنین کلنهای صنوبر P.n.63.135 وP.n.42.78 نیز حداقل واکشیدگی ضخامتی را پس از 14 ساعت غوطه وری در آب دارا بوده اند.
در مقایسه با ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی گونه شاهد (راش) مشخص شد که کلنهای موفق صنوبر در دوره بهره برداری کوتاه مدت چهارساله دارای خواص کاربردی و مقاومتی بهتری نسبت به شاهد هستند. بنابراین برای تولید تخته خرده چوب از کلنهای مختلف صنوبر در دوره بهره برداری کوتاه مدت چهارساله به ترتیب کلنهای P.e.561.41، P.d.77.51، P.e.vernirubensis، P.n.63.135، P.d.44.9 و P.n.42.78 که دارای ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی بهتری هستند توصیه می گردد.
کلیدواژهها
موضوعات