نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی کاغذ، دانشکده مهندسی چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

2 دانشیار، گروه علوم و مهندسی کاغذ، دانشکده مهندسی چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

3 دانشیار، گروه صنایع چوب و فراورده‌های سلولزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

10.22092/ijwpr.2024.366132.1775

چکیده

سابقه و هدف: بسته ­بندی­ های پلاستیکی، به­ عنوان یکی از مهم‌ترین منابع ایجاد مشکلات زیست ­محیطی به دلیل تجزیه کند آن محسوب می­شود. برای حل این مسئله، مواد زیستی به ­دلیل تجزیه سریع و تجدید­پذیری توجه زیادی را به خود جلب کرده ­اند. در این زمینه، استفاده از الیاف سلولزی در بسته­ بندی­ بر پلاستیک ترجیح داده می ­شود. بااین‌حال، چالش اصلی استفاده از الیاف سلولزی در تولید بسته­ بندی، مقاومت ضعیف آن در برابر آب است. این مسئله را می­ توان با یک پوشش زیستی مناسب بهبود داد که الهام ­بخش مطالعه فعلی است. هدف از این مطالعه، استفاده از یک روش ساده برای تهیه کاغذ آبگریز با پلیمر زیستی بود که سازگار با محیط ­زیست است.
 مواد و روش ­ها: ماده اولیه مورد استفاده برای تهیه کاغذهای دست­ ساز، خمیر کرافت سوزنی­ برگان رنگ­بری شده تهیه شده از کارخانه کاغذ پارس بوده است. درجه­ روانی خمیرکاغذ با پالایش از 750 میلی‌لیتر CSF به 350 میلی‌لیتر CSF کاهش یافت. برای تقویت ویژگی­های مقاومتی، الیاف با کربوکسی­ متیل ­سلولز (CMC) در حضور الکترولیت (CaCl2) تیمار شد. سوسپانسیونی از الیاف سلولزی تیمار نشده (70 درصد) (LF) و تیمار شده باCMC  (30 درصد) (MLF)، برای تهیه کاغذ دست­ ساز با گرماژ g/m2 60 استفاده شد. برای تهیه امولسیون، موم زنبورعسل با غلظت­ های مختلف (1، 5، 10،  15 و 20 درصد) در آب گرم ذوب شد، سپس با استفاده از اولتراسونیک به مدت 9 دقیقه با دامنه 100، در آب پراکنده گردید. این کاغذها در هوا­ خشک ­شده بود و در غلظت­ های مختلف امولسیون موم زنبورعسل غوطه ­ور شدند و بعد در دماهای مختلف (25، 60، 70، 80 و 90 درجه سانتی‌گراد) تحت تیمار حرارتی قرار گرفتند. اثر تیمار حرارتی بر کارایی موم زنبورعسل، با اندازه­ گیری زمان جذب آب و زاویه تماس آب برای تمامی این تیمارها بررسی شد. 70 درجه سانتی‌گراد به‌عنوان دمای بهینه شناسایی شد. مرحله بعد ارزیابی تأثیر غلظت­ های مختلف موم زنبورعسل بر ویژگی­ هایی مانند جذب آب (کاب)، ضخامت، گراماژ، شاخص مقاومت به کشش، درجه روشنی و ماتی است.
نتایج: در مقایسه با کاغذهای تیمار نشده، زمان جذب آب و زاویه تماس آب تمام کاغذهای تیمار شده با غلظت­ های مختلف موم زنبورعسل در دماهای متفاوت (25، 60، 70، 80 و 90 درجه سانتی‌گراد) به ­طور قابل­ توجهی افزایش ‌یافته است. زاویه تماس­ کاغذهای دست­ ساز تیمار شده با موم زنبورعسل با افزایش دمای تیمار حرارتی، به­ طور قابل­ توجهی افزایش یافت. بیشترین زاویه تماس آب از کاغذهای دست­ ساز غوط ه­ور شده در 20 درصد موم زنبورعسل و در دمای تیمار حرارتی 70 درجه سانتی‌گراد به‌دست‌آمده است. با­­وجوداین، افزایش بیشتر دمای بیش از 70 درجه سانتی‌گراد، زاویه تماس آب نمونه ­های کاغذ به­ طور قابل­ توجهی تحت تأثیر قرار نگرفته­ اند. جذب آب در کاغذهای LF و MLF به ترتیب g/m2 65/96 و g/m2 7/96 بوده است. تیمار با موم زنبورعسل جذب آب را در مقایسه با تیمار شاهد در تمامی غلظت­ ها کاهش داده است. پوشش­ دهی کاغذ ضخامت و گرماژ کاغذ را افزایش داد که با غلظت بیشتر امولسیون موم زنبورعسل، این افزایش روند صعودی داشته است. شاخص مقاومت کششی پس از استفاده از الیاف اصلاح­ شده با CMC، در مقایسه با کاغذ LF، افزایش ‌یافته است اما پوشش­ دهی با امولسیون موم زنبورعسل شاخص مقاومت کششی کاغذ را کاهش داد. تیمار MLF و کاغذهای پوشش ­دهی شده با موم زنبورعسل، در مقایسه با LF، درجه روشنی بیشتری داشتند. غوطه­ وری کاغذ در موم زنبورعسل کمی ماتی را کاهش داد اما این تغییر به لحاظ آماری معنی­ دار نبوده است.
نتیجه­ گیری: نتایج نشان داد که ویژگی­ های ممانعتی در نمونه­ های پوشش داده­ شده با موم زنبورعسل در مقایسه با نمونه شاهد بهبود یافته است. این مطالعه تولید کارآمد، ساده و مقرون به‌صرفه کاغذ آبگریز را به‌عنوان یک ماده زیست­ تخریب­ پذیر نشان می‌دهد. یکی از مزایای اصلی این روش، عدم وجود مواد شیمیایی حاوی فلور یا حلال‌های آلی در آماده سازی است که آن را برای کاربردهای صنعتی مناسب می‌کند و الزامات توسعه پایدار را از طریق استفاده از مواد سبز برآورده می‌کند.
 

کلیدواژه‌ها

موضوعات

-Al-Shehri, B.M., Haddadi, T.M., Alasmari, E., Ghramh, H.A., Khan, K.A., Mohammed, M.E.A. & Khayyat, M.M., 2022. Effect of storage time and floral origin on the physicochemical properties of beeswax and the possibility of using it as a phase changing material in the thermal storage energy technology. Foods11(23), 3920.‏
-Andersson, C., 2008. New ways to enhance the functionality of paperboard by surface treatment–a review. Packaging Technology and Science: An International Journal21(6), 339-373.‏
-Basta, A.H., Khwaldia, K., Aloui, H. & El-Saied, H., 2015. Enhancing the performance of carboxymethyl cellulose by chitosan in producing barrier coated paper sheets. Nordic Pulp & Paper Research Journal30(4), 617-625.‏
-Bian, P., Dai, Y., Qian, X., Chen, W., Yu, H., Li, J. & Shen, J., 2014. A process of converting cellulosic fibers to a superhydrophobic fiber product by internal and surface applications of calcium carbonate in combination with bio-wax post-treatment. Rsc Advances4(95), 52680-52685.‏
-Chowdhury, P., Gupta, P., Kumar, M., Bajpai, P.K. & Varadhan, R., 2005. Study on Improving the Opacity of Paper Using Adjunct Filler Pigments. IPPTA17(3), 57
-Chungsiriporn, J., Khunthongkaew, P., Wongnoipla, Y., Sopajarn, A., Karrila, S. & Iewkittayakorn, J., 2022. Fibrous packaging paper made of oil palm fiber with beeswax-chitosan solution to improve water resistance. Industrial Crops and Products177, 114541.‏
-Darband, G.B., Aliofkhazraei, M., Khorsand, S., Sokhanvar, S. & Kaboli, A., 2020. Science and engineering of superhydrophobic surfaces: review of corrosion resistance, chemical and mechanical stability. Arabian Journal of Chemistry13(1), 1763-1802.‏
-Diggle, A. & Walker, T.R., 2020. Implementation of harmonized Extended Producer Responsibility strategies to incentivize recovery of single-use plastic packaging waste in Canada. Waste Management110, 20-23.‏
-Ding, R., Tong, L. & Zhang, W., 2021. Microplastics in freshwater environments: sources, fates and toxicity. Water, Air, & Soil Pollution232, 1-19.‏
-Diyana, Z.N., Jumaidin, R., Selamat, M.Z. & Suan, M.S.M., 2021. Thermoplastic starch/beeswax blend: Characterization on thermal mechanical and moisture absorption properties. International journal of biological macromolecules190, 224-232.‏
-Du, Y.F., Zang, Y.H., Liu, S.F. & Xu, Y., 2011. The influence of CMC on paper coating properties. Advanced materials research236, 1391-1395.‏
-Forsman, N., Johansson, L.S., Koivula, H., Tuure, M., Kääriäinen, P. & Österberg, M., 2020. Open coating with natural wax particles enables scalable, non-toxic hydrophobation of cellulose-based textiles. Carbohydrate polymers, 227, 115363.
-He, Y., Li, H., Fei, X. & Peng, L., 2021. Carboxymethyl cellulose/cellulose nanocrystals immobilized silver nanoparticles as an effective coating to improve barrier and antibacterial properties of paper for food packaging applications. Carbohydrate polymers252, 117156.‏
-Hendrawati, N., Wibowo, A.A., Chrisnandari, R.D. & Adawiyah, R., 2021. Biodegradable foam tray based on sago starch with beeswax as coating agent. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering (Vol. 1073, No. 1, p. 012006). IOP Publishing.‏
-Iewkittayakorn, J., Khunthongkaew, P., Wongnoipla, Y., Kaewtatip, K., Suybangdum, P. & Sopajarn, A., 2020. Biodegradable plates made of pineapple leaf pulp with biocoatings to improve water resistance. Journal of Materials Research and Technology9(3), 5056-5066.‏
-Jiang, X., Li, Q., Li, X., Meng, Y., Ling, Z., Ji, Z., & Chen, F., 2022. Preparation and characterization of degradable cellulose− based paper with superhydrophobic, antibacterial, and barrier properties for food packaging. International Journal of Molecular Sciences23(19), 11158.‏
-Khwaldia, K., 2010. Water vapor barrier and mechanical properties of paper‐sodium caseinate and paper‐sodium caseinate‐paraffin wax films. Journal of Food Biochemistry34(5), 998-1013.‏
-Khwaldia, K., Arab‐Tehrany, E. & Desobry, S., 2010. Biopolymer coatings on paper packaging materials. Comprehensive reviews in food science and food safety9(1), 82-91.‏
-Laine, J. & Lindström, T., 2000. Studies on topochemical modification of cellulosic fibres: Part 1. Chemical conditions for the attachment of carboxymethyl cellulose onto fibres. Nordic Pulp & Paper Research Journal15(5), 520-526.‏
-Li, H., He, Y., Yang, J., Wang, X., Lan, T. & Peng, L., 2019a. Fabrication of food-safe superhydrophobic cellulose paper with improved moisture and air barrier properties. Carbohydrate polymers211, 22-30
-Li, H., Wang, X., He, Y. & Peng, L., 2019b. Facile preparation of fluorine-free superhydrophobic/ superoleophilic paper via layer-by-layer deposition for self-cleaning and oil/water separation. Cellulose26, 2055-2074
-Li, H., Yang, J., Li, P., Lan, T. & Peng, L., 2017. A facile method for preparation superhydrophobic paper with enhanced physical strength and moisture-proofing property. Carbohydrate polymers160, 9-17.‏
-Liu, K., Liang, H., Nasrallah, J., Chen, L., Huang, L. & Ni, Y., 2016. Preparation of the CNC/Ag/beeswax composites for enhancing antibacterial and water resistance properties of paper. Carbohydrate polymers142, 183-188.‏
-Liu, Y., Ma, Y., Feng, T., Luo, J., Sameen, D.E., Hossen, M.A. & Qin, W., 2021. Development and characterization of aldehyde-sensitive cellulose/ chitosan/beeswax colorimetric papers for monitoring kiwifruit maturity. International Journal of Biological Macromolecules187, 566-574.‏
-Marzbani, P., Azadfallah, M., Yousefzadeh, M., Najafi, F., Pourbabaee, A.A., Koivula, H. & Ritala, M., 2021. Effect of polyethylene wax/soy protein-based dispersion barrier coating on the physical, mechanical, and barrier characteristics of paperboards. Journal of Coatings Technology and Research18, 247-257.‏
-Monedero, F.M., Fabra, M.J., Talens, P. & Chiralt, A., 2009. Effect of oleic acid–beeswax mixtures on mechanical, optical and water barrier properties of soy protein isolate based films. Journal of Food Engineering91(4), 509-515.‏
-Mousavipazhouh, H., Azadfallah, M. & Jouybari, I.R., 2018. Encapsulation of precipitated calcium    

carbonate fillers using carboxymethyl cellulose/polyaluminium chloride: Preparation and its influence on mechanical and optical properties of paper. Maderas. Ciencia y tecnología20(4), 703-714.‏
-Strand, A., Sundberg, A., Retulainen, E., Salminen, K., Oksanen, A., Kouko, J. & Rojas, O., 2017. The effect of chemical additives on the strength, stiffness and elongation potential of paper. Nordic Pulp & Paper Research Journal32(3), 324-335.‏
-Vaithanomsat, P., Kongsin, K., Trakunjae, C., Boonyarit, J., Jarerat, A., Sudesh, K. & Chollakup, R., 2021. Biosynthesized Poly (3-Hydroxybutyrate) on coated pineapple leaf fiber papers for biodegradable packaging application. Polymers13(11), 1733.‏
-Yun, T., Tao, Y., Li, Q., Cheng, Y., Lu, J., Lv, Y. & Wang, H., 2023. Superhydrophobic modification of cellulosic paper-based materials: Fabrication, properties, and versatile applications. Carbohydrate Polymers305, 120570.‏
-Zhang, W., Lu, P., Qian, L., & Xiao, H. (2014). Fabrication of superhydrophobic paper surface via wax mixture coating. Chemical Engineering Journal250, 431-436.‏
-Zhang, W., Xiao, H. & Qian, L., 2014. Beeswax–chitosan emulsion coated paper with enhanced water vapor barrier efficiency. Applied Surface Science300, 80-85.‏