نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکترا، صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه هامبرگ، آلمان
2 استادیار، عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات علوم چوب و فراوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
3 کارشناس ارشد، مربی پژوهشی، عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات علوم چوب و فراوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
چکیده
در رابطه با شرایط پخت خمیر کاغذ کرافت درجه حرارت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25% و زمان پخت 1 و 2 ساعت انتخاب گردید، همچنین شرایط پخت خمیر کاغذ سودا شامل درصد قلیائیت فعال و سودسوز آور 18%، 20، و 22% انتخاب شد. خمیر کاغذها با درصد اختلاط 100%، 50% و 25% سیاه بید و مخلوط پهن برگان شمال کشور تهیه شدند. نتایج نشان داد که در فرایند کرافت و سودا میتوان با استفاده از پخت یک ساعته و سود سوزآور 18% بیشترین راندمان را بدست آورد و کمترین راندمان مربوط به سود سوزآور 22% و زمان پخت 2 ساعته بوده است. جهت اندازهگیری خصوصیات کاغذ دست ساز خمیر کاغذهای انتخابی بعداز رساندن آنها به درجه روانی 60±360 (ml)C.S.F. کاغذهایی با گرماژ 60 گرم بر سانتیمتر مربع تهیه و خواص مقاومتی آنها اندازه گیری شد. درکاغذهای تهیه شده به هر دو روش کلیه مقاومتها از پخت 2 ساعته بیشتر از یک ساعته بودند در پخت کرافت در قلیائیت فعال 22% از 18% بیشتر و در حالت تهیه کاغذ مقاومتهای کاغذ خالص بید از اختلاط 25% نیز بیشتر بوده است. اما در روش پخت سودا مقاومت به پارگی و تا شدن از سود سوزآور 22% بیشترین مقدار را داشته است اما در کل مقاومت به ترکیدن، تا شدن و طول پارگی کاغذ تهیه شده به روش کرافت از روش سودا بیشتر بوده و در گروه بندی دانکن در گروه مستقل اول قرار گرفته اند با این نتایج استفاده از روش کرافت در تهیه خمیر کاغذ از گونه بید مناسب تر است.
کلیدواژهها
موضوعات