نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد شیمی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2 استاد گروه شیمی بخش علوم، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3 استادیار گروه شیمی بخش علوم، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده
در این تحقیق ساختار لیگنینهای سودا (بخش محلول در اتانول) و دیوکسان باگاس با استفاده از روش مشتقسازی– گسست کاهشی (DFRC) و برخی از فنون دستگاهی شامل کروماتوگرافی تراوش ژلی، کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی و طیفسنجی رزونانس مغناطیسی هسته کربن 13 مورد بررسی قرار گرفت و نتایج با یکدیگر مقایسه شد. این نتایج نشان داد که مهمترین ترکیبهای مونومری از شکسته شدن پیوندها در موقعیتهای β-O-4 حاصل میشوند. همچنین در ساختار لیگنین باگاس هر سه نوع واحد ساختاری گواییاسیل، سیرینجیل و پارا-هیدروکسی فنیل به نسبتهای مختلف حضور دارند؛ اما برخی تفاوتها نیز در این دو لیگنین مشاهده شده است، ازجمله اینکه تنوع واحدهای ساختاری در لیگنین دیوکسان بیشتر از لیگنین سوداست. به بیان دیگر، لیگنین سودا تخریب شده و به اجزایی تبدیل شده که از نظر ساختاری به هم نزدیکترند و دارای ساختارهای یکدستتری هستند. همچنین وزن مولکولی متوسط لیگنین دیوکسان بیشتر از لیگنین سوداست که این امر ناشی از تخریب شیمیایی گسترده لیگنین سودا در جریان تولید آن در فرایندهای صنعتی تولید خمیرکاغذ و درنتیجه تراکم ساختاری کمتر آن است. این مشاهدات نشان میدهد که استفاده از یک روش ملایم برای جداسازی لیگنین از ماده لیگنوسلولزی سبب تخریب و تغییر کمتر در لیگنین میشود. از این رو در مطالعات ساختاری، لیگنین دیوکسان میتواند بهعنوان نماینده مناسبی از لیگنین مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژهها
موضوعات