ابوالفضل کارگرفرد؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ امیر نوربخش؛ فرداد گلبابائی؛ رضا حاجی حسنی
چکیده
در این تحقیق از خرده چوبهای راش با استفاده از 3 درجه حرارت خشک کن 80، 110 و 140 درجه سانتیگراد، سه درجه حرارت پرس 150 ، 165و 180 درجه سانتیگراد و 3 میزان مصرف هاردنر 1 ، 1.5 و 2 درصد (براساس وزن خشک چسب) به عنوان عوامل متغیر، تخته های آزمایشگاهی ساخته شد و سپس اثر این عوامل بر تغییرات شیمیایی چوب و ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده ...
بیشتر
در این تحقیق از خرده چوبهای راش با استفاده از 3 درجه حرارت خشک کن 80، 110 و 140 درجه سانتیگراد، سه درجه حرارت پرس 150 ، 165و 180 درجه سانتیگراد و 3 میزان مصرف هاردنر 1 ، 1.5 و 2 درصد (براساس وزن خشک چسب) به عنوان عوامل متغیر، تخته های آزمایشگاهی ساخته شد و سپس اثر این عوامل بر تغییرات شیمیایی چوب و ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از اندازه گیری مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته تخته ها نشان داد که ویژگیهای فوق در تخته های ساخته شده از خرده چوبهای خشک شده در درجه حرارت 80 درجه سانتیگراد نسبت به تخته های ساخته شده از خرده چوبهای خشک شده در دمای 110 و 140 درجه سانتیگراد، در حد معنی داری بیشتر بود. همچنین در میزان مصرف 2 درصد هاردنر، با افزایش یافتن دمای پرس، مقاومت خمشی و مدول الاستیسیته کاهش یافت که نشان دهنده اثر منفی حرارت بر خواص مذکور در مصرف زیاد هاردنر می باشد. تخته های ساخته شده از خرده چوبهای خشک شده در دماهای 80 و 140 درجه سانتیگراد، دارای مقاومت چسبندگی داخلی زیادتری بودند که نشان می دهد حداکثر تاثیر منفی مواد استخراجی بر مقاومت اتصال و سخت شدن چسب در دمای خشک کن 110 درجه سانتیگراد است. نتایج همچنین نشان داد که مقاومت چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده با 2 درصد مصرف هاردنر بطور معنی داری زیادتر از سطوح مصرف 1و 1.5 درصد هاردنر بوده است. که دلیل آن ظرفیت زیاد بافر کنندگی چوب راش و نیاز به اسید ببشتر برای کاهش pH محیط به منظور سخت شدن چسب UF در تخته های ساخته شده می باشد. واکشیدگی ضخامت بعد از 2 ساعت غوطه وری در آب تخته های ساخته شده با خرده چوب خشک شده در دمای 140 درجه سانتیگراد، دارای کمترین مقدار بوده و با زیادترین مقاومت چسبندگی داخلی حاصل شده در این شرایط هماهنگی داشت.
فراورده های مرکب چوب
ابوالفضل کارگرفرد؛ عبدالرحمن حسین زاده؛ امیر نوربخش؛ علی فتح الله زاده
چکیده
در راستای توسعه صنعت تخته خرده چوب و افزایش تولید این محصول از دو ماده لیگنوسلولزی چوب تاغ حاصل از هرس این گونه و کاه گندم با درصد ترکیب های مختلف شامل 4 تیمار (100 درصد چوب تاغ، 75 درصد چوب تاغ و 25 درصد کاه گندم، 50 درصد چوب تاغ و 50 درصد کاه گندم و 25 درصد چوب تاغ و 75 درصد کاه گندم) تخته های آزمایشگاهی ساخته شده و تاثیر ترکیب آنها بر خواص فیزیکی ...
بیشتر
در راستای توسعه صنعت تخته خرده چوب و افزایش تولید این محصول از دو ماده لیگنوسلولزی چوب تاغ حاصل از هرس این گونه و کاه گندم با درصد ترکیب های مختلف شامل 4 تیمار (100 درصد چوب تاغ، 75 درصد چوب تاغ و 25 درصد کاه گندم، 50 درصد چوب تاغ و 50 درصد کاه گندم و 25 درصد چوب تاغ و 75 درصد کاه گندم) تخته های آزمایشگاهی ساخته شده و تاثیر ترکیب آنها بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده مورد ارزیابی قرار گرفتند که نتایج بدست آمده از این بررسی به شرح ذیل می باشد:نتایج حاصل از اندازه گیری مقاومت خمشی (MOR) تخته های ساخته شده با ترکیب های مختلف چوب تاغ و کاه گندم نشان می دهد که بین تیمارهای مختلف از نظر آماری هیچگونه اختلاف معنی داری وجود ندارد ولی افزایش مقدار کاه گندم در ترکیب ماده چوبی مورد مصرف به مقدار کمی باعث بهبود مقاومت خمشی (MOR) گردید این امر می تواند ناشی از بالا رفتن ضریب فشردگی تخته خرده چوب و بهبود نسبی کیفیت سطح تخته بواسطه مصرف یک ماده لیگنوسلولزی حجیم باشد. همچنین نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری میانگین های حاصل از اندازه گیری مدول الاستیسیته (MOE) حاکی از عدم وجود اختلاف معنی دار می باشد.نتایج حاصل از اندازه گیری مقاومت چسبندگی داخلی تخته های ساخته شده نشان داد که بین تیمارهای مختلف، اختلاف معنی داری وجود دارد و حداکثر مقاومت چسبندگی داخلی (IB) در تیماری که از ترکیب 100 درصد چوب تاغ استفاده شده است، حاصل گردید. افزایش مقدار کاه گندم در ماده لیگنوسلولزی مصرفی باعث گردید که از مقاومت چسبندگی داخلی کاسته شود به طوری که در تیماری که از 25 درصد چوب تاغ و 75 درصد کاه گندم استفاده شد این مقاومت (IB) به حداقل خود رسید.همچنین میانگین بدست آمده از آزمایشات واکشیدگی ضخامتی 2 و 24 ساعت، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و مشخص گردید که بین تیمارهای اعمال شده در سطح اعتماد 95 درصد اختلاف معنی دار وجود دارد به طوری که حداقل واکشیدگی ضخامتی 2 و 24 ساعت در تیماری که از 100 درصد چوب تاغ استفاده شده است حاصل گردید که این حداقل مقدار واکشیدگی با حداکثر مقاومت چسبندگی داخلی حاصل از تخته های ساخته شده با شرایط این تیمار هماهنگی داشت و به تبع آن در تیماری که از کاه گندم به مقدار 75 درصد استفاده شد حداکثر واکشیدگی ضخامتی 2 و 24 ساعت حاصل گردید. نتایج این بررسی نشان داد که کاه گندم مکمل مناسبی برای ترکیب با ماده چوبی تاغ برای ساخت تخته خرده چوب نمی باشد. و ضروری است تحقیقات تکمیلی برای انتخاب ماده لیگنوسلولزی مناسب انجام پذیرد.