نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، گروه مهندسی فناوری تولید سلولز و کاغذ پردیس 1، دانشگاه شهید بهشتی، زیرآب، سوادکوه، مازندران
2 دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی فناوری تولید سلولز و کاغذ پردیس 1، دانشگاه شهید بهشتی، زیرآب، سوادکوه، مازندران
3 کارشناس ارشد، صنایع شیمیایی پارچین، تهران
چکیده
پژوهش حاضر با تمرکز بر شرایط پخت لینترهای چهار کشور ترکیه، ازبکستان، ترکمنستان و ایران مورد استفاده در کارخانه صنایع شیمیایی پارچین، با هدف دستیابی به شرایط بهینه پخت و ارائه جداول اختصاصی پخت برای هر کدام از لینترها انجام شد تا کارخانه فوق بر این اساس ضمن تنظیم شرایط پخت هر نوع لینتر، بتواند به محصولی با کیفیت مطلوبتر دست یابد. بدین منظور، خمیرسازی از چهار نوع لینتر پنبه مذکور در دو مرحله و با زمان ثابت 4 ساعت در هر مرحله انجام شد. عملیات پخت در سه سطح دمایی 130، 150 و 160 درجه سانتیگراد و با ترکیبهای مختلف غلظت قلیا در مرحله اول و مرحله دوم انجام پذیرفته و تأثیر شرایط مورد بررسی بر ویژگیهای میزان بازده خمیرسازی، میکروکاپا، اندیس مس، گروههای کربوکسیل، آلفا سلولز، ماندگاری آب، ویسکوزیته، پنتوزان و مواد نامحلول در اسید سولفوریک ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که شرایط بهینه پخت برای لینتر ترکیه در دمای oC130 و غلظت قلیای (8%-8%)، برای لینتر ازبکستان در دمای oC130 و غلظت قلیای (12%-4% )، برای لینتر ترکمنستان در دمای oC130 و غلظت قلیای (12%-4%)، و برای لینتر ایران شرایط دمایی oC130 و غلظت قلیای (14%-2%) می باشد. بنابراین لینترهای مورد بررسی را به لحاظ شرایط پخت می توان در سه درجه 1 (لینتر ترکیه)، درجه 2 (لینترهای ترکمنستان و ازبکستان) و درجه 3 (لینتر ایران) طبقه بندی نمود.
کلیدواژهها
موضوعات