نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 هیأت علمی/ مؤسسه تحقیقات جنگلها ومراتع
2 رئیس آزمایشگاه
چکیده
فرایند ساخت خمیر کاغذ باگاس با استفاده از مایع پخت سودا در پنج دمای بیشینه پخت 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد انجام شد. به منظور تعیین معادلات سرعت واکنش لیگنینزدایی در هر یک از این دماها، فرایند پخت در شریط یکسان از نظر قلیائیت و نسبت مایع پخت به باگاس و زمان های مختلف انجام و نتایج بدستآمده به شکل معادلات سرعت برحسب غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر ارائه گردیدند. معادلات سرعت بدستآمده نشان میدهند که سرعت واکنش لیگنینزدایی باگاس، هم به درجه حرارت پخت و هم به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر باگاس بستگی دارد. به طوری که درجه معادله سرعت در دماهای بالاتر، بهمراتب بیش از درجه آن در دماهای پایین میباشد. به همین دلیل سرعت واکنش لیگنینزدایی در دماهای بالا، وابستگی بیشتری به غلظت لیگنین باقیمانده در خمیر داشته و از سرعت در دماهای پایین بهمراتب بیشتر است. با پیشرفت واکنش، اختلاف سرعت در دو دما کاهش یافته و از یک نقطه به بعد، روند معکوس پیدا میکند. به کمک نتایج بدستآمده، درجات واکنش لیگنینزدایی در دماهای 80، 100، 120، 140 و 160 درجه سانتیگراد بهترتیب برابر 6/4، 6/4، 5/5، 8/22 و 7/22 بدست آمدند. ثابتهای سرعت واکنش در این دماها بهترتیب برابر 5-10×3/1 (بر حسب6/3-غلظت×1-دقیقه)،4-10×1/1 (بر حسب 6/3-غلظت×1-دقیقه)، 5-10×2/7 (بر حسب 5/4-غلظت×1-دقیقه)، 10-10×2/6 (بر حسب 8/21-غلظت×1-دقیقه) و 11-10×0/4 (بر حسب 7/21-غلظت×1-دقیقه) محاسبه گردیدند.
کلیدواژهها