نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 کارشناس ارشد گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان,
چکیده
با استفاده از مخلوط رزینهای اورهفرمالدهید و ملامینفرمالدهید, تختهخردهکاههایی ساخته شد. نسبتهای وزنی اورهفرمالدهید: ملامینفرمالدهید, 100: 0, 75 : 25, 50 : 50, 25 : 75 و0 : 100 انتخاب شدند و دانسیته تختهها 7/0 گرم بر سانتیمترمکعب در نظر گرفته شد. مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی از جمله واکشیدگی ضخامت (بعد از 2 و 24 ساعت غوطهوری در آب), چسبندگیداخلی, مدولالاستیسیته و مدولخمشی تختههای حاصل اندازهگیری و با استاندارد4-312EN مقایسه شدند. بالاترین مقادیر چسبندگیداخلی, مدولخمشی و مدولالاستیسیته مربوط به تختههای ساخته شده با نسبت وزنی اورهفرمالدهید : ملامینفرمالدهید( 50 : 50 ) بود. مقادیر مربوط به مدولالاستیسیته و مدولخمشی همه تیمارها به جز تیمار اورهفرمالدهید: ملامینفرمالدهید (100:0) در محدوده استاندارد 4-312EN بوده در حالی که مقادیر مربوط به چسبندگیداخلی تمام تیمارها, در محدوده این استاندارد نمیباشند. مقدار واکشیدگی ضخامت, در تختههای با مقدار ملامینفرمالدهید بیشتر, بهبود داشت اما این مقدار در محدوده استاندارد 4-312EN قرار نمیگیرد. از آنجایی که لایه مومینازکی سطح کاه گندم را پوشانده, ساختار آبگریز این لایه باعث ایجاد ناسازگاری بین رزینهای آبدوست فرمالدهیدی و ذرات کاه گندم میشود و این ناسازگاری منجر به کاهش مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی تختهخردهکاههای حاصل خواهد شد. همچنین به دلیل نفوذپذیری پایین لایه مومی, پخش رزین آبدوست فرمالدهیدی, روی سطح ذرات کاه به خوبی صورت نگرفته که خود عاملی مهم در کاهش مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی تختههای حاصل از کاه گندم میباشد.
کلیدواژهها