نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
2 دانشجوی دکتری, گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
3 استادیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
4 استاد گروه شیمی، دانشگاه پیام نور
5 دانشیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران
چکیده
تهیه خمیرکاغذ از باگاس با استفاده از بازهای آلی تترامتیل آمونیوم هیدروکسید (TMAH) و اتیلندیآمین(EDA) در مقایسه با پختهای سودا و سودا ـ آنترا کینون بررسی شده است. ویژگیهای خمیرهای حاصل, شامل عدد کاپا، وازده، بازده، خواصنوری و خواص مکانیکی اندازهگیری شدند. در شرایط یکسان خمیرسازی،ْ عدد کاپای پختهای حاوی TMAH بسیار کمتر از بقیه خمیرکاغذها اندازهگیری شد. به علاوه خواص نوری خمیرکاغذ تهیه شده از TMAHو مخلوط TMAH-NaOH بسیار بهتر از خمیرکاغذ حاصل از پختهای شاهد سودا و سودا-آنتراکینون است. خواص نوری و مکانیکی خمیرکاغذ تهیه شده با مایعات پخت مختلف حاوی EDA حد واسط خمیرهای سودا و خمیرهای حاوی TAMH است. نتایج لیگنینزدایی و روشنی خمیر نشان میدهد که مکانیسم لیگنینزدایی TMAH با یون هیدروکسید حاصل از سود متفاوت است و احتمالاً از طریق افزایش همزمان سرعت تخریب لیگنین و افزایش انحلالپذیری لیگنین و کاهش واکنشهای تراکمی باعث افزایش سرعت لیگنینزدایی و تولید خمیر مناسب میشود.
کلیدواژهها
موضوعات