مقاله پژوهشی
خمیر کاغذ و کاغذ
اقدس ٌصادقی؛ علی عبدالخانی؛ یحیی همزه؛ احمد میرشکرایی؛ علینقی کریمی
چکیده
تهیه خمیرکاغذ از باگاس با استفاده از بازهای آلی تترامتیل آمونیوم هیدروکسید (TMAH) و اتیلندیآمین(EDA) در مقایسه با پختهای سودا و سودا ـ آنترا کینون بررسی شده است. ویژگیهای خمیرهای حاصل, شامل عدد کاپا، وازده، بازده، خواصنوری و خواص مکانیکی اندازهگیری شدند. در شرایط یکسان خمیرسازی،ْ عدد کاپای پختهای حاوی TMAH بسیار کمتر ...
بیشتر
تهیه خمیرکاغذ از باگاس با استفاده از بازهای آلی تترامتیل آمونیوم هیدروکسید (TMAH) و اتیلندیآمین(EDA) در مقایسه با پختهای سودا و سودا ـ آنترا کینون بررسی شده است. ویژگیهای خمیرهای حاصل, شامل عدد کاپا، وازده، بازده، خواصنوری و خواص مکانیکی اندازهگیری شدند. در شرایط یکسان خمیرسازی،ْ عدد کاپای پختهای حاوی TMAH بسیار کمتر از بقیه خمیرکاغذها اندازهگیری شد. به علاوه خواص نوری خمیرکاغذ تهیه شده از TMAHو مخلوط TMAH-NaOH بسیار بهتر از خمیرکاغذ حاصل از پختهای شاهد سودا و سودا-آنتراکینون است. خواص نوری و مکانیکی خمیرکاغذ تهیه شده با مایعات پخت مختلف حاوی EDA حد واسط خمیرهای سودا و خمیرهای حاوی TAMH است. نتایج لیگنینزدایی و روشنی خمیر نشان میدهد که مکانیسم لیگنینزدایی TMAH با یون هیدروکسید حاصل از سود متفاوت است و احتمالاً از طریق افزایش همزمان سرعت تخریب لیگنین و افزایش انحلالپذیری لیگنین و کاهش واکنشهای تراکمی باعث افزایش سرعت لیگنینزدایی و تولید خمیر مناسب میشود.
مقاله پژوهشی
مدیریت و اقتصاد چوب
سید محمود کاظمی؛ مهران جلیلوند
چکیده
چوب پلاستیک به عنوان بک فراورده مرکب جدید از آرد یا الیاف چوب و مواد ترموست یا ترموپلاستیکها ساخته شده است. در چند دهه اخیر از محصولات کشورهای صنعتی غرب و به خصوص آمریکا در کاربردهای ضد رطوبت بوده است. برای انجام تحقیق نمونههایی از این محصول به همراه نمونههایی ازچوب گونه افرا و آزاد تهیه گردیدند. اثرات آب، آتش و قارچ رنگینکمان ...
بیشتر
چوب پلاستیک به عنوان بک فراورده مرکب جدید از آرد یا الیاف چوب و مواد ترموست یا ترموپلاستیکها ساخته شده است. در چند دهه اخیر از محصولات کشورهای صنعتی غرب و به خصوص آمریکا در کاربردهای ضد رطوبت بوده است. برای انجام تحقیق نمونههایی از این محصول به همراه نمونههایی ازچوب گونه افرا و آزاد تهیه گردیدند. اثرات آب، آتش و قارچ رنگینکمان بر روی نمونه های یادشده بالا با استفاده از استانداردهای ASTM و EN بکار برده شد. نتایچ بدست آمده نشان داد که بیشترین مقاومت در برابر آتش مربوط به چوب پلاستیک با ماده ترکیبی پلیپروپیلن میباشد و کمترین مقاومت نیز مربوط به گونه افرا است. در خصوص غوطهوری نمونه ها نتایچ نشان داد که با افزایش سطح مقطع نمونه ها در چوب پلاستیک میزان جذب آب کاهش پیدا می کند. نتایج مربوط به تأییر قارچی به عنوان قارچ پوسیدگی سفید بر روی چوب پلاستیک در شرایط آزمایشگاهی د ر مدت 6 هفته همچنان نشان داد که کاربرد مواد ترکیبی 30 درصد پلیپروپیلن، 30 درصد پلیاتیلن و 40 درصد الیاف و یا آرد چوب می تواند به طور قابل ملاحظهای در مقابل پوسیدگی قارچی مقاومت نماید.
چوب افرا در برابر حمله قارچی در حدود 5/38 درصد کاهش وزن نشان داد که احتمالاً این کم مقاومتی به خاطر داشتن مواد قندی و نشاستهای زیادی است که در این گونه وجود دارد. میزان دوام افرای (طبیعی) با افرای تیمار شده با آب دریا, حدودا 3 درصد اختلاف نشان داد. بنابراین از نظر درجه بندی مقاومت در برابر حمله قارچ پوسیدگی جزء گونه های پوسیدنی به حساب آمد.
چوب درون آزاد در مقابل قارچ رنگینکمان از خود مقاومت بالایی را نشان داد, به طوری که میزان کاهش وزن نمونه های طبیعی 75/3 درصد بود و جزء گونه های بسیار با دوام محسوب می شود. کاربرد آب دریا فقط نیم درصد به افزایش مقاومت چوب در برابر حمله قارچ رنگین کمان کمک نمود.
نتایج حاصل از اثر قارچ پوسیدگی بر روی چوب پلاستیک نشان داد که این فراورده مرکب چوبی در برابر حمله قارچ مقاوم بوده و قادر است در یک فرایند 6 هفتهای به اندازه چوب دورن گونه آزاد در مقابل مکانیزم پوسیدگی مقاومت نماید. بنابراین، چوب پلاستیک ساخته شده در این تحقیق با کاهش وزن 14/3 درصدی جزء فراورده های چوبی خیلی با دوام به حساب می آید.
مقاله پژوهشی
دلارام درخشنده؛ بهبود محبی؛ سعید مهدوی
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر تیمار استیلاسیون بر روی ثبات ابعادی کاغذ ساخته شده صورت گرفت. نمونههای کاغذ تحریر و مقوای کفش(Texon) درون فلاسک شیشهای و در دمای C°۱۲۰ با انیدرید استیک، بدون حضور کاتالیست و در طی مدت ۳۰ و ۶۰ دقیقه تیمار شدند. کاغذهای تیمار شده به مدت ۲ و ۲۴ ساعت در آب غوطهور شدند و سپس درصد حجیمشدگی ناشی از استیلاسیون، ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر تیمار استیلاسیون بر روی ثبات ابعادی کاغذ ساخته شده صورت گرفت. نمونههای کاغذ تحریر و مقوای کفش(Texon) درون فلاسک شیشهای و در دمای C°۱۲۰ با انیدرید استیک، بدون حضور کاتالیست و در طی مدت ۳۰ و ۶۰ دقیقه تیمار شدند. کاغذهای تیمار شده به مدت ۲ و ۲۴ ساعت در آب غوطهور شدند و سپس درصد حجیمشدگی ناشی از استیلاسیون، واکشیدگی ضخامت و قابلیت ضد واکشیدگی استیلاسیون در آنها تعیین شدند. نتایج نشان دادند که درصد حجیم شدگی در مقوای کفش و کاغذ تحریر، با افزایش مدت زمان واکنش افزایش یافت؛ ولی در مقوای کفش(Texon) پس از 30 دقیقه حجیم شدگی روند کندی پیدا کرد. در مقایسه با نمونههای شاهد، درصد واکشیدگی ضخامت هر دو نوع نمونه پس از ۲ و ۲۴ ساعت غوطه وری در آب کاهش قابل توجهی داشت. همان طور که انتظار میرفت، ویژگی ضد واکشیدگی ناشی از استیلاسیون مقوای کفش و کاغذهای تحریر افزایش یافت.
مقاله پژوهشی
فراورده های مرکب چوب
عبدالله نجفی؛ مهدی فائزی پور؛ حبیب الله خادمی اسلام؛ سعید کاظمی؛ امیر هومن حمصی
چکیده
خواص خمشی مواد مرکب ساخته شده از ضایعات مواد لیگنوسلولزی و پلیاتیلن ضایعاتی به روش خشک مخلوط/ پرس گرم در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، چهار نوع پرکننده لیگنوسلولزی (خاک اره چوب، خاک سندیگ MDF، خاک اره تخته خرده چوب، پوسته برنج) و پودر پلیاتیلن سنگین به صورت خام و ضایعاتی و مخلوط، با نسبت60% وزن پرکننده در مخلوطکن دوربالا ...
بیشتر
خواص خمشی مواد مرکب ساخته شده از ضایعات مواد لیگنوسلولزی و پلیاتیلن ضایعاتی به روش خشک مخلوط/ پرس گرم در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، چهار نوع پرکننده لیگنوسلولزی (خاک اره چوب، خاک سندیگ MDF، خاک اره تخته خرده چوب، پوسته برنج) و پودر پلیاتیلن سنگین به صورت خام و ضایعاتی و مخلوط، با نسبت60% وزن پرکننده در مخلوطکن دوربالا با هم مخلوط شده و با استفاده از پرس گرم به صورت تختههای1×35×35 سانتیمتر با دانسیته یک gr/cm3 ساخته شدند. بعد از مشروط شدن نمونهها در شرایط آزمایشگاهی، تحت آزمایش خمش استاتیکی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مدولالاستیسیته و مدولگسیختگی مواد مرکب ساخته شده از پرکنندههای خاک سنباده MDFو خاک اره تخته خرده چوب بیش از سایر پرکنندههای لیگنوسلولزی بود. در کلیه ترکیبهای با افزایش مقدار پلیاتیلن سنگین ضایعاتی مدولالاستیسیته و مدولگسیختگی تیمارها افزایش مییافت.