نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران، ایران
2 استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات ، گروه صنایع چوب و کاغذ.، تهران، ایران.
3 استادیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
چکیده
DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.606.65.4.1575.1610
این تحقیق پخت مونواتانول امین با غلظت 50℅ و پخت سولفیت قلیایی با قلیاییت 18℅ برای ساخت خمیر کاغذ از ساقه ذرت می پردازد.ترکیب هیدروکسید سدیم و سولفیت سدیم در نسبتهای 70:30 به عنوان تیمار سولفیت قلیایی وترکیب آب و مونواتانول آمین با نسبت 50:50 به عنوان تیمار مونواتانول آمین به منظور تیمارهای شاهد انتخاب گردیدند. میزان وازده در طی هر سه فرایند به علت اینکه بسیار اندک و قابل توزین نبود حذف گردید .همچنین شرایط پخت بعنوان عوامل متغیر به این ترتیب انتخاب گردید:زمان در سه سطح30.60.90 دقیقه و دما در سه سطح 125.145.165 درجه منظور گردید و نسبت مایع پخت به ماده اولیه(1به 4) ثابت می باشد.خمیر کاغذ تولید شده با مونواتانول امین 50℅ دارای کمترین بازده کل(36.12)و عدد کاپا(17.93) است.در تیمار سولفیت قلیایی مشاهده شد که با کاهش دما و افزایش زمان به عنوان عوامل متغیر مقدار بازده کل کاهش و عدد کاپا افزایش می یابد به طوری که بیشترین شاخص ترکیدن(6.78) مربوط به پخت با دمای 125 درجه و زمان 60 دقیقه می باشد.همچنین در تیمار مونواتانول امین به این نتیجه رسیدیم که با افزایش دما و کاهش زمان بازده کل کاهش یافته و همچنین با افزایش دما و زمان عدد کاپا کاهش می یابد به طوری که به ترتیب بیشترین شاخص کشش(38.26) , پارگی(10.77) مربوط به پخت با دمای 165 درجه و زمان 90 دقیقه و145درجه و 60 دقیقه به دست امده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد فرایند مونواتانول امین / آب (50:50) می تواند به صورت موفقیت آمیزتری برای ساخت کاغذ از ساقه ذرت اجرا شود و ویژگیهای خمیر کاغذهای تولیدی به ویژه از نظر مقاومتهای مکانیکی و عدد کاپا,در حالت اختلاط با آب ,برتر از فرایند سولفیت قلیایی وسودا به صورت ترکیبی وتنها می باشد.
کلیدواژهها
موضوعات