نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران، ایران

2 استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات ، گروه صنایع چوب و کاغذ.، تهران، ایران.

3 استادیار گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

                                                                                                DOR:98.1000/1735-0913.1397.33.606.65.4.1575.1610
این تحقیق پخت مونواتانول امین با غلظت 50℅ و پخت سولفیت قلیایی با قلیاییت 18℅ برای ساخت خمیر کاغذ از ساقه ذرت می پردازد.ترکیب هیدروکسید سدیم و سولفیت سدیم در نسبتهای 70:30 به عنوان تیمار سولفیت قلیایی وترکیب آب و مونواتانول آمین با نسبت 50:50 به عنوان تیمار مونواتانول آمین به منظور تیمارهای شاهد انتخاب گردیدند. میزان وازده در طی هر سه فرایند به علت اینکه بسیار اندک و قابل توزین نبود حذف گردید .همچنین شرایط پخت بعنوان عوامل متغیر به این ترتیب انتخاب گردید:زمان در سه سطح30.60.90 دقیقه و دما در سه سطح 125.145.165 درجه منظور گردید و نسبت مایع پخت به ماده اولیه(1به 4) ثابت می باشد.خمیر کاغذ تولید شده با مونواتانول امین 50℅ دارای کمترین بازده کل(36.12)و عدد کاپا(17.93) است.در تیمار سولفیت قلیایی مشاهده شد که با کاهش دما و افزایش زمان به عنوان عوامل متغیر مقدار بازده کل کاهش و عدد کاپا افزایش می یابد به طوری که بیشترین شاخص ترکیدن(6.78) مربوط به پخت با دمای 125 درجه و زمان 60 دقیقه می باشد.همچنین در تیمار مونواتانول امین به این نتیجه رسیدیم که با افزایش دما و کاهش زمان بازده کل کاهش یافته و همچنین با افزایش دما و زمان عدد کاپا کاهش می یابد به طوری که به ترتیب بیشترین شاخص کشش(38.26) , پارگی(10.77) مربوط به پخت با دمای 165 درجه و زمان 90 دقیقه و145درجه و 60 دقیقه به دست امده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد فرایند مونواتانول امین / آب (50:50) می تواند به صورت موفقیت آمیزتری برای ساخت کاغذ از ساقه ذرت اجرا شود و ویژگیهای خمیر کاغذهای تولیدی به ویژه از نظر مقاومتهای مکانیکی و عدد کاپا,در حالت اختلاط با آب ,برتر از فرایند سولفیت قلیایی وسودا به صورت ترکیبی وتنها می باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

-Jahan Latibari, A.,  Fakhrian , A., Sepidehdam, M.J. and Aliakbarpour, M.H.,1996. Investigation on Pulping Characteristics of Corn Stalk. Pajouhesh-va-Sazandegi, 32: 1. 45-49. (In Persian)
-FAO Report (2014). WWW.FAO.org
-Heidari, A., 2010. Investigation on MEA pulping of Rice straw and ECF bleaching of the pulps. College of Natural Resources, University of Tehran.
-Wise L.E., Peterson C.F. and Harlow W.M., 1939. The action of monoethanolamine on woody tissue: Ind. Eng. Chem. Anal. Ed. Vol. 11: p 18-19
-Mohammadi Shirkolaee, j., 2012. Investigation of MEA/KOH pulping of barely straw and ECF Bleaching of the pulp. College of Natural Resources, University of Tehran.
-Hedjazi,S., Kordsachia, O., Patt, R., Latibari, A.J. and Tschirner, U., 2009. Alkaline Sulfite–Anthraquinone (AS/AQ) pulping of Wheat straw and Totally Chlorine Free (TCF) bleaching of pulps. Industrial Crops and Products, 29(1):27-36.
-Hedjazi S., O. Kordsachia,  R. Pat t. and Kreipl, A., 2009. MEA/water/AQ-pulping of wheat straw. Holzforschung , Vol. 63, Issue (5), pp. 505–512
-Mehnipour, N., 2011. Investigation on the effect of different digester additives on pulping properties using alkaline sulfite process and TCF bleaching of selected pulps. College of Natural Resources, University of Tehran.