نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد، گروه صنایع چوب و فراوردههای سلولزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
2 دانشیار، گروه صنایع چوب و فراوردههای سلولزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
چکیده
سابقه و هدف: آلودگی پساب کارخانهها و در پی آن منابع آبهای سطحی و زیرزمینی با فلزات سنگین یکی از مشکلاتی است که سلامتی انسان و سایر موجودات را تهدید میکند. این فلزات به صورت محلول در آب به خاک وارد شده و باعث آلودگی آبهای سطحی، زیرزمینی و خاک میشوند. در این راستا، این تحقیق به بررسی فلزات سنگین در پساب کارخانه کاغذ قبل و بعد از فرایند تصفیه میپردازد. از آنجایی که روش جذب سطحی با استفاده از جاذبها روشی مناسب و مطابق با استانداردهای زیستمحیطی میباشد، در این تحقیق جاذب از روزنامه باطله تهیه شده و کارایی این جاذب در جذب فلزات مس، سرب و کادمیم مطالعه شد.
مواد و روش ها: آزمایشهای جذب با هدف بررسی تأثیر زمان تماس جاذب روزنامه باطله با فلزات و تاثیر مقدار جاذب روزنامه باطله روی جذب فلزات سنگین انجام گردید. برای اینکار روزنامههای باطله ابتدا بوسیله سدیم بی کربنات به مدت یک ساعت تیمار شده و سپس بوسیله 5% دی سدیم هیدروژن فسفات به مدت 4 ساعت در دمای 100 درجه رفلکس شدند و در نهایت شستشو گردیدند. محلولهای آبی با غلظت اولیه ppm30 برای سه فلز سرب، مس و کادمیم از طریق رقیق کردن محلول استاندارد با آب مقطر تهیه شدند. مقدار مشخصی از جاذب به 10 میلی لیتر از هر محلول اضافه شده و در یک لرزاننده مکانیکی برای زمانهای مشخصی بهم زده شدند. سپس توسط کاغذ صافی، تصفیه شده و با دستگاه اسپکتروسکوپی جذب اتمی آنالیز شدند. فاز جامد نمونه پساب پس از خشک شدن، بوسیله نیتریک اسید با نسبت یک به پنج مورد هضم اسیدی قرار گرفتند. سپس نمونههای هضم شده پس از شستشو با دستگاه طیف سنجی جذب اتمی مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج: نتایج حاصل از بررسی پساب در حوضچه های قبل و بعد از تصفیه نشان داد که مقدار اولیه فلزات سرب، مس و کادمیم در پساب قبل از تصفیه به ترتیب ppm 0/2129 ،0/5983 و 0/0004 بوده که بعد از فرایند تصفیه به ترتیب ppm 0/0469 ،0/134 و 0/0001 بهدست آمد. همچنین طبق نتایج، با توجه به اینکه در مقادیر مصرف جاذب و زمانهای تیمار میزان جذب بالا و یکسان بوده است؛ مقدار و زمان تیمار مورد نظر در این آزمایش عامل مؤثر در مقدار جذب فلزات نبودهاند.
نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که جاذب کاغذ روزنامه باطله جاذب مناسبی برای حذف این فلزات سنگین از محلولهای آبی میباشد، زیرا از ظرفیت جذب بالایی برخوردار است و از سوی دیگر هزینه کمتری برای تهیه آن نیاز میباشد. این دو عامل جاذب کاغذ روزنامه باطله را به یک ماده مناسب با شرایط بالقوه برای حذف فلزات سنگین از پسابهای آلوده تبدیل میکند.
کلیدواژهها
موضوعات