نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2 استادیار گروه صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشکده منابع طبیعی، ساری
3 دانشیار گروه شیمی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، ساری
چکیده
گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنولی هستند که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی بشمار میآیند. آنتیاکسیدانها از عوامل اصلی خنثیکننده رادیکالهای آزاد میباشند، که از شیوع بیماریهای مزمن و تخریب بسیاری از مواد غذایی جلوگیری میکنند. این ترکیبات از پوست درختان اکالیپتوس و کاج نیز قابلاستخراج هستند. هدف این مطالعه، ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی و میزان فنول و فلاونوئید تام پوست درختان اکالیپتوس و کاج است.پس از تهیه پوست درختان مورد مطالعه، عصارههای اتانولی به روش سوکسوله استخراج شدند. ابتدا میزان فنول و فلاونوئید تام عصارهها اندازهگیری و بعد برای ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی عصارههای استخراجشده از چهار روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل، قدرت احیاکنندگی، نیتریک اکساید و میزان کیلیت کنندگی آهن استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان فنول و فلاونوئید تام در پوست درخت اکالیپتوس بیشتر از کاج است. نتایج آزمون به دام اندازی رادیکالهای آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل نشان داد که غلظت مهار 50% در عصاره اتانولی پوست درخت اکالیپتوس و کاج بهترتیب دارای مقادیر 02/3 و 77/15 میکروگرم بر میلیلیتر است. همچنین، در آزمون قدرت احیاکنندگی، میزان جذب برای عصاره پوست اکالیپتوس بیشتر از کاج بود. در آزمون به دام اندازی نیتریک اکساید، غلظت مهار 50% در عصاره اتانولی پوست اکالیپتوس 41/2 و در عصاره کاج 75/22 میکروگرم در میلیلیتر محاسبه شد. همین طور، نتایج آزمون میزان کیلیت کنندگی آهن عصارههای اتانولی پوست اکالیپتوس و کاج در غلظت 100 میکروگرم در میلیلیتر، بهترتیب مهار37 و 97/18 درصد را نشان دادند. عصارههای اتانولی پوست اکالیپتوس و کاج در چهار آزمون مورد مطالعه، فعالیت آنتیاکسیدانی قابل قبولی را نشان دادند، بنابراین میتوانند بهعنوان منابع مفیدی برای تأمین آنتیاکسیدانهای طبیعی باشند.
کلیدواژهها