نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، صنایع چوب و کاغذ، باشگاه پژوهشگران جوان واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا

2 گروه مهندسی صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا

3 استادیار، گروه مهندسی صنایع چوب و کاغذ، باشگاه پژوهشگران جوان واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا

چکیده

این تحقیق با هدف مقایسه ترکیبات شیمیایی و ویژگی­های بیومتری الیاف (طول– قطر– ضخامت دیواره الیاف) و ضرایب مشتق شده از آنها بر روی تنه درخت و مخروط گونه کاج تدا منطقه آستارا استان گیلان انجام شده است. دیسک‌هایی از تنه درخت و چند عدد مخروط به طور کاملاً تصادفی انتخاب و بعد ترکیبات شیمیایی آن از طریق استانداردهای آیین‌نامه  TAPPIو ویژگی‌های بیومتری به روش فرانکلین اندازه‌گیری و ضرایب بیومتری آنها نیز محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل آماری نتایج این بررسی نشان داد که میانگین سلولز در تنه درخت 83/54 درصد و در مخروط 75/26 درصد، لیگنین در تنه درخت 57/32 درصد و در مخروط 34 درصد و مواد استخراجی در تنه درخت در الکل 92/0 درصد، در استن 97/1 درصد و در آب 04/7 درصد و در مخروط کاج در الکل 1 درصد، در استن 45/2 درصد و در آب 28/7 درصد بوده است. براساس نتایج آزمون چند دامنه‌ای دانکن، بین میوه و تنه درخت به غیر از ضریب درهم‌رفتگی در سایر خصوصیات مورد مطالعه اختلاف معنی­داری در سطح 5 درصد وجود داشت. از نظر طول، قطر، قطر حفره‌سلولی و ضریب‌نرمش یا انعطاف‌پذیری، تنه درخت کاج تدا دارای مقادیر بیشتری نسبت به میوه بوده و از نظر ضریب رانکل میوه نسبت به تنه برتری داشت.

کلیدواژه‌ها