نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، گروه صنایع چوب و کاغذ، دانشکده عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی، تهران
2 دانشجوی کارشناسیارشد، صنایع چوب و کاغذ، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران
3 دانشیار، صنایع چوب و کاغذ، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآوردههای آن، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران
4 استادیار گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران
چکیده
هدف از این تحقیق، بررسی اثر استفاده از ساقهی ذرت بر برخی خواص فیزیکی و مکانیکی تخته خرده چوب بود. برای این منظور، خردههای ساقهذرت و خرده چوب صنعتی با نسبتهای اختلاط 0:100، 30:70، 50:50، 70:30، رزیناوره – ملامینفرمالدهید در دو مقدار 10 و 12 درصد و زمان پرس 5 و 6 دقیقه برای ساخت تختههای خرده چوب در نظر گرفته شدند. خواص فیزیکی و مکانیکی تختهها شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت بعد از 24 ساعت غوطهوری در آب، مدولگسیختگی، مدولالاستیسیته و چسبندگیداخلی اندازهگیری و کلیه دادهها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش ذرات ساقهی ذرت منجر به کاهش واکشیدگی ضخامت، جذب آب پس از 24 ساعت غوطهوری در آب و چسبندگیداخلی شده ولی باعث افزایش مدولگسیختگی و مدولالاستیسیته در تختهها گردید. افزایش میزان چسب و زمان پرس نیز تأثیر معنیداری بر کلیهی ویژگیهای تختهها داشت و باعث بهبود خواص گردید. در یک نتیجهگیری کلی و با مقایسهی کلیه خواص تختههای تولید شده با استاندارد EN 312 مشخص گردید که با استفاده از 50 درصد ساقهی ذرت، 12 درصد چسب اوره- ملامین فرمالدهید و زمان پرس 6 دقیقه، میتوان تخته خرده چوب با خواص مطلوب تولید نمود.
کلیدواژهها