حفاظت و اصلاح چوب
مصطفی ملکی گلندوز؛ علی بیات کشکولی؛ هادی غلامیان؛ محمود رضا حسینی طباطبایی؛ سعید رضا فرخ پیام
چکیده
چکیده
سابقه و هدف: نخل خرما، یکی از منابع مهم مواد لیگنوسلولزی، در ایران است. ساختار چوب نخل خرما از گیاهان تکلپهای و بسیار متمایز از چوب درختان دولپهای است.این ماده اولیه نیاز به مطالعه داشت، از اینرو با رویکرد اصلاح نخل خرما دوستدار محیط زیست و رفتار برخی ویژگیهای مکانیکی جهت کاربرد در صنعت چوب و مبلمان تحقیق انجام شد.
...
بیشتر
چکیده
سابقه و هدف: نخل خرما، یکی از منابع مهم مواد لیگنوسلولزی، در ایران است. ساختار چوب نخل خرما از گیاهان تکلپهای و بسیار متمایز از چوب درختان دولپهای است.این ماده اولیه نیاز به مطالعه داشت، از اینرو با رویکرد اصلاح نخل خرما دوستدار محیط زیست و رفتار برخی ویژگیهای مکانیکی جهت کاربرد در صنعت چوب و مبلمان تحقیق انجام شد.
مواد و روش ها: چهار نفر نخل خرما از استان سیستان و بلوچستان در شهر زابل تهیه شد. تنهها در امتداد تنه به چهار قسمت دو متری جهت سبکی و صحولت جابجایی در کارگاه برش چوب دانشکده منابع طبیعی دانشگاه زابل قطع زنی شد. نمونههای آزمونی از موقعیتهای مختلف در امتداد مقاطع عرضی و در ارتفاعات مختلف درون تنه تهیه شد. نمونههای مذکور برای آزمون مکانیکی و اصلاح حرارتی تهیه و آماده شد. برای تعیین خواص مکانیکی قبل از اصلاح، آزمونهای مقاومت کشش موازی بستههای آوندی، مقاومت کشش عمود بر بستههای آوندی، مقاومت برشی موازی بستههای آوندی، مقاومت فشار موازی بستههای آوندی، انجام شد. نمونههای آزمونی برای تیمار حرارتی در محفظه حرارتی(آون) در 11 دمای متفاوت (120 تا°C ۲۱۰) با حفظ دمای ثابت به مدت 2 ساعت و زمان یکسان اصلاح شد. رفتار برخی ویژگیها از جمله مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته، زبری سنج و آزمون مقاومت به پیچ و میخ بعد و قبل از عملیات اصلاح حرارتی برای قابلیت در صنعت مبلمان تست شد. تجزیه و تحلیل واریانس تیمار حرارتی در دماهای مختلف انجام شد.
نتایج: نتایج نشان داد؛ میانگین خواص مکانیکی قبل از اصلاح، آزمونهای مقاومت کششی موازی بستههای آوندی، مقاومت کششی عمود بر بستههای آوندی، مقاومت برشی موازی بستههای آوندی، مقاومت فشار بر موازی بستههای آوندی، به ترتیب با میانگین 07/85، 31/1، 58/3 ،79/19 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﺑﺮ ﺳﺎﻧﺘﻲ ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ تعیین شد. در عملیات اصلاح، دود روشن و بوی بسیار معطر با رایحه خوشبو درآزمایشگاه پخش شد.این پدیده یکی از علایم تغییرات خواص نخل خرما بعد از اصلاح بود. همچنین رفتار برخی ویژگیها از جمله مقاومت خمشی(MOR) نمونههای اصلاح نشده و اصلاح شده نخل خرما، به ترتیب با میانگین 109/39 و 719/70 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﺑﺮ ﺳﺎﻧﺘﻲ ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ ثبت شد. بالاترین عدد میانگین مدول الاستیسیته(MOE) به ترتیب برابر با 38/ 2356 و 57/2677 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﺑﺮ ﺳﺎﻧﺘﻲ ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ شد. فرآیند اصلاح در دماهای مختلف نشان داد، در محدوده دمایی oC 160 افزایش MOR و افزایش MOE رخ داده است. ولی با افزایش دمای تیمار حرارتی در نمونههای بعدی مقدارMOR وMOE کاهش نشان داد. در تیمارoC 210 نمونهها تقریبا حالت سوختگی سطحی داشت. همچنین آزمون مقاومت به پیچ نسبت به میخ بعد از اصلاح افزایش مقاومت نشان داد. نتایج آزمون زبری سنج بعد از اصلاح ، در محدوده دماییoC 150 و160 شاهد میزان تغییرات سطوح کم و نرمی ایجاد کرده بود.
نتیجه گیری: با اشاره به این تحقیق سرآغاز ورود به ایجاد دانش اساسی برای اصلاح حرارتی چوب نخل خرما است. به طور کلی، راههای امیدوارکنندهای برای تطبیق ویژگیهای این ماده لیگنو سلولزی برای مطابقت با کاربردهای مختلف و در عین حال حفظ طبیعت تجدیدپذیر و سازگار با محیط زیست آن ارائه میدهد. استقبال از این پیشرفتها ممکن است راه را برای توسعه این مواد نوآورانه و پایدار در سالهای آینده در صنعت چوب، مبلمان و پوششهای داخلی منزل هموار شود.
فراورده های مرکب چوب
سعید اسمعیلی مقدم؛ محمد شمسیان؛ علی بیات کشکولی؛ بهزاد کرد
چکیده
این تحقیق، با هدف بررسی تاثیر تیمار شیمیایی آرد چوب بر ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی و ریختشناسی نانوکامپوزیتهای هیبریدی پلیپروپیلن– نانو سیلیس انجام گردید. برای این منظور، آرد چوب با بنزیل کلرید و هیدروکسید سدیم، تیمار شیمیایی شدند. جهت اطمینان از انجام اصلاح شیمیایی، آزمون طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) بر روی آرد چوب ...
بیشتر
این تحقیق، با هدف بررسی تاثیر تیمار شیمیایی آرد چوب بر ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی و ریختشناسی نانوکامپوزیتهای هیبریدی پلیپروپیلن– نانو سیلیس انجام گردید. برای این منظور، آرد چوب با بنزیل کلرید و هیدروکسید سدیم، تیمار شیمیایی شدند. جهت اطمینان از انجام اصلاح شیمیایی، آزمون طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) بر روی آرد چوب اصلاح شده و بدون تیمار انجام شد. آرد چوب با نسبت وزنی 60 درصد با پلیپروپیلن به همراه 4 درصد جفتکننده انیدرید مالئیک پلی-پروپیلنی در داخل دستگاه اکسترودر مخلوط شد. همچنین نانو سیلیس با نسبتهای وزنی 0، 1، 3 و 5 درصد به عنوان پرکننده استفاده شد. نمونههای آزمونی با استفاده از روش قالبگیری تزریقی ساخته شدند. سپس آزمونهای مکانیکی شامل مقاومت و مدول خمشی و آزمونهای فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت بر روی نمونهها مطابق با استاندارد (ASTM)انجام گرفت. همچنین به منظور بررسی ریختشناسی نانوکامپوزیتها از میکروسکوپ الکترونی پویشی (SEM) استفاده گردید. نتایج نشان داد که در اثر تیمار شیمیایی، مقاومت خمشی و مدول خمشی افزایش یافتند در حالی که جذب آب و واکشیدگی ضخامت کاهش یافتند. با افزایش نانو ذرات سیلیس تا 3 درصد مقاومتهای مکانیکی افزایش یافتند اما افزودن مقادیر بیشتر نانو ذرات مقاومتهای مکانیکی را کاهش داد. با افزایش نانو ذرات سیلیس تا 5 درصد جذب آب نانوکامپوزیتها افزایش یافت اما واکشیدگی ضخامت کاهش یافت. نتایج میکروسکوپ الکترونی پویشی حاکی از بهبود فصل مشترک بین پرکننده و ماتریس در اثر تیمار شیمیایی و پراکنش مناسب نانو ذرات سیلیس در سطح 3 درصد بود.
علی بیات کشکولی؛ مهدی جمشیدزاده
چکیده
اتصالات قطعات و طرح مبلمان اهمیت زیادی در ساخت آنها داشت و مقاومت این سازهها را تحت تأثیر قرار داد. عملکرد صندلیهای ساخته شده با چوب سپیدار در مقابل نیروی اعمالی از جلو به عقب و مقاومت مکانیکی اتصالهای کام و زبانه و دوبل چوبی آنها بررسی و مقایسه شد. دو نوع طرح صندلی چوبی مرسوم، شامل صندلی دارای قید و بدون قید پایین، با دو نوع اتصال ...
بیشتر
اتصالات قطعات و طرح مبلمان اهمیت زیادی در ساخت آنها داشت و مقاومت این سازهها را تحت تأثیر قرار داد. عملکرد صندلیهای ساخته شده با چوب سپیدار در مقابل نیروی اعمالی از جلو به عقب و مقاومت مکانیکی اتصالهای کام و زبانه و دوبل چوبی آنها بررسی و مقایسه شد. دو نوع طرح صندلی چوبی مرسوم، شامل صندلی دارای قید و بدون قید پایین، با دو نوع اتصال متداول و چسب پلیونیل استات ساخته شد و حداکثر مقاومت مکانیکی آنها اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که تیمارها و اثرات متقابل تیمارها در سطح 95 درصد با همدیگر اختلاف معنیداری داشتند. آزمون مقایسه میانگین دانکن، حداکثر نیروی اعمال شده برای تیمارها با طرحها و اتصالات متفاوت را به چهار گروه تقسیم میکند که بهترتیب شامل الف- قید با کام و زبانه (5/984 نیوتن)، ب- قید با دوبل چوبی (4/892 نیوتن)، پ- بدون قید با کام و زبانه (3/303 نیوتن) و ت- بدون قید با دوبل چوبی (2/260 نیوتن) میباشد. بنابراین هر چهار تیمار با همدیگر تفاوت معنیداری داشتند، ابتدا وجود قید در قسمت پایهها و بعد اتصالهای کام و زبانه میتواند مقاومت صندلیها را افزایش دهد.