خمیر کاغذ و کاغذ
لیلا کرمی متقی؛ حسین حسینخانی؛ فرداد گلبابائی
چکیده
در رابطه با شرایط پخت خمیر کاغذ کرافت درجه حرارت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25% و زمان پخت 1 و 2 ساعت انتخاب گردید، همچنین شرایط پخت خمیر کاغذ سودا شامل درصد قلیائیت فعال و سودسوز آور 18%، 20، و 22% انتخاب شد. خمیر کاغذها با درصد اختلاط 100%، 50% و 25% سیاه بید و مخلوط پهن برگان شمال کشور تهیه شدند. نتایج نشان داد که در فرایند کرافت و سودا میتوان ...
بیشتر
در رابطه با شرایط پخت خمیر کاغذ کرافت درجه حرارت 170 درجه سانتیگراد، سولفیدیته 25% و زمان پخت 1 و 2 ساعت انتخاب گردید، همچنین شرایط پخت خمیر کاغذ سودا شامل درصد قلیائیت فعال و سودسوز آور 18%، 20، و 22% انتخاب شد. خمیر کاغذها با درصد اختلاط 100%، 50% و 25% سیاه بید و مخلوط پهن برگان شمال کشور تهیه شدند. نتایج نشان داد که در فرایند کرافت و سودا میتوان با استفاده از پخت یک ساعته و سود سوزآور 18% بیشترین راندمان را بدست آورد و کمترین راندمان مربوط به سود سوزآور 22% و زمان پخت 2 ساعته بوده است. جهت اندازهگیری خصوصیات کاغذ دست ساز خمیر کاغذهای انتخابی بعداز رساندن آنها به درجه روانی 60±360 (ml)C.S.F. کاغذهایی با گرماژ 60 گرم بر سانتیمتر مربع تهیه و خواص مقاومتی آنها اندازه گیری شد. درکاغذهای تهیه شده به هر دو روش کلیه مقاومتها از پخت 2 ساعته بیشتر از یک ساعته بودند در پخت کرافت در قلیائیت فعال 22% از 18% بیشتر و در حالت تهیه کاغذ مقاومتهای کاغذ خالص بید از اختلاط 25% نیز بیشتر بوده است. اما در روش پخت سودا مقاومت به پارگی و تا شدن از سود سوزآور 22% بیشترین مقدار را داشته است اما در کل مقاومت به ترکیدن، تا شدن و طول پارگی کاغذ تهیه شده به روش کرافت از روش سودا بیشتر بوده و در گروه بندی دانکن در گروه مستقل اول قرار گرفته اند با این نتایج استفاده از روش کرافت در تهیه خمیر کاغذ از گونه بید مناسب تر است.
عباس فخریان
چکیده
در این بررسی خصوصیات خمیرکاغذ و کاغذسازی از چوب کاج رادیاتا تهیه شده از ایستگاه تحقیقات چمستان نور، استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی این چوب بهترتیب 342/0 و 308/0 گرم بر سانتیمتر مکعب، طول، قطر، قطر حفرة سلولی و ضخامت دیوارة سلولی تراکئیدهای آن بهترتیب 46/2 میلیمتر، 35/40، 17/33 و 59/3 میکرون و میانگین ...
بیشتر
در این بررسی خصوصیات خمیرکاغذ و کاغذسازی از چوب کاج رادیاتا تهیه شده از ایستگاه تحقیقات چمستان نور، استان مازندران مورد بررسی قرار گرفت. جرم ویژه نسبی خشک و بحرانی این چوب بهترتیب 342/0 و 308/0 گرم بر سانتیمتر مکعب، طول، قطر، قطر حفرة سلولی و ضخامت دیوارة سلولی تراکئیدهای آن بهترتیب 46/2 میلیمتر، 35/40، 17/33 و 59/3 میکرون و میانگین مقدار هولوسلولز، آلفا سلولز، لیگنین، خاکستر و مواد استخراجی آن بهترتیب 07/72%، 41/43%، 95/29%، 5/0% و 75/1% اندازهگیری شد. برای پخت این چوب فرایند خمیرسازی کرافت (سولفات) مورد استفاده قرار گرفت. برای مقایسه ابعاد الیاف، خواص فیزیکی و ترکیب شیمیایی از میانگین و انحراف از معیار، بازده خمیرکاغذها از آزمون فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی، ویژگیهای مقاومتی کاغذهای دستساز از جدول تجزیه واریانس یکطرفه و برای گروهبندی میانگینها از آزمون دانکن استفاده گردید. بازده خمیرکاغذها بین حداقل 33/40% و حداکثر 34/50% و عددکاپای آنها بین 89/33 تا 22/60 اندازهگیری شد. مقاومت کاغذهای دستساز خمیر کاغذ چوب رادیاتا شامل شاخص مقاومت در برابر ترکیدن، شاخص مقاومت در برابر پارهشدن و طول پارهشدن، بهدلیل بلندبودن الیاف این خمیرکاغذها زیاد و قابل توجه بوده و امکان جایگزینی آنها به جای خمیرکاغذ الیاف بلند وارداتی (بهمنظور افزایش مقاومتهای خمیرکاغذ الیاف کوتاه پهنبرگان) را فراهم نمود.
کژال مرادیان گیلان؛ lمحمد آزاد فلاح؛ امیر عباس شایگانی اکمل؛ علی عبدالخانی
چکیده
این تحقیق با هدف بررسی ویژگیهای دیالکتریک خمیرکاغذهای رنگبری نشده سودای باگاس و کرافت الیاف بلند و مخلوطی از این دو خمیرکاغذ انجام شد. برای این منظور بعد از تنظیم درجهروانی خمیرکاغذها در دو سطحml 25±400 و ml 25±200، کاغذهای دستساز با وزن پایه 60 g/m2 ساخته و تا رسیدن به رطوبت حدود صفر خشک شدند. فرایند آغشتهسازی با روغن ...
بیشتر
این تحقیق با هدف بررسی ویژگیهای دیالکتریک خمیرکاغذهای رنگبری نشده سودای باگاس و کرافت الیاف بلند و مخلوطی از این دو خمیرکاغذ انجام شد. برای این منظور بعد از تنظیم درجهروانی خمیرکاغذها در دو سطحml 25±400 و ml 25±200، کاغذهای دستساز با وزن پایه 60 g/m2 ساخته و تا رسیدن به رطوبت حدود صفر خشک شدند. فرایند آغشتهسازی با روغن معدنی تحت خلأ و در دمای معین انجام شد. سپس خواص دیالکتریک کاغذهای آغشته به روغن شامل ظرفیت، مقاومت عایق، ثابت دیالکتریک و تانژانت تلفات اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که پالایش اثر افزایشی بر خواص دیالکتریک به خصوص ظرفیت دارد. از طرفی آغشتهسازی با روغن معدنی هم سبب افزایش خواص دیالکتریک کاغذها گردید. طبق نتایج اولیه بهدست آمده خمیرکاغذهای باگاس و همین طور مخلوط آن با خمیرکاغذ کرافت (کرافت 20% و سودای باگاس 80%) را مشروط بر گذراندن موفقیتآمیز آزمونهای پیری میتوان بهعنوان جایگزین مناسبی برای خمیرکاغذ کرافت جهت ساخت کاغذ دیالکتریک بهکار برد.
خمیر کاغذ و کاغذ
سعید مهدوی؛ مسعود رضا حبیبی؛ حسین کرمانیان
چکیده
لزوم حفاظت از جنگل ها و رفع آلودگی های ناشی از بکارگیری فرآیندهای متداول تولید خمیر و کاغذ، چاش جدی را به منظور کاهش استفاده از چوب و بکارگیری فرآیندهای زیست سازگار همراه با حفظ کیفیت محصول، طلب می کند. در بسیاری از کشورها، استفاده از منابع غیر چوبی مانند پسماند گیاهان زراعی از مدت ها قبل برای تولید خمیر کاغذ به روش های متداول و غیرمتداول ...
بیشتر
لزوم حفاظت از جنگل ها و رفع آلودگی های ناشی از بکارگیری فرآیندهای متداول تولید خمیر و کاغذ، چاش جدی را به منظور کاهش استفاده از چوب و بکارگیری فرآیندهای زیست سازگار همراه با حفظ کیفیت محصول، طلب می کند. در بسیاری از کشورها، استفاده از منابع غیر چوبی مانند پسماند گیاهان زراعی از مدت ها قبل برای تولید خمیر کاغذ به روش های متداول و غیرمتداول مطرح بوده است. از لحاظ کمیت، کاه گندم بیشترین مقدار را در میان سایر پسماندهای زراعی در ایران و جهان داراست.کاه گندم پس از آماده سازی، با استفاده از سه فرآیند کرافت، سودا و اتانل- قلیا به خمیر کاغذ تبدیل شد. در عدد کاپای مشابه، خمیر کاغذ اتانل- قلیا نسبت به دو خمیر کاغذ کرافت و سودا دارای بازده بعد از الک بیشتری (8.3 تا 15.8 درصد) بود. مدت زمان نسبتا کمتر برای پالایش خمیر کاغذ اتانل- قلیا به عنوان یک مزیت مطرح است. ویژگی های فیزیکی سه نوع خمیر کاغذ تهیه شده از کاه گندم، تفاوت محسوسی با هم نداشتند در حالی که ویژگی های مقاومتی خمیر کاغذ اتانل- قلیا به نحو عمده نسبت به دو نوع دیگر خمیر کاغذ کمتر بودند. البته به این ویژگی ها به جز شاخص پارگی کاغذ اتانل- قلیا در مقایسه با ویژگی های کاغذ کرافت و لاینر بیشتر بوده که برای جبران این ضعف، می توان از اختلاط مقداری خمیر کاغذ الیاف بلند استفاده نمود.
سعید مهدوی؛ مسعود رضا حبیبی؛ کامیار صالحی؛ حسین فامیلیان؛ حسین کرمانیان
چکیده
P.australis فراوانترین نی در ایران می باشد که از جایگاه مناسبی برای تولید خمیر کاغذ در میان گیاهان غیر چوبی برخوردار است. نیزار هورالعظیم به عنوان بزرگترین رویشگاه طبیعی نی در جنوب ایران، دارای توان برداشت مناسبی است. پس از نمونه برداری از این منطقه و تبدیل نی ها به خرده نی، با استفاده از سه فرایند سودا، کرافت و NSSCخمیر کاغذ تهیه ...
بیشتر
P.australis فراوانترین نی در ایران می باشد که از جایگاه مناسبی برای تولید خمیر کاغذ در میان گیاهان غیر چوبی برخوردار است. نیزار هورالعظیم به عنوان بزرگترین رویشگاه طبیعی نی در جنوب ایران، دارای توان برداشت مناسبی است. پس از نمونه برداری از این منطقه و تبدیل نی ها به خرده نی، با استفاده از سه فرایند سودا، کرافت و NSSCخمیر کاغذ تهیه شد. با استفاده از کوبنده آزمایشگاهی PFI، خمیر کاغذهای برگزیده تا درجه روانی 400 m.l. csf پالایش شده و کاغذهای دست ساز از آنها تهیه شد. خواص مقاومتی این کاغذها بر اساس استاندارد TAPPI اندازه گیری شد. بازده بعد از الک و عدد کاپای خمیر کاغذهای سودا و کرافت تقریبا مشابه می باشد، اما خمیر کاغذ NSSC در بازده بعد از الک مشابه با خمیر کاغذ سودا دارای عدد کاپای کمتری است. از نظر کاهش انرژی مصرفی برای پالایش به ترتیب خمیر کاغذهای کرافت، سودا و NSSC نی قرار دارند. درجه روانی اولیه خمیر کاغذهای بدست آمده از نی در محدوده چوب پهن برگان شاخص می باشد که به لحاظ امکان قابلیت زهکشی و در نتیجه گذر ورقه کاغذ در حین ساخت کاغذ اهمیت دارد. همه مقاومتهای خمیر کاغذهای بدست آمده از نی در مقایسه با خمیر کاغذهای روزنامه و فلوتینگ شرکت چوب و کاغذ مازندران، بیشتر است. بر اساس ویژگیهای مختلف خمیر کاغذهای بدست آمده از سه فرایند مورد استفاده در این تحقیق، فرآیند سودا برای تولید خمیر کاغد روزنامه و فرآیند NSSC برای تولید خمیر کاغذ فلوتینگ از نی P.australis قابل توصیه است.